Előfizetés

Mészáros-barát szezonzárás Balatonszemesen

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2019.10.02. 18:03

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A jelek szerint nem veszi biztosra a balatonszemesi vezetés a választási győzelmet: csütörtökön rendkívüli ülést tart a testület, ahol az egyetlen napirendi pont a nemrég Mészáros-közelbe került kemping rendezési tervének módosítása.
Immár közel egy éve tudható, hogy luxusszállodát és villaparkot építenek a balatonszemesi Vadvirág kemping területén. A hatalmas vízparti telek tavaly márciusban került – a hitelező bankokon keresztül – egy Mészáros Lőrinchez közeli befektetőhöz. Ahhoz, hogy az ingatlan sokkal többet érjen a beruházó számára, kellett a helyi önkormányzat közreműködése is. Az elvileg független, de a Fidesznek kampányoló Takács József vezette testület nem is habozott: a kemping területét és az előtte lévő parti sávot kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, megnövelve a beépíthetőséget és az épületmagasságot. Takácsnak nem ez volt az első feltűnően barátságos gesztusa Mészárosék irányába: ahogyan arról korábban beszámoltunk, a déli parti vasút felújítása idején jelképes összegért bocsátotta a Déli-part 2016 Konzorcium, vagyis az R-Kord Építőipari Kft., a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. rendelkezésére a település egyik, azóta is csak részben rekultivált parkját (a V-híd és az R-kord a Mészáros-cégbirodalomhoz tartozik), ahol nagymértékű fairtást is végeztek, hogy az építési törmeléket tárolni tudják.
A Népszava információi szerint a csütörtöki testületi ülésen az egyetlen nevesített tartalmú napirendi pont a „Vadvirág kemping területére vonatkozó rendezési terv módosítása, partnerségi egyeztetés lezárása, környezeti értékelés véleményezésének lezárása”. A lapunkhoz forduló helyiek félelme szerint ezen az ülésen hagyják majd jóvá a képviselők a kormányzati támogatást élvező befektetők újabb kéréseit – más indoka ugyanis nem nagyon lehet, hogy miért kell a kistelepülés hosszú távú sorsát meghatározó óriásberuházásról a jelenlegi képviselő-testület és polgármester megbízatásának utolsó pillanataiban dönteni. A testület a meghívó szerint nyílt ülésen dönt, a polgármester és köre ugyanakkor a közelmúltban lépéseket tett annak érdekében, hogy szűkítse a helyi nyilvánosságot: szeptemberben olyan határozatot fogadtak el, amely gyakorlatilag megtiltja a Balatonszemes név használatát, ezzel pedig megbénították a Balatonszemesen most – aktuális című, 3 ezer fölötti tagságú Facebook-fórum működését, amely a szemesi közélet legfontosabb fóruma volt (a településen mintegy 1600-an élnek, emellett azonban van még 1500 nem szavazó, de adót fizető nyaralótulajdonos is). Érdekesség, hogy a bezárt fórum utódjaként létrejött Faluszemesen most (aktuális) elnevezésű csoportnak már 2400 tagja van. Takácsnak a fentieken túl volt másik botrányos ügye is a közelmúltban: idén június elején derült ki, hogy egy olyan „bűnmegelőzési egyesület” terjesztette a drogot éveken át a déli parton, amelyet a szemesi polgármester veje vezet, és amely rendszeres anyagi támogatást kapott az önkormányzattól – többek között egy gépkocsi megvásárlásához, amit a drogterjesztéshez is használtak. A Balatonszemes-Balatonőszöd Bűnmegelőzési Egyesület, elnökét, a 28 éves E. Istvánt – Takács kisebbik lányának a férjét az eset után őrizetbe vették. A polgármester mindenesetre igyekszik pozitív hírekkel is jelentkezni: október 12-én 16 órára – vagyis órákkal az önkormányzati választás kezdete előtt - „Piknikkel egybekötött baráti beszélgetést” (a gyakorlatban inkább ingyenes ételkóstolást) szervez a művelődési házba. A Fidesz ismert színvilágát használó plakát nem rejti véka alá, hogy mi a rendezvény célja: a szöveg a „Szavazzon a Mi Szemesünk” programra és képviselőire!” mondattal és a polgármester fotójával zárul.

Érkezik a hidegfront, 10 fokkal lesz hidegebb csütörtökön

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.02. 15:39

Fotó: Shutterstock
Sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra, a front mögött pedig jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
Nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de keleten estig még kevés felhő valószínű csütörtök hajnalig. Egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Éjszaka keleten is beborul, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Hajnaltól északnyugat felől egyre többfelé szűnni kezd a tartós csapadék, és napközben a Dunántúlon, valamint a középső területeken fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, már csak egy-egy futó zápor fordulhat elő.
A keleti megyékben ugyanakkor a nap nagyobb részében borult, esős idő lesz, arrafelé a csütörtök reggeli órákban néhol zivatar sem kizárt. A szél egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul, és éjszakától megerősödik, többfelé viharossá fokozódik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 16 fok között várható, a keleti országrészben a nap első felében áll be.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünket időjárási szempontból egy hosszan elnyúló frontálzóna osztja ketté, amely szerda hajnalban még megközelítőleg a Riga-Berlin-Zürich-Barcelona vonalban húzódott. Hidegfronti szakasza fokozatosan a kontinens belseje felé halad, mögötte pedig hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Európa északi, északnyugati tájait. Arrafelé nagy területen esik az eső, a front mentén néhol hevesebb zivatarok is kialakulnak, a csúcsérték pedig már nagy területen 15 fok alatt marad.
Ezzel szemben szárazföldünk délkeleti felén anticiklon az uralkodó, hatására szinte zavartalan a napsütés. A délutáni órákra a középső országokban általában 20 és 27, a Földközi-tenger partvidékén többnyire 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő.
A következő 36 órában a fentebb említett hidegfront átvonul a Kárpát-medence fölött, sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra, a front mögött pedig csütörtökre jelentősen, mintegy 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.
Kapcsolódó
Kiadták a figyelmeztetést – Zivatarokat és viharos szelet hoz a hidegfront

Az önkormányzati választások miatt kezdték el már most kihelyezni a karácsonyi díszvilágítást az Andrássy úton

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.02. 14:49

Fotó: Népszava
A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-t nem éri váratlanul, hogy ilyenkor háttérbe szorulnak pályázatok.
Őszinte meglepetéssel, sőt némi kétkedéssel fogadta lapunk az Index ma reggeli hírét, miszerint az Andrássy útra már elkezdték felrakni az ünnepi díszeket. Hogy a kétkedést eloszlassuk, kérdést küldtünk a munkálatokat irányító Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nek (BDK): Mi az oka annak, hogy karácsonyi díszvilágítást kap az Andrássy út így október legelején? Személyesen Pap Zoltán ügyvezetőtől kaptunk kimerítő választ, amelyben először leírta, hogy a karácsonyi díszvilágítás legnagyobb részét Budapesten a BDK végzi, részben a főváros megrendelése, részben a kerületi díszvilágítási pályázatok elnyerése alapján. Az ügyvezető ezután számokban fejezte ki a díszvilágítás munkálatainak nagyságát, majd végre rátért a lényegre. Azt írta: "Az idei év önkormányzati választási év, ezért azon egyedi időszakok közé tartozik, amikor értelemszerűen a karácsonyi önkormányzati pályázatok előkészítése háttérbe szorul, ezért azokat a munkákat, amelyeket közszolgáltatási feladatunk keretében kell elvégeznünk, időben előre kell sorolnunk és a szokásosnál korábban kell megkezdenünk. Egyéb módon nem tudnánk biztosítani, hogy december 1-re a város egészében elkészüljenek a karácsonyi díszvilágítási szerelések." Aztán Pap Zoltán megerősítette a hírt:
"Az Andrássy úton, a fentiek miatt, megkezdődött a szerelések előkészítése."

Hozzátette: "Figyelemmel arra, hogy az önkormányzati választások miatt a megrendelések később érkeznek, nem kockáztathattuk azt, hogy Társaságunk ne hírnevéhez méltóan készítse el a karácsonyi díszvilágítást az adventi időszakra. Ezért hoztuk előrébb a szokásos és normál gyakorlathoz képest 2 héttel azon területek díszvilágításának előkészítését, amelyek közszolgáltatási feladataink közé tartoznak." Ezek szerint az történik, hogy a Tarlós István vezette önkormányzat ilyenkor, választási kampány idején nem nagyon foglalkozik azzal, ami a dolga volna. Például hogy a pályázatok és egyéb budapesti munkálatok annak ideje, rendje és módja szerint megtörténjenek. Ehelyett az önkormányzat tulajdonában álló cégek - valószínűleg tapasztalatból - átrendezik szokásos, éves naptári beosztásukat. Ez látszik a BDK honlapján is: amíg mondjuk egy sima, önkormányzati választásoktól mentes évben, például 2018-ban ilyenkor, október elején kérték be a vonatkozó árajánlatokat, addig idén ezt már augusztusban megtették. Végezetül Pap Zoltán megosztott a valóban világszínvonalú budapesti adventi díszvilágításról néhány érdekes információt is:
  • a díszvilágítás elhelyezése különös gondosságot igényel a fák megfelelő védelme érdekében, így a díszítési folyamat hosszabb időt vesz igénybe;
  • egy Budapest-Székesfehérvár útvonalnyi távolságot kell karácsonyi füzérrel ellátniuk, ami azt jelenti, hogy a BDK dolgozóinak fejenként több mint 1 km füzért kell a fákra feltekerni;
  • 2000 egyedi szerelésű díszvilágítási motívumot kell elhelyezniük a budapesti fákra és közvilágítási oszlopokra.