A független jelöltnek azt írták, nincs már szabad plakáthely, a fideszesnek azonnal intéztek

Publikálás dátuma
2019.10.03. 10:59

Csak az volt a bökkenő, hogy a fideszes kérelmet is ellenzékiek adták be.
A Pest megyei Kerepesen az egyik független jelölt úgy gondolta, hogy bár a láthatóan szabad plakáthelyek mind az egykor Simicskához, most már Mészáros Lőrinchez tartozó Publimont plakáthelyei, azért mégiscsak ír a cégnek, hogy szeptember utolsó és október első két hetére kitenne plakátokat, adjanak neki árajánlatot, írja a HVG. A független polgármesterjelöltként és német nemzetiségi képviselőként is induló Springer Friedrich Horstnak azonban azt írta a cég a válaszában, hogy nincs már szabad hely. A cég értékesítési vezetője, Czinkóczi Attila azt írta, a kért időszakra minden felületük foglalt. Pár nappal később a független képviselő csapatának egyik tagja azonban gondolt egyet, és egy kerepesinarancs@gmail.com-os címről a helyi fideszes polgármesterjelöltnek kért plakáthelyet október első két hetére. A HVG cikke szerint félóra sem kellett, jött a válasz, hogy kis türelmet kérnek, majd pár óra múlva jött az ajánlat 12 plakáthelyre bruttó 376 ezer forintért.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 11:11

24.hu: Simonka családtagjait is a vádlottak padjára ültetik

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:50

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A lap szerint a vádlottak padjára kell ülnie a fideszes országgyűlési képviselő feleségének és unokahúgának is.
Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, míg a feleségének ötödrendű, az unokahúgának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon – írja a 24.hu. Ők több olyan gazdasági társaságban is tulajdonosok vagy tisztségviselők voltak, amelyek az ügyészség szerint részét képezték annak a céghálónak, aminek segítségével Simonkáék végrehajtották a költségvetési csalásokat. Simonka felesége cégvezető is volt abban a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amelynek tevékenysége a politikus és 32 társa elleni vádemelés középpontjában áll. A lap szerint az ügyészség látókörébe került Simonka György 77 éves édesanyja is, aki szintén több gyanús tevékenységű társaságban volt tulajdonos. Az is előfordult, hogy – egy vélhetően valótlan céges kölcsönügyletből fakadóan – a személyes bankszámlájára érkezett nagy összegű, majdnem 30 millió forintos utalás egy külföldi társaságtól. Ennek ellenére az asszony ellen nem emeltek vádat, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nem vett részt a bűnszervezet működtetésében. A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A politikus társainak nevét és az egyéb vádpontokat azonban nem tudatták. Az viszont azóta kiderült, hogy Simonkára nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a vádhatóság.
Szerző

"Futni hagytak egy vállalkozót egymilliárd forintos tartozással"

