Ferenc pápa megnyitotta az Amazonas térségének szentelt vatikáni püspöki tanácskozást

Publikálás dátuma
2019.10.06. 21:32
Az amazóniai esőerdő népeinek képviselői is találkoztak Ferenc pápával
Fotó: TIZIANA FABI / AFP or licensors
"A minden mást tönkretevő érdekek gyújtotta tűz pusztított az Amazonas térségében" - mondta a katolikus egyház feje.
A pusztító nyereségvágy és anyagi érdek áldozatainak nevezte a világ eltűnésre ítélt népeit, kultúráit és térségeit Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vasárnap bemutatott misén, amellyel megnyitotta az Amazonas térségének szentelt vatikáni püspöki tanácskozást. Ferenc pápa homíliájában az isteni szeretet életet adó tüzéről beszélt. Szembeállította azokkal a lángokkal, amelyek az emberek világában mindent elpusztítanak és tönkretesznek, "népeket és kultúrákat falnak fel". Az argentin pápa megjegyezte, a történelem során az evangelizációt túl sokszor helyettesítette már a gyarmatosítás. A katolikus egyházfő úgy vélekedett, korunkban is a hatalomvágy és pénzéhség "új gyarmatosítással" fenyeget. "A minden mást tönkretevő érdekek gyújtotta tűz pusztított az Amazonas térségében" - utalt Ferenc pápa a brazíliai erdőtüzekre. Hozzátette, ugyanez a pusztítás megy végbe, amikor egyesek kizárólag egyéni vagy az őket képviselő szűk csoport céljai megvalósítására törekednek, "felégetve a diverzitást, hogy mindenki és minden egyforma legyen". A Szent Péter bazilikában pontifikált misén az Amazonas térségében élő etnikai csoportok és törzsek is képviseltették magukat, köztük indios bennszülöttek színes tolldíszes fejfedővel. Az ünnepélyes szertartás nyitotta meg a Vatikánban október 27-ig tartó rendkívüli szinódust. A püspöki tanácskozás a pápa által kijelölt témát vitatja meg és záródokumentummal iránymutatásokat dolgoz ki. Az Amazonas-térség szinódusa az Új utak az egyház és az integrált ökológia számára címet kapta: az esemény egyházi és környezetpolitikai szempontból is aktuálisnak számít, annál is inkább, mivel a latin-amerikai területről a Vatikánba érkezett több mint kétszáz püspök kilenc országot, mintegy 34 millió lakost és 390 különböző nemzetiséget képvisel. A szinóduson szó lesz a Ferenc pápa szóhasználata szerint a "világ peremén" található közösségekről, a migrációról, a természeti kincsek kizsákmányolásáról és ezek társadalmi hatásairól. Az Amazonas térségének problémái nem korlátozódnak a világ szűk részére, hanem egész Földünket érintik - kommentálta az olasz katolikus sajtó a szinódus megnyitását.
Szerző

A francia belügyminiszter elismerte a hiányosságokat a párizsi késelés kapcsán

Publikálás dátuma
2019.10.06. 16:56

Fotó: Julien Mattia / AFP/Anadolu Agency
Christophe Castaner az iszlamista támadó kiszűrése körül lát működési zavarokat.
"Természetesen történtek hiányosságok. Természetesen történtek működési zavarok" - mondta az MTI szerint a belügyi tárca vezetője a TF1 kereskedelmi televízióban három nappal azután, hogy a rendőrség hírszerzési igazgatóságán egy 45 éves informatikus konyhakéssekkel megölte négy kollegáját. Castaner elmondta: tény, hogy az első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy Michael Harponról a környezete tudta, egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárjában elkövetett, 12 áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, de erről az informatikus közvetlen kollegái nem tettek jelentést a feletteseknek. Egy, az iszlamista radikalizálódással foglalkozó nyomozó felkereste az informatikus kollegáit és "határozottan megkérte őket, hogy tegyenek hivatalos jelzéseket a főnökeik felé", de ez végül nem történt meg. A miniszter szerint ez súlyos működési zavarokra utal. A jobboldali ellenzék szombaton jelezte: jövő héten parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak kivizsgálására, hogyan dolgozhatott egy ilyen ember a párizsi prefektúra hírszerzési igazgatóságán, ahol olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk. A jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési csoportja egyértelműen Christophe Castaner belügyminiszter lemondását követeli, aki a támadást követően még azt mondta: rendőrségi kollegái soha nem észleltek aggodalomra okot adó viselkedési zavart korábban Mickael Harponnál. "Továbbra is azt állítom, hogy semmilyen jelzés nem volt a támadó hivatalos dossziéjában, amely arra utalt volna, hogy radikalizálódhat. Megismétlem és sajnálattal mondom, miután amennyiben valamilyen jelzés lett volna, elkerülhettük volna az egészet" - fogalmazott a miniszter, aki szerint "politikai pert" indítottak ellene azok, akik az ő alkalmasságát kérdőjelezik meg, és a lemondását követelik. "Hogy felmerült-e a lemondásom? Nem" - jelentette ki Castaner, aki a miniszterelnök teljes bizalmát élvezi. Edouard Philippe kormányfő egy vasárnapi lapinterjúban kizárta a belügyminiszter távozását. A 45 éves támadó - akit a helyszínen agyonlőttek - 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, konyhakésekkel gyilkolt csütörtökön. Eleinte a párizsi ügyészség még szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, a francia terrorelhárítási ügyészég csak pénteken vette át az ügyet a bűnügyi nyomozók által addig gyűjtött bizonyítékok alapján. Tette ezt azután, hogy kihallgattak a támadó környezetéből több személyt, köztük felségét is, illetve megvizsgálták mobiltelefonját.
Szerző

Hiába a tiltás, maszkokban meneteltek Hongkongban a tüntetők

Publikálás dátuma
2019.10.06. 15:11

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
És azt skandálják, hogy maszkot viselni nem bűn. Vasárnap is tízezrek vonultak utcára.
A tüntetők a zuhogó esőben meneteltek a belváros felé az MTI szerint, miután a bíróság másodszor is elutasította a maszkviselés tilalma elleni beadványukat. A kormányzó pénteken jelentette be, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A legfelsőbb bíróság azonban még októberben tárgyalja 24 parlamenti képviselő beadványát, amelyben a képviselők elutasítják, hogy Carrie Lam hongkongi főkormányzó a törvényhozás megkerülésével, a szükségállapotra vonatkozó törvény alapján tiltotta be a maszkok viselését. Szombaton az egész metró- és vonatközlekedés szünetelt Hongkongban, sok áruház és bevásárlóközpont is zárva tartott. Vasárnap 94 metróállomást megnyitottak, a tüntetők esernyővel, sokan a tilalom ellenére maszkban meneteltek az utcákon. A rendőrök vasárnap egy helyen könnygázt vetettek be. Az intézkedés nem volt indokolt, mert a tüntetők békésen meneteltek.
Szerző