Kevesebb cégalapítás és -törlés

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Noha rekordok már nem várhatók, a csökkenés még bizonyulhat ideiglenesnek.
A harmadik negyedévben 6731 céget alapítottak, ami a második negyedévi adatot 6, míg az első negyedévit 12 százalékkal múlja alul – közli a céginformációval foglalkozó Opten. Bár az érték az elmúlt évek hasonló időszakainál magasabb, két egymást követő negyedév visszaesésére 2014 óta nem akadt példa – jellemzi a helyzetet közleményükben Pertics Richárd céginformációs igazgató. Noha rekordok már nem várhatók, a csökkenés még bizonyulhat ideiglenesnek – véli. A harmadik negyedévben 7050 céget töröltek, ami a második negyedévhez 14, az elsőhöz képest pedig 35 százalékos visszaesés. Az alapítások és a törlések száma 5 év után újra egyensúlyba kerülhet. Ez a szint a 2013-14-es, 40-50 ezer felénél állhat be – emelte ki az Opten szakértője. Ez, például a gazdasági fejlődés esetleges megingásával, könnyen meginoghat. A harmadik negyedév során a hazai vállalkozások mintegy tizede cserélődött ki.
Szerző

Október végén nyílik meg a Mészáros-érdekeltség legújabb szállodája

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:25
Mészáros Lőrinc
Fotó: Népszava
Ez már a 27. Hunguest-hotel lesz – a vállalkozás egy állami-önkormányzati forrásból felépített szállodát fog üzemeltetni.
Birtokba vette a Hunguest Hotels Nyíregyháza új, négycsillagos szállodáját, amely október 25-től várja a vendégeket. Az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna nyílnia az önkormányzat beruházásként megépült szállodának. A 4 milliárdos beruházással készülő hotel építéséhez 3,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam, míg a helyi fideszes önkormányzat tulajdonában lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 900 millió forintot adott – írja a Napi.hu A koncessziós üzemeltetésre kiírt hirdetmény iránt három pályázó érdeklődött, közülük egyedüliként a Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest nyújtott be érvényes ajánlatot, így szereztek 10+5 évre szóló üzemeltetési jogot.
Az október 25-én nyitó wellness- és konferenciaszálloda Nyíregyháza legkomplexebb szolgáltatásokat nyújtó szálláshelye. A Hunguest Hotels közleése szerint ez az egyetlen olyan szálloda, ahol a szobaár tartalmazza a fürdőbelépési jogosultságot is. A több mint 9 ezer négyzetméter alapterületű, új, 123 szobás, négycsillagos szálloda szolgáltatásai üzleti turizmusra is ideálisak. Étterme 145 fős, de a terasszal 195 fősre bővíthető, a hotelhez 90 férőhelyes mélygarázs és 63 felszíni parkoló tartozik.  Ez a szálloda lesz a Hunguest Hotels lánc 27. egysége - jegyzi meg a pénzügyi portál. Korábban Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a szerződés tíz éve alatt a cég 1,2 milliárd forintot fizet az önkormányzatnak havi részletekben, emellett vállalta az úgynevezett mozgó koncessziós díj kifizetését és a szálloda eszközállományának felújítására fordítható fejlesztési alap létrehozását is. Előbbi esetében a Hunguest 30 százalékos részesedést fizet évente a szálloda üzemeltetéséből származó eredmény meghatározott részéből, ami lényegében azt jelenti, hogy a felek a hotel üzemi eredményének 60 millió forint fölötti részén osztoznak.
Szerző

Szigorítanak a szuperkötvény értékesítésén

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:58

Fotó: Népszava
Piaci becslések szerint az ÁKK az elmúlt két hónapban mintegy 1500 milliárd forintot értékesített, ám ebből 300-500 milliárd forint kerülhetett a lakossági kisbefektetőkhöz.
Miután a bankok és a hazai milliárdosok megszedték magukat a szuperkötvénynek is nevezett állampapírok hitelből történő vásárlásával, október közepétől azt megtiltja a bankoknak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.  Piaci becslések szerint az ÁKK az elmúlt két hónapban mintegy 1500 milliárd forintot értékesített, ám ebből 300-500 milliárd forint kerülhetett a lakossági kisbefektetőkhöz. Az állomány nagyobb részét bankok privátbanki ügyfelei vásárolhatták fel a bankok által nyújtott úgynevezett lombardhitelekből. A szuperkötvény az éves 5 százalékos kamatával egy túlárazott államkötvény, amely bőven a 1,5 százalékos piaci hozam felett kamatozik. Ám míg a lakosság esetében a támogatás még tolerálható, már komolyabb kérdéseket vett fel a bankok és megkülönböztetett kiszolgálásban részesülő ügyfeleik estében. A konstrukciót egyébként elsőként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bírálta, bár az azt kidolgozó ÁKK-nak vagy az azt felügyelő Pénzügyminisztériumnak (PM) illett volna előre ezen bombát hatástalanítania. Most ezt – vélhetően a PM-mel egyetértésben – megtette az ÁKK, megtiltva a lombardhitelezést a kötvények esetében, ám csak október 14-től, így a következő egy hétben még akár tízmilliárdok áramolhatnak a túlárazott kötvényekbe. 
Szerző