Női kézi BL: újra a trón a cél Győrben

Publikálás dátuma
2019.10.05. 12:35
Ez volt a Győr ötödik BL-címe
Fotó: Szalmás Péter
Mi más, ismét a Bajnokok Ligájának megnyerése a kimondott célja a Győri Audi ETO-nak, ami nem meglepetés, mert a csapatvezetés ritkán szokott szerényen fogalmazni, ha az elvárásokról beszél.
A címvédő Győr alaposan átalakult a tavaszi aranyérem óta, a leghiányzóbb nyilván Nycke Groot, akit Bartha Csaba klubelnök úgy minősített, hogy a kézilabda Messije és Ronaldója egyben. A holland máig rejtélyes indoklással mondott fel, állítólag elfáradt, de alighanem a magyar kézilabdában bevett eredménykényszer lett neki sok, mivel nálunk nem lehet veszíteni… És akkor Nora Mörk távozása sem volt kispálya, a norvéggal kapcsolatban azóta kiderült, hogy nem volt alaptalan a győri félelem, amikor vizsgálathoz kötötték szerződését, amit a sportág zsenije megtagadt, és Bukarestbe igazolt. Ahol az első tétmeccsén pechére sokadszor is elszakadt a térde… Tomori Zsuzsa szintúgy oszlopos tag volt, de Siófokon folytatja. 
Helyükre azonban az ifjú Faluvégi Dorottya mellett világverő sor érkezett, a négyszeres BL-győztes Katarina Bulatovics, az Európa-bajnok Béatrice Edwige, az EHF-kupa-győztes és világbajnok Estelle Nze Minko, illetve az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Amanda Kurtovic. Utóbbi mondjuk sérült, egyelőre a rehabilitációnál tart.
Ami minimum jelzésértékű, hogy Győrben minden eddigi rekordot megdöntött a bérletértékesítés – 3751 darab tulajdonos egy évre előre kifizette az összes meccsre a belépő árát, ami azért már tényező lehet még egy Győr esetében is.
A csapat magabiztosan kezdte a bajnokságot, eddig veretlen: Danyi Gábor vezetőedző a klub honlapján elmondta, a lányok tudják, mi a dolguk, de azért néha ki kell zökkenteni őket a napi rutinból, ilyenkor kicsit keményebben szokott fogalmazni. A villámlábú Nze Minmo megerősítette, neki kifejezetten fekszik a csapat gyors és erőteljes skandináv stílusa, míg a sérüléséből visszatért Eduarda Amorim annak örült a legjobban, hogy a Vác ellen már tíz percet játszhatott. A Győr a szlovén RK Krim Mercator Ljubljana, a svéd IK Sävehof és a cseh DHK Banik Most együttesével került egy csoportba, a nyitány vasárnap a Sävehof ellen lesz (tv.: Sport1 17:00).
Az FTC-Rail Cargo Hungaria egyelőre annak örülhet, hogy az Európai Kézilabda-szövetség szakíróinak rangsora szerint a Ferencvárosban játszik a legtöbb fiatal tehetség a kontinensen! A lista külön megemlíti a Háfra Noémi, Klujber Katrin, Márton Gréta triót, akitől a klub azt reméli, hogy segítségükkel összejön végre az áttörés, és a csapat bejut a Final Fourba. Egyelőre a bajnokságban botladozik a csapat, egy vereség és egy döntetlen a mérlege, ami szokatlan, de nem világvége. Az FTC-nek a norvég Vipers Kristiansand, a francia Metz és a horvát Podravka ellenében kell elérnie a továbbjutást. Az első meccs szombaton a Vipers otthonában lesz (tv.: 19:00)
Szerző
Frissítve: 2019.10.05. 12:37

Gyerekekkel töltené meg a stadiont az azeriek elleni meccsen az MLSZ

Publikálás dátuma
2019.10.04. 21:13
A Groupama Aréna - illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Maradt ugyanis a zártkapus UEFA-döntés a Szlovákia elleni Eb-meccsen történt rasszista hőzöngés miatt.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága pénteki ülésén érvényben hagyta a szeptemberi elsőfokú döntést, így a magyar szövetségnek (MLSZ) zárt kapuk mögött kell megrendeznie az Azerbajdzsán elleni jövő vasárnapi hazai Európa-bajnoki selejtezőt. A magyar szervezet honlapján közölte az UEFA ítéletét, arra is kitérve:
a döntés során visszaesőként bírálták el a fegyelmi vétséget, mivel az elmúlt öt évben többször is el kellett járni a magyar szövetséggel szemben a nézőtéri rasszista magatartás miatt.

Noha az MLSZ és maguk a játékosok, valamint a szövetségi kapitány is kérte a nézőket a sportszerű szurkolásra, a gyűlölködő, szélsőséges nacionalista és rasszista rigmusok nem csitultak. A zárt kapus meccs mellett a szövetségnek mintegy 20 millió forintos büntetést is fizetnie kell, különböző vétségek miatt. A magyar szövetség azonban nem hagyja ennyiben a dolgot:
az MLSZ úgy határozott, hogy – élve az UEFA fegyelmi szabályzat adta lehetőséggel – 14 éven aluli gyerekekkel fogja megtölteni a Groupama Arénát jövő vasárnap.

Jelenleg iskolák és sportszervezetek jelentkezését várják, hogy az általuk szállított gyerekek ülhessék végig az azeriek elleni mérkőzést. Egyúttal pedig határozottan kérik a horvátországi Eb-selejtező összecsapásra utazó szurkolókat, hogy kerüljenek mindenfajta rasszista megnyilvánulást, és a csapatot biztatással segítsék. Hangsúlyozták: hasonló viselkedés után pontlevonással vagy akár a selejtező-sorozatból való kizárással is büntethet az UEFA.
A magyar válogatott jövő csütörtökön Horvátország vendége lesz Splitben, majd három nappal később a Groupama Arénában fogadja Azerbajdzsánt.

Magyar éremeső az úszó-vk nyitónapján

Publikálás dátuma
2019.10.04. 20:22
A győztes litván Danas Rapsys és a második Milák Kristóf a férfi 400 méteres gyorsúszás döntője után
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött, Milák Kristóf is maga mögé utasította a mezőnyt.
Magyar éremesőt hozott a pénteki nyitónap az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán. Két számban is kettős hazai sikernek tapsolhatott a Duna Aréna közönsége: női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött (2:08.55) Jakabos Zsuzsanna előtt (2:09.67), míg a szám kvangdzsui világbajnoka, Kapás Boglárka negyedik lett (2:10.92).
„Nagyon szerettem volna egy jó utolsó ötven métert úszni, de azért maradt még bennem. Ugyanakkor ez volt a mostani szezon első döntője gyakorlatilag”

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

Hozzátette, hogy továbbra sem tervez ezzel a számmal Tokióban, hiszen időben nagyon közel rendezik a 200 méter vegyeshez. A férfi 100 méter pillangója is kettős magyar győzelemmel ért véget: a 200 méteren világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf 51.27-tel utasította maga mögé a mezőnyt, Szabó Szebasztián 52.16-tal lett második. Milák emellett 400 méter gyorson (3:49.80) gyűjtött egy ezüstöt. Késely Ajna 400 méter gyorson lett harmadik (4:12.32), míg Telegdy Ádám 200 méter háton (1:58.68), a 17 éves Békési Eszter 200 méter mellen (2:27.37), Lobanovszkij Maxim pedig 50 méter gyorson (22.18) egyaránt másodiknak csapott célba.
Szerző
Témák
Úszó vk