Előfizetés

Hiába töltöttük tele a gáztárolókat?

M. I.
Publikálás dátuma
2019.10.03. 19:19

Fotó: Népszava
A Magyarországon raktározott 6,3 milliárd köbméter földgázból 950 milliót a Gazprom déli továbbszállítás céljából bértároltat nálunk – árulta el Szijjártó Péter, miután kedden az MTI tudósítása szerint Moszkvában tárgyalt Jelena Burmisztrovával, az orosz állami gázvállalat kivitelért is felelős vezérigazgató-helyettesével.
Ezzel a tárcavezető voltaképp tisztázta azt a kérdést, hogy milyen gáz leszállításáról állapodott meg augusztusban Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel. Így viszont több mint tizedével csökken a belföldön felhasználható mennyiség. Szijjártó Péter emellett – szokásától eltérően – azt sem említette meg a csúcsra járatott gáztartalékolás okaként, hogy az év végével lejár az európai szállításokra kötött orosz-ukrán szerződés. Pedig számára ez eddig rendre a jövő évi orosz ellátás bizonytalanságának rémképével fenyegetett. Ezzel szemben mostani szavai szerint „már tudunk előre tervezni”. Így tárgyalások indulnak a 2020-2021-es szállításokról. Alekszej Lihacsovval, az orosz állami atomcég, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásai kapcsán újdonságként annyit említett, hogy Paks 2 létesítési engedélykérelmét jövő nyáron nyújtanák be. A fejlesztés melletti változatlan elköteleződést tükröző nyilatkozatából ezúttal is hiányzott a több éves csúszás tényének, okainak megemlítése és az új átadási határidő.

Mészáros közpénz-milliárdokkal kisegített tűzhelygyárát adta át Varga Mihály

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 17:43

Fotó: Komka Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Mészáros Beatrix szerint egyenesen innovációs központ jött létre.
Jobbára külföldi nagyvállalatok, autóipari multik részesülnek a magyar kormány kegyeiből, ha a gazdaság támogatásáról van szó, így nagy napnak számít a csütörtök: ezúttal itthon maradhat a közpénz és a profit is, hiszen egy magyar vállalkozásnak juttatott bőkezű segítségről szól a közlemény. A Wamsler SE új, 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnokát adták át csütörtökön Salgótarjánban; a fejlesztés 3,6 milliárd forintba került, aminek
a kormány kifizette a felét, 1,8 milliárd forintot a nagyvállalati támogatási program keretében.

A támogatást a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Beatrix köszönte meg. Az ünnepségen azért színpadra állt az amerikai álmot hazánkban varázslatos könnyedséggel megvalósító, gázszerelőből lett milliárdos, Mészáros Lőrinc is.
Varga Mihály pénzügyminiszter az üzem- és gyártócsarnok ünnepélyes átadásán elmondta: a kormány kiemelten támogatja azokat a vállalati fejlesztéseket, amelyek a munkaerő megtartása mellett a hatékonyság növelésével és modern technológiákkal hiányszakmákat váltanak ki. Ismertette, a nagyvállalati támogatási programban 2015 óta az adófizetők 78 milliárd forintját ajándékozták el így. Nincs olyan megye Varga szerint, ahol ne épült volna közpénzen magánszemélyeknek termelő gyár.
Az üzemcsarnok alapkövét múlt év márciusában tette le Mészáros Lőrinc és Varga Mihály.

A beruházás teljes költsége 3,572 milliárd forint: az állami támogatást az Opus 1,05 milliárddal fejelte meg, a többit bankhitelből állják. A Wamsler SE össz-európai piaci részesedése 7-8 százalék. A beruházással a cég megduplázza 150-160 ezer darabos éves termelését. A termékek minőségjavítását is ígérik - Mészáros Beatrix szerint egyenesen innovációs központ jött létre.
Mészárosék a 124 éves gyárat a Buda-Cash-brókerház csődjéből vásárolták ki.