Publikálás dátuma
2019.10.03. 08:30

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A XVI. kerületi közlekedést teljesen újra kell szervezni, a HÉV vonalát például le kell vinni a föld alá - mondta Nemes Gábor, az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje.
Miért hagyta ott a közlekedési szakszervezet vezetését a politikáért? Azért, mert többet szeretnék tenni a munkavállalókért annál, mint amit szakszervezeti vezetőként tudtam. 2010 után folyamatosan szűkültek a szakmámban azok a lehetőségek, amelyekkel érdemben lehetett segíteni a dolgozóknak. A sztrájkjogot például gyakorlatilag ellehetetlenítették. Úgy éreztem lépnem kell.
A politikában egyszerűbb lesz képviselni az érdekeket? Nemrég egy olyan költségvetési módosítást próbáltak elfogadtatni az ön kezdeményezésére a DK-s politikusok a parlamentben, amely a XVI. kerületnek plusz hatmilliárdot hozott volna. A fideszes többség azonban könnyedén leszavazta. A fideszesek bábok voksoltak így. A kormánypárti polgármesternek természetesen elemi érdeke lett volna a hat milliárdos támogatás megszerzése, amely a kerületi panelházak szigetelésére ment volna. Nem tudom megérteni, hogy Kovács Péter miért nem gyakorolt befolyást például Szatmáry Kristófra, a kerület országgyűlési képviselőjére, aki szintén nemmel szavazott.
Ön el tudná érni, hogy a kerület megkapja a szükséges támogatásokat? Az európai parlamenti választásokat követően új stratégia körvonalazódik. Az önkormányzatok akár a kormányzatot kikerülve, közvetlenül fordulhatnak az unióhoz támogatásokért. Nekem amúgy is könnyebb lenne, mint egy fideszesnek, aki kiszolgáltatott a NER-nek.
Kovács Péter is kiszolgáltatott? Tizenhárom éve vezeti a kerületet. Polgármestersége elején biztos, hogy sok olyan felújítás, változtatás volt a kerületben, amely a nevéhez fűződött, s kiváltotta a lakók szimpátiáját. Ez viszont megváltozott. Szó nélkül hagyta, hogy elvegyék az oktatást és az egészségügyet a XVI. kerülettől. Egyértelmű, hogy Kovács Péter is kiszolgáltatott a Fidesznek. Márpedig, ha ez tovább folytatódik, akkor a polgármester legfeljebb virágokat locsolgathat, vagy söpörheti a szemetet. Bár már azt sem, mert a szemétszállítást is központosították. A jelenlegi polgármester soha nem állt ki a kerület érdekeiért.
Mit gondol arról, hogy az Ikarus-telep kínai tulajdonba került?
Leszögezem: nem az a lényeg, hogy az új tulajdonos kínai. A tervezett tevékenysége azonban, – egy hatalmas központi raktárbázis, elosztó központ működtetése – aggasztó, mert az áruszállítással járó teherautó forgalom elképzelhetetlenül megterhelné az amúgy is szűkös kerületi úthálózatot. Az pedig súlyos hiba, hogy az előző tulajdonos évtizedeken át nem fizetett helyi adót, számításaink szerint több mint egy milliárd forinttal tartozik a kerületnek. A polgármester pedig ezt eltűrte. Pontosabban, mindössze annyit tett, hogy bejelentette a jelzálogigényét, tárgyalt a terület egy részének az esetleges tulajdonba vételéről, de semmit sem tudunk az eredményekről. Valószínűleg azért, mert nincsenek. Futni hagyott egy vállalkozót egy milliárd forint tartozással. 
Önnek mi a terve, hogyan hajtaná be a pénzt?
Egyértelmű, hogy behajtanám, hiszen az a kerület pénze. Kivizsgáljuk és feltárjuk mi történt az elmúlt években, hogyan tudott felhalmozódni ekkora összeg. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy vajon miért nem tett meg a polgármester mindent azért, hogy a kerület megvásárolja a telepet – pénz lenne rá –, s az itt élők javára fordítsa, akár egy kulturált szabadidőközpont kialakításával. Erről meg is kellett volna kérdezni a kerületieket. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a gyárat nem lehet újraéleszteni, s azt is tudjuk, hogy a terület talajszennyezettségének a megszüntetése igen sokba kerül. Ezt EU-s pályázati pénzből meg lehetett volna oldani. Vagy legalább megpróbálni.

Mit kezdene a kerületi közösségi közlekedéssel? A programomban az szerepel, hogy az egészet újratervezzük. A kerület kettévált, nincs közvetlen bejutási lehetőség a belvárosba. Felszín alá vinnénk a HÉV szerelvényeit, amelyek miatt a kereszteződésekben rendszeresek a dugók. Ez az egyik legsúlyosabb közlekedési probléma a kerületben. Karácsony Gergely járt itt, és megígérte, hogy ezt megoldjuk. Több olyan városrész alakult ki, ahol az infrastruktúra nem követte a betelepülést: nincs közösségi közlekedés, rendelő, de még közért sem. Több helyszínen elindítanám az iskolabusz programot, hogy a környéken élő nagycsaládosok gyermekei biztonságban jussanak el tanulni.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 09:22