8 ezer mellrákot diagnosztizálnak évente - Így lehetne csökkenteni a halálozások számát

Publikálás dátuma
2019.10.01. 16:04

Fotó: Shutterstock
Korai felismeréssel és megelőzéssel lehetne javítani a világon és Magyarországon is magas halálozási arányon. Ma van a mellrák elleni küzdelem világnapja.
Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat. A KSH adatai szerinti 2018-ban 131 045 haláleset történt, ennek mintegy negyede, 32 586 rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Az adatok ijesztőek, a rizikófaktorok csökkentésével és rendszeres szűrővizsgálattal azonban tehetünk azért, hogy a számok ne romoljanak tovább – hívta fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából a Budai Egészségközpont közleménye.

Korai felismerés, megelőzés

„Hazánkban évente nyolcezer új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A nők 7-10 százalékánál, leggyakrabban a középkorú és idősebb korosztályban (40-60 évesek) jelentkezik, de előfordulhat fiatalabb korban is. Mivel a kezdeti szakasz gyakran tünetmentes, nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat fontosságát. Az emlőrák ugyanis a legtöbb rákfajtához hasonlóan kezelhető és gyógyítható, függően attól, hogy mikor fedezik fel” – mondta Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

Önvizsgálat

A rendszeres szűrővizsgálat mellett az önvizsgálat is segít a korai felfedezésben. A vizsgálatot célszerű minden hónapban a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni. Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait. Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg mindezt, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e. Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk három középső ujjának begyével körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen. Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontnál is. Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.

„Ha fájdalmas csomót fedezünk fel a mellünkben vagy a hónaljunkban, kisebb az esély, hogy rosszindulatú az elváltozás, de ne várjunk arra, hogy eltűnjön - hangsúlyozta a szakorvos, hozzátéve, mindenképp forduljunk orvoshoz, aki fizikális vizsgálattal, röntgen mammográfiával, az emlő ultrahangos vizsgálatával és szövettani mintavétellel megállapítja, hogy lehet-e szó mellrákról. 
Ha a betegséget időben felismerik, a teljes gyógyulás aránya 70 százalék, sőt a korszerű kezeléseknek köszönhetően az előrehaladottabb esetekben is egyre gyakrabban lehet teljes vagy tartós betegségmentes állapotot elérni”

– tette hozzá a szakorvos.

Férfiaknál is

A betegség ritkán, az összes emlődaganat nagyjából 1 százalékában előfordulhat férfiaknál is. Hazánkban jelenleg 360 körül van az ismert férfi emlődaganatos esetek száma. Kialakulásának hátterében genetikai eltérés állhat, de az életmódbeli rizikófaktorok is szerepet játszanak. Mivel nehezebb a felismerés, kevésbé gondolnak rá, gyakran csak előrehaladottabb állapotában derül ki. 

A mellrák tünetei:

  • tapintható, fájdalmatlan csomó a mellben
  • tapintható, tömött nyirokcsomó megjelenése a hónaljban
  • duzzadttá, keménnyé, pirossá, torzulttá váló mell
  • nem gyógyuló seb, narancsbőr tünet vagy gyulladásos bőrtünetek megjelenése, esetleg ödémával a mell bőrén
  • viszkető, kipirosodó, súlyosabb esetben beforduló, váladékozó emlőbimbó

Veszélyeztettek:

Veszélyeztetetteknek tartják azokat, akiknek pozitív a családi anamnézise, azaz egyenesági rokonságban előfordult fiatalkori (50 év alatt) emlőrák, illetve egyéb daganatos megbetegedés. Fokozottan kell figyelni a következő rizikófaktorok megléte esetén is:  - késői menopauza, menopauzában kapott hormonpótló kezelés - terhesség hiánya vagy késői életkorra tolódása  - elhízás (főként menopauza után), zsírdús, rostszegény étrend  - ülő, mozgásszegény életmód  - dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás  - korábbi mellkasi besugárzás után.

Szerző
Témák
mellrák rák

Mindenkit megterhel a hirtelen változó időjárás

Publikálás dátuma
2019.10.01. 11:50

Fotó: LEMOINE/BSIP / AFP
A keddi felmelegedés után markáns hidegfront érkezik – a szokatlan mértékű változások nem csak a frontérzékenyeknek okoznak nagy megterhelést.
Folytatódnak a rendkívül változékony napok: kedden egy ciklon előoldalán meleg légtömegek érkeznek, a délutáni időszakban helyenként a 25 fokot is elérhetik a délutáni csúcsértékek. Szerdán a ciklon markáns hidegfrontja éri el térségünket, amely még csütörtökön is hat az időjárásra. A hirtelen változások és a sorra érkező frontok megterhelőek, az időjárás-érzékenyek nagyon nehéz időszak elé néznek – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
Ritka, hogy ilyen mértékű terhelést kell elviselnie szervezetünknek.

A legtöbben görcsös fejfájástól, izom- és hasi görcsöktől szenvednek, de sokan tapasztalhatnak kiugró vérnyomás-értékeket és szívproblémákat is. Fokozottan megnő az infarktusveszély és a stroke kialakulásának kockázata. A melegfronti hatások fáradékonyságot, koncentrálási zavarokat okozhatnak. A fejfájósoknak a frontok mellett az erős szél is intenzív tüneteket okozhat, de a megerősödő légmozgás nyugtalanságot, ingerlékenységet is okozhat. 
A fejfájást enyhítheti a fokozott folyadékfogyasztás és a stresszes helyzetek kerülése. Célszerű ma minél több időt a szabad levegőn tölteni: a napsütés, a kellemes meleg pozitívan hat a hangulatra és a közérzetre. Az erős szél ugyan rontja a hőérzetet, ezért és a megfázás elkerülése érdekében ajánlott a réteges öltözködés – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Az allergiások fellélegezhetnek, a parlagfű légköri pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes tartományban alakul, de az Alföldön helyenként még elérheti a magas szintet.
Szerző

Bajt jelezhet, ha étkezés után kipirosodik az arc

Publikálás dátuma
2019.09.30. 15:51
Illusztráció
Fotó: Elie Bernager/Photononstop / AFP
Sokféle tünetet okozhat, ha a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint.
Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, az sokféle tünetet okozhat. Az érintettek gyakran több szakrendelést is megjárnak, mire kiderül a hisztamin intolerancia – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.  
Ha arcpirulást és kimelegedést, klimaxszerű panaszokat, erős menstruációs görcsöket okoz, nőgyógyászhoz, ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz fordulnak az érintettek. Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak. A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik. A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek hatására születhet Ha gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés is jelentkezik, rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak.  
A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása. Ha DAO enzim értéke alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell. Ilyenkor a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell.
A bor és a pezsgő mellett kerülendők bizonyos sajtok, sörélesztő, kagyló, a halak többsége, a halkonzerv. Ezen kívül a paradicsom - különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup - a spenót, csirke, sertés, marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek. Minden fermentált zöldség és szója termék, a csokoládé és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák, ezért nem javasolt fogyasztani, ilyen a nyers tojásfehérje, a kagyló, az eper, a paradicsom, a hal, a csokoládé és az ananász is. A diéta minden esetben személyre szabott, egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Ha mégsem akarunk lemondani bizonyos ételekről, alkalmanként, étkezések előtt DAO enzim tartalmú tablettát bevéve megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását – mondta a szakorvos.
Szerző