Továbbra sem engedi be a szakszervezetet a Suzuki

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2019.10.03. 16:52

Fotó: Népszava
A szakszervezeti jogok korlátozása miatt a munkaügyi bírósághoz fordult a Vasas Szakszervezeti Szövetség, mivel vezetőiket továbbra sem engedik be tagjaikhoz a Suzuki gyár területére.
Számos biztonsági őr, leeresztett sorompók és feketével lefóliázott ablakok várták a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőit csütörtök délután az esztergomi Suzuki gyár bejáratánál, amikor tagjaikhoz szerettek volna bejutni. A cég vezetősége nem engedte be az érdekvédőket az üzem területére, a Vasas ezért a tatabányai munkaügyi bírósághoz fordult a szakszervezeti jogok korlátozása miatt. Azt szeretnék: a bíróság mondja ki, hogy joguk van belépni az üzem területére, és kötelezze a Suzukit a „beengedésre”. Ha egy szakszervezetnek akár egyetlen tagja is van egy cégnél, akkor oda a szakszervezeti tisztségviselők bemehetnek: így rendelkezik a Munka törvénykönyve, és ezt nem értelmezheti kénye-kedve szerint egyetlen munkaadó sem – fogalmazott érdeklődésünkre László Zoltán, a Vasas alelnöke. Szerinte a Suzuki csak az időt húzza, mert azt gondolják, kifullad majd a szakszervezeti kezdeményezés. Ez azonban nem így van, tagszervezetüknek már mintegy 300 tagja van. A Suzuki és a Vasas közti huzavona hónapok óta tart: az autógyár menedzsmentje a helyi tagszervezet februári megalakulása óta vitatja annak létezését is, a tisztségviselőket a korábbi próbálkozások alkalmával sem engedték be a gyárba. A megalakulás másnapján ráadásul – munkája minőségére hivatkozva – elbocsátották állásából a cégnél 14 éve dolgozó, szakszervezeti titkárnak választott Szakács Gábort. A férfi szintén a munkaügyi bírósághoz fordult, a per következő tárgyalása október 8-án lesz. 
A Vasas az elmúlt hónapokban több tiltakozó akciót, útlezárást is szervezett, hogy felhívja a figyelmet a munkavállalói jogok csorbulására. Legutóbb pedig „Jogod van a szakszervezethez” feliratú pólókban jelentek meg MSZP-s aktivisták az egyik gyárlátogatáson. A Suzuki ezt követően állásfoglalást adott ki, amelyben visszautasították a „politikai indíttatású érdeklődést”, és kontraproduktívnak nevezték „a gazdasági élet szereplőinek folyamatos, indokolatlan zaklatását”. Eközben a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatóját, Yoshinobu Abet már - a mintegy 7 millió taggal rendelkező - IndustriAll Europe, és - az 50 millió tagot számláló - IndustriAll Global főtitkárai is felszólították, hogy tegye lehetővé a Vasas tisztségviselőinek bejutását a gyárba. A Suzuki azonban továbbra is a szakszervezet és a tagság létét „hitelesen bizonyító” okiratokat követel a Vasastól – mondta el László Zoltán. A mostani találkozó lehetővé tétele helyett a menedzsment megint arra szólította fel a szakszervezetet, hogy mutassa be az alapító okiratot és az alakuló jegyzőkönyvet. Előbbi dokumentum a Vasas honlapján is elérhető, de mindkettőt megküldtük már korábban a Suzukinak – hangsúlyozta László Zoltán. A Suzuki ráadásul a szakszervezet néhány tagjától maga vonja le a tagdíjat és továbbítja a Vasasnak. Eközben azt mondják: ez még nem bizonyító erejű a tagság meglétére, de hogy mivel kellene „hitelt érdemlően” bizonyítanunk a létezésünket, azt maguk sem tudják megmondani – fogalmazott László Zoltán.
A Vasas szakszervezet májusi tiltakozó akciója Esztergomban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava