Felpörög a Hős utcai kisajátítás

Publikálás dátuma
2019.10.03. 06:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Már összesen 32 lakás esetében indítottak eljárást a bontásra ítélt épületekben. A lakóknak kínált kártalanítás összege jellemzően csak 4-6 millió forint.
Újabb 28 magántulajdonú lakást sajátítana ki a kőbányai önkormányzat a Hős utca 15. szám alatti, bontásra ítélt társasházakban – tudtuk meg a helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesülettől. A kisajátítási eljárásokat még augusztusban indították, a tárgyalásokat az elmúlt két hétben folytatták le a Fővárosi Kormányhivatalban, de határozatok még nem születtek. Májusban is indult négy kisajátítás, de az egyesület csak háromról tudott: ezekben az ügyekben már határozatot hozott a kormányhivatal, a három eljárás esetében a lakókat képviselő ügyvéd bírósághoz fordult. Megírtuk: az egyik ügyben például úgy döntött a kormányhivatal, hogy az önkormányzat 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az érintett lakó 25 négyzetméteres lakását. A tulajdonos ezt nem fogadta el, most a bíróság döntésére vár. Egy másik eljárásban pedig az egyesület szerint cserelakást kellett volna megállapítania kormányhivatalnak, ám ezt arra hivatkozva nem tették meg, hogy az önkormányzatnak nincs cserelakása – miközben az elmúlt időszakban számos ingatlant újítottak fel és adtak ki. A két lakótömbből álló telepen egyébként valamennyi magántulajdonú ingatlanért 4-6 millió forintot kínál a kerületvezetés, és a kormányhivatal által kirendelt, elvileg független értékbecslők is hasonló összegeket állapítottak meg. A tulajdonosok többsége ezt nem hajlandó elfogadni, ennyi pénzből ugyanis legfeljebb valamilyen vidéki, hátrányos helyzetű településen tudnának új ingatlant vásárolni.
A kisajátítási eljárásokat azért indították, mert az önkormányzat elhatározta, lebontja a lakótömböket és sportkomplexumot épít a helyükre. A kormány 2,1 milliárd forintot biztosított a telep felszámolására, a felhasználás határidejét jövő év végéig meghosszabbították. A Kontúr Egyesület szerint mind a kisajátítási eljárások, mind az értékbecslések súlyos hibáktól hemzsegnek. Egyrészt minden esetben hiányzik a kisajátítás jogalapja: az önkormányzat területrendezésre hivatkozik, azonban település szintű dokumentumok nem állnak rendelkezésre, a telepfelszámolással kapcsolatban nem készült szakmai terv. Ezzel szemben az önkormányzat azt állítja: a kisajátítási kérelmekhez csatolni kell kisajátítási tervet, amit meg is tettek. Az egyesület szerint az értékbecslésnél olyan hibák is felmerültek, amelyek az önkormányzatnak kedveznek. A szakértő például pontatlanul határozta meg a telep elhelyezkedését, alulértékelte a megközelíthetőséget, az infrastrukturális ellátottságot (a boltok, szupermarketek elérhetőségét sokkal messzebb határozta meg, mint valójában vannak). A lakások értékét viszonyokra hivatkozva állapították meg, de az egyesület szerint ott, ahol több éve lebegtetik a lebontás lehetőségét, már nincsenek piaci viszonyok. – A tárgyalásokon a kormányhivatal úgy tűnik, továbbra sem kívánja megvizsgálni a kisajátítás jogalapját és rendre szemet huny a hibás értékbecslések felett – fogalmazott a Kontúr Egyesület lakhatási munkacsoportjának tagja, Urbanovszky Zsuzsanna. Hangsúlyozta: a lakók és az őket képviselő jogászok szinte valamennyi határozatot meg fogják támadni a bíróságon, illetve azok felfüggesztését fogják kérni, ha továbbra is jogsértő határozatokat hoz a kormányhivatal.
Szerző

Helyreigazítás

Tegnap egy óbudai önkormányzati lakásról írt lapunk. Cikkünk megjelenését követően az önkormányzat levélben fordult hozzánk, helyreigazítást kérve. Az tény, hogy az említett ingatlant 2013-ban bérelte ki az önkormányzat egy dolgozója, aki akkor Menczer Erzsébet egykori országgyűlési- és önkormányzati képviselő – jelenleg az óbudai Fidesz-szervezet alelnöke – fiának volt a menyasszonya. Valótlanul állítottuk azonban, hogy az illető hölgy még most is a fideszes politikus fiának a párja. Tévedtünk, amikor azt írtuk, hogy Bús Balázs, a kerület fideszes polgármestere a bérlőkijelölés idején tudott a Menczer Erzsébet és az önkormányzati dolgozó közötti családi kapcsolatról. Valótlanul állítottuk azt is, hogy az önkormányzati dolgozó végül meg is vásárolta a kerületi lakást. Az önkormányzat szerint ugyanis 2019 júliusában jelezte, hogy nem áll szándékában ilyet tenni. Az érintettektől ezekért elnézést kérünk. Ellenben az is tény, hogy a lapunk birtokába került dokumentum szerint, amikor az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. jelezte az önkormányzati dolgozónak, hogy elővásárlási jogával élve megveheti az ingatlant, a bérlő azt közölte: érdekli az ajánlat. Ezután a Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottság a júniusi ülésén jóváhagyta az önkormányzati lakás értékesítését, s a meghatározott ár nagyjából a piaci ár kétharmada volt. A vételárat júliusban hozták a nő tudomására, aki azonban – az önkormányzat szerint – ekkor elállt a vásárlástól.
Szerző

"Hazudtok, hazudtok" - Tüntettek a TV2 székházánál, nem olvasták be Karácsonyék petícióját

Publikálás dátuma
2019.10.02. 20:32

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Helyette újra leadták azt a riportot, ami miatt László Imre pert készül indítani a televízióval szemben.
Nagyjából százan tüntettek az esős idő ellenére is a TV2 budapesti székházánál szerdán. A "Hányunk a hazugságaiktól" című demonstrációt délelőtt azután hívták össze, hogy a csatorna Tények című műsorában László Imrét, az ellenzék újbudai polgármesterjelöltjét szexuális zaklatással vádolták meg.
Beton helyett fák, stadion helyett kórház, a hatalom embere helyett az emberek hatalma - így összegezte a tüntetésen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt saját programját. Majd kitért arra is, szerinte mit kínál a Fidesz: vita helyett rendezvényeket zavar meg, fekáliával szennyezi az ellenzéki jelöltek irodáit, rendőrt küld rájuk, hivatali autóval kíséri a plakátjaik letépését és lehallgatja a képviselőket. "A hazugság leleplezésének napja október 13. lesz" - jelentette ki, kitérve arra is: szerdán pert nyert az Origóval szemben.
Karácsony után Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármesterjelöltje mondott beszédet. Ő azt firtatta, vajon milyenek lehetnek a "mocskolódó" emberek, akik a Tényeknél dolgoznak. "Ezek az emberek a gyűlölet és a gyűlölködés közkatonái" - állapította meg. Hiába igyekeznek, a hazugság szerinte lepereg róluk.
A beszédek után a TV2 híradóját nézték a tüntetők egy kivetítőn. A Tényekben nem olvasták be az ellenzéki politikusok petícióját, helyette más, hangulatkeltő anyagok mellett ismét leadták azt, ami miatt László Imre sajtó-helyreigazítási és polgári pert is indít a televízióval szemben. A bejátszást spontán skandálás kísérte: "hazudtok, hazudtok" - kiabálta a tömeg.
A felmérések szerint vesztésre áll a Fidesz a főváros legnagyobb kerületében, ezért akarják őt emberileg megsemmisíteni - mondta László Imre a tüntetőknek. Megviseli a történet, de erőt merít belőle a küzdelemhez az Orbán-rendszer ellen, ami a humánum helyett a hasznot és a gazdagságot hajszolja.
Úgy látszik, Tarlós István már visszalépett, hiszen meg sem jelent a híradóban - fogalmazott Karácsony, aki a demonstráció végéhez közeledve ismét felszólalt. Már csak egy százalékkal van lemaradva a biztos szavazók között a jelenlegi főpolgármesterhez képest - emlékeztetett, hozzátéve, ezért a sok hazugság és erőfeszítés. A TV2 híreivel kapcsolatban az ellenzék és saját álláspontját ismertetve megjegyezte: "majd megyünk a bíróságra is".
A délután átadott petícióról Karácsony azt nyilatkozta, sokak érzését fogalmazza meg arról: elegük van, hogy a közpénzen eltartott kormánysajtó hazugságokat terjeszt. Addig próbálják beolvastatni, amíg ez eredményre nem fog vezetni.
Szerző
Frissítve: 2019.10.02. 20:34