Bioritmus;rák;mellrák;

2019-10-01 16:04:45

8 ezer mellrákot diagnosztizálnak évente - Így lehetne csökkenteni a halálozások számát

Korai felismeréssel és megelőzéssel lehetne javítani a világon és Magyarországon is magas halálozási arányon. Ma van a mellrák elleni küzdelem világnapja.

Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat. A KSH adatai szerinti 2018-ban 131 045 haláleset történt, ennek mintegy negyede, 32 586 rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Az adatok ijesztőek, a rizikófaktorok csökkentésével és rendszeres szűrővizsgálattal azonban tehetünk azért, hogy a számok ne romoljanak tovább – hívta fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából a Budai Egészségközpont közleménye.

Korai felismerés, megelőzés

„Hazánkban évente nyolcezer új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A nők 7-10 százalékánál, leggyakrabban a középkorú és idősebb korosztályban (40-60 évesek) jelentkezik, de előfordulhat fiatalabb korban is. Mivel a kezdeti szakasz gyakran tünetmentes, nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat fontosságát. Az emlőrák ugyanis a legtöbb rákfajtához hasonlóan kezelhető és gyógyítható, függően attól, hogy mikor fedezik fel” – mondta Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

„Ha fájdalmas csomót fedezünk fel a mellünkben vagy a hónaljunkban, kisebb az esély, hogy rosszindulatú az elváltozás, de ne várjunk arra, hogy eltűnjön - hangsúlyozta a szakorvos, hozzátéve, mindenképp forduljunk orvoshoz, aki fizikális vizsgálattal, röntgen mammográfiával, az emlő ultrahangos vizsgálatával és szövettani mintavétellel megállapítja, hogy lehet-e szó mellrákról. 

Férfiaknál is

A betegség ritkán, az összes emlődaganat nagyjából 1 százalékában előfordulhat férfiaknál is. Hazánkban jelenleg 360 körül van az ismert férfi emlődaganatos esetek száma. Kialakulásának hátterében genetikai eltérés állhat, de az életmódbeli rizikófaktorok is szerepet játszanak. Mivel nehezebb a felismerés, kevésbé gondolnak rá, gyakran csak előrehaladottabb állapotában derül ki. 

A mellrák tünetei: