Kilencvenhárom ember megölését ismerte be az Egyesült Államok történetének legbrutálisabb sorozatgyilkosa

Publikálás dátuma
2019.10.07. 14:01

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Samuel Little azt mondta, 19 amerikai államban hajtotta végre a bűncselekményeket 1970 és 2005 között.
Kilencvenhárom ember meggyilkolását ismerte be a 79 éves Samuel Little elítélt az Egyesült Államokban, és amennyiben igazat mond, amerikai hírportálok szerint ő az ország történetének legbrutálisabb sorozatgyilkosa. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddig 50 gyilkosságra derített fényt a férfi vallomása alapján. Az egykori ökölvívót először 2012-ben vették őrizetbe Kentuckyban, és átadták a kaliforniai hatóságoknak. Két évvel később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert bebizonyosodott, hogy Los Angelesben 1987 és 1989 között meggyilkolt három nőt. Mindhárom áldozatot összeverte és megfojtotta.
Samuel Little
Fotó: AFP
Little az évek során nem beszélt más gyilkosságokról, de – írják amerikai hírportálok – élete alkonyán megnyílt a texasi rendőrség egyik nyomozójának, James Hollandnak. A rendőr gyanította, hogy Little más bűntettekért is felelős. Tavaly május óta számtalan alkalommal beszélt az elítélttel, összesen 700 órán át hallgatta ki, és ez idő alatt az idős férfi 93 ember – jórészt nő – meggyilkolását ismerte be. Elmondása szerint 19 amerikai államban hajtotta végre a bűncselekményeket 1970 és 2005 között. Samuel Little vallomásának köszönhetően az FBI eddig 50 megoldatlan ügyre derített fényt, és a többi bűntény felderítése érdekében – amíg él a tettes – James Holland vasárnap interjút adott a CBS televíziónak, és beszélt arról, hogyan tudta szóra bírni az elítéltet. Úgy tudta kicsikarni belőle a vallomást, hogy nem szállt vele vitába, egyetértett vele abban, hogy a férfi nem nemi erőszaktevő, hanem egyszerűen gyilkos. Holland szerint Samuel Little bámulatos, szinte fotografikus memóriájának köszönhetően pontos személyleírást tudott adni minden egyes nőről, akit meggyilkolt az elmúlt évtizedekben, és a legapróbb részletekre emlékezve adott leírást a bűntények helyszínéről is.
Szerző

Kurz megkezdi a kormányalakítást

Publikálás dátuma
2019.10.07. 12:39

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
Az ÖVP a Zöldekkel együtt abszolút többségre tenne szert, de alig van közös pont a két politikai erő között.
Alexander Van der Bellen osztrák államfő hétfőn bízta meg a kormányalakítással Sebastian Kurzot. A volt kancellár az Osztrák Néppárttal (ÖVP) biztosan nyerte meg a szeptember végén megrendezett parlamenti választást, de abszolút többségre nem tudott szert tenni. Kurz már a választási kampányban jelezte, hogy a jobbközép politikát kívánja folytatni, ami valószínűvé teszi: nem kíván kormányra lépni az ellenzéki szociáldemokratákkal. A voksoláson mindössze 16 százalékot szerzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetői jelezték, a gyenge eredmény miatt ellenzéki szerepre készülnek, ez azonban nem jelent kategorikus nemet a kormányzati szerepvállalásra. Norbert Hofer pártelnök közölte, a volt koalíciós partner ÖVP segítségére sietnek, ha Kurz számára nincs más megoldás. Az ÖVP a Zöldekkel együtt abszolút többségre tenne szert, de alig van közös pont a két politikai erő között.
Szerző

Lakástűz végzett négy gyerekkel és egyikük anyjával is Oroszországban

Publikálás dátuma
2019.10.07. 10:18
Képünk illusztráció
Fotó: Vladimir Pesnya / AFP/Sputnik
Egy Moszkva melletti városban történt a tragikus tűzeset.
Öt ember, köztük négy gyerek halt meg hétfőn egy lakástűzben a Moszkva melletti Volokalamszkban - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Egy háromszintes lakóház két földszinti lakásában keletkezett tűz. Az égő épületből 12 embert kimenekítettek a tűzoltók.
Egy nő hároméves gyerekével együtt megpróbált kijutni az égő épületből, de mindketten megfulladtak a lépcsőfeljáróban. Az egyik leégett lakásban három gyerek holttestére bukkantak a tűzoltók - egy-, három- és ötévesek voltak. A gyerekek édesapja nemrég meghalt, az édesanya pedig a nagyapjukra bízta a gyerekek felügyeletét, de ő magukra hagyta a kicsiket, és éppen egyik ismerősénél volt, amikor lángra kapott a lakás.
A tüzet feltehetően rövidzárlat, illetve egy elektromos készülék meghibásodása okozhatta.