Előfizetés

Szivárogtatás a kampányhajrában

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.04. 20:50
Borkai Zsolt
Fotó: Népszava
Pénteken két olyan anyagot is közzétettek, amelyek miatt politikusoknak kellett magyarázkodniuk.
Borkai Zsolt, győri polgármesterről az eddig ismeretlen az Ezazördögügyvédje nevű blog közölt fényképeket, amelyeken az látható, hogy a városvezető egy jachton mulat három nő és férfiak társaságában. A fotók mellé írt szöveg Borkait és a vele baráti viszonyban álló Rákosfalvy Zoltán ügyvédet különböző bűncselekmények elkövetésével és korrupcióval is megvádolja. A súlyos állításokat megfogalmazó szerző magáról csak annyit közöl: „Ügyvéd vagyok, ahogy fideszes barátaim és megbízóim hívnak, az Ördög Ügyvédje. Nem én vagyok az egyetlen, aki a piszkos ügyeiket intézi, de azért a legrázósabbakat rám bízták.” A Népszava a blogon közzé tett felvételek miatt kereste Borkai Zsoltot, és a városháza sajtósát is. Eddig egyiküket sem értük el. A győri polgármester délután közleményt adott ki. Ebben azt írta: „A személyemmel kapcsolatban megjelent hazugságokat az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel a győri ellenzék alkalmatlanságáról akarják elterelni a figyelmet.” Nem sokkal később a HírTv tett közzé egy rejtett kamerafelvételt, amin a csatorna állítása szerint Lackner Csaba kispesti szocialista képviselő látható. A felvételen szereplő férfi előbb egy kis tasakban egy fehér port mutogat, majd ezt követően egy tányéron rendezgeti a port. A képek mellé bemutatott hangfelvételen korrupcióra utaló megállapítások is elhangzanak. „Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogy ha nem keresel meg százmillió forintot, akkor hülye vagy. Ennek az a módja, hogy nem a büdzséből veszik el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, ahonnan külső külső vállalkozásból jön valami” – hallható a felvételen. Később arra is utal a férfi, hogy a kispesti önkormányzat annak ellenére vett fel 1,2 milliárd forint hitelt, hogy 800 millió forint tartaléka volt a kerületnek. Az index.hu megkereste Lacknert, aki tagadta, hogy fogyasztott volna kábítószert, vagy ilyeneket mondott volna. A polgármester, Gajda Péter szerint egy felépített lejáratókampányról van szó.

Havi 1,8 milliót keres az új ITM-államtitkár, vagyonnyilatkozata szerint mégis egymillió forint minden vagyona

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.04. 19:13
Szeptember 4-én nevezte ki Perényit Áder
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Fidesznek 2010 óta dolgozó Perényi Zsigmond gyakorlatilag üresen adta le a nyilatkozatot.
Üres rubrikák sorjáznak a nemesi felmenőkkel is rendelkező Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén kinevezett európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárának vagyonnyilatkozatában - szúrta ki a Napi.hu. Az október elsején leadott dokumentum szerint
sem háza, földje vagy autója, sem cége vagy befektetése, de még megtakarítása sincsen az uniós források költéséért felelős Perényinek. Egy millió forint készpénz minden vagyona.

Ez a kereken egymilliós vagyon egyébként még annál is kevesebb, mint amit Perényi keres. Államtitkárként ugyanis bruttó 1,3 milliós a fizetése, miniszteri biztosként pedig további bruttó 500 ezret keres ezen felül. Az államtitkárt a dokumentum alapján tehát csak ennyi választja el a nincstelenségtől, illetve a neki juttatásként járó autó, mobil, laptop és táblagép.
Perényi 2003-ban végzett közgazdászként a Bécsi Gazdaságtudományi és Üzletviteli Egyetemen, és 2004 óta dolgozik különböző céges, illetve állami munkahelyeken, mint az a kormany.hu-n közzétett adatokból kiderül. 2010-től a Fideszt segíti, előbb a párt külügyi titkáraként, majd a parlamenti frakció külügyi tanácsadójaként, illetve a nemzetközi ügyekért felelős kabinet vezetőjeként. 2013-ban került a Miniszterelnökségre: előbb politikai főtanácsadó, majd nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár volt. A minisztériumi struktúraváltásnak köszönhetően 2018-tól az ITM a munkahelye, a miniszteri kabinet politikai főtanácsadója volt, 2019-től pedig uniós fejlesztési államtitkár.

Bíróságra megy a szekszárdi ellenzék, amiért nem plakátolhat a választásig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.04. 17:53

Fotó: Illés Tamás Facebook oldala
Kérelmüket augusztus óta nem bírálta el az önkormányzat, plakátjaikat szorgos kezek tüntetik el a közterekről.
Nem lopták el az ellenzék közterületről eltüntetett, aztán önkormányzat épületében megtalált kampányplakátjait Szekszárdon, írja közleményben a Szekszárdi Rendőrkapitányság. Az ügyről a Népszava is beszámolt csütörtökön: szeptember közepén történt, hogy feljelentést tett Illés Tamás szekszárdi ellenzéki képviselőjelölt, amiért ismeretlenek ellopták a hirdető tábláit, melyeken a fideszes polgármester ellen induló Bomba Gábor jelölttel kampányol.
A rendőrök megtalálták az eltűnt kampánytáblákat, amik az önkormányzat épületéből kerültek elő. Most pedig azt írják, a lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárás vizsgálata során megállapították, hogy nem történt lopás. Arra ugyanakkor már nem térnek ki, hogy ha nem lopás történt, akkor mégis hogyan tűntek el a plakátok. A háttér minden esetre sejthető:
az ÉSZ augusztus 29-én beadott plakátelhelyezési kérelmére a mai napig nem adott érdemleges választ a szekszárdi önkormányzat.

A hivatali packázás eredményeként valószínűleg már csak a választás után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék. Nyilvánvalóan időhúzási szándékkal teszik ezt - írja erről közösségi oldalán Bomba Gábor polgármester-jelölt. Az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) nevében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken beadta a Pécsi Ítélőtáblának az ÉSZ kifogását. Bomba szerint az egyesület kihelyezett plakátjainak sorsa egyelőre bizonytalan, a párhuzamosan futó ügyben jelenleg az Alkotmánybíróság döntését várják. Addig senki nem jogosult a plakátok eltulajdonítására.