Október végén nyílik meg a Mészáros-érdekeltség legújabb szállodája

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:25
Mészáros Lőrinc
Fotó: Népszava
Ez már a 27. Hunguest-hotel lesz – a vállalkozás egy állami-önkormányzati forrásból felépített szállodát fog üzemeltetni.
Birtokba vette a Hunguest Hotels Nyíregyháza új, négycsillagos szállodáját, amely október 25-től várja a vendégeket. Az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna nyílnia az önkormányzat beruházásként megépült szállodának. A 4 milliárdos beruházással készülő hotel építéséhez 3,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam, míg a helyi fideszes önkormányzat tulajdonában lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 900 millió forintot adott – írja a Napi.hu A koncessziós üzemeltetésre kiírt hirdetmény iránt három pályázó érdeklődött, közülük egyedüliként a Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest nyújtott be érvényes ajánlatot, így szereztek 10+5 évre szóló üzemeltetési jogot.
Az október 25-én nyitó wellness- és konferenciaszálloda Nyíregyháza legkomplexebb szolgáltatásokat nyújtó szálláshelye. A Hunguest Hotels közleése szerint ez az egyetlen olyan szálloda, ahol a szobaár tartalmazza a fürdőbelépési jogosultságot is. A több mint 9 ezer négyzetméter alapterületű, új, 123 szobás, négycsillagos szálloda szolgáltatásai üzleti turizmusra is ideálisak. Étterme 145 fős, de a terasszal 195 fősre bővíthető, a hotelhez 90 férőhelyes mélygarázs és 63 felszíni parkoló tartozik.  Ez a szálloda lesz a Hunguest Hotels lánc 27. egysége - jegyzi meg a pénzügyi portál. Korábban Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a szerződés tíz éve alatt a cég 1,2 milliárd forintot fizet az önkormányzatnak havi részletekben, emellett vállalta az úgynevezett mozgó koncessziós díj kifizetését és a szálloda eszközállományának felújítására fordítható fejlesztési alap létrehozását is. Előbbi esetében a Hunguest 30 százalékos részesedést fizet évente a szálloda üzemeltetéséből származó eredmény meghatározott részéből, ami lényegében azt jelenti, hogy a felek a hotel üzemi eredményének 60 millió forint fölötti részén osztoznak.
Szerző

Szigorítanak a szuperkötvény értékesítésén

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:58

Fotó: Népszava
Piaci becslések szerint az ÁKK az elmúlt két hónapban mintegy 1500 milliárd forintot értékesített, ám ebből 300-500 milliárd forint kerülhetett a lakossági kisbefektetőkhöz.
Miután a bankok és a hazai milliárdosok megszedték magukat a szuperkötvénynek is nevezett állampapírok hitelből történő vásárlásával, október közepétől azt megtiltja a bankoknak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.  Piaci becslések szerint az ÁKK az elmúlt két hónapban mintegy 1500 milliárd forintot értékesített, ám ebből 300-500 milliárd forint kerülhetett a lakossági kisbefektetőkhöz. Az állomány nagyobb részét bankok privátbanki ügyfelei vásárolhatták fel a bankok által nyújtott úgynevezett lombardhitelekből. A szuperkötvény az éves 5 százalékos kamatával egy túlárazott államkötvény, amely bőven a 1,5 százalékos piaci hozam felett kamatozik. Ám míg a lakosság esetében a támogatás még tolerálható, már komolyabb kérdéseket vett fel a bankok és megkülönböztetett kiszolgálásban részesülő ügyfeleik estében. A konstrukciót egyébként elsőként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bírálta, bár az azt kidolgozó ÁKK-nak vagy az azt felügyelő Pénzügyminisztériumnak (PM) illett volna előre ezen bombát hatástalanítania. Most ezt – vélhetően a PM-mel egyetértésben – megtette az ÁKK, megtiltva a lombardhitelezést a kötvények esetében, ám csak október 14-től, így a következő egy hétben még akár tízmilliárdok áramolhatnak a túlárazott kötvényekbe. 
Szerző

Milliárdokért védi a MÁV-ot Pintér egykori üzleti köre

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A belügyminiszter volt cégei mellett Demján Sándorné és a tiszteletbeli kazah konzul vállalkozásai is profitálhatnak a zsíros megbízásból.
Focicsapatnyi kormányközeli cég szerződött vagyon- és személyvédelmi feladatok ellátására a MÁV Zrt.-vel. A három éves időtartamú megbízást összesen 24,5 milliárd forintos keretösszegért vállalták el – derül ki a hétfői uniós közbeszerzési értesítőből
A tenderen 15 cég indult, a 11 nyertes nevét pedig jól ismerhetjük már az állami cégek, intézmények hasonló jelleg pályázataiból,  többségük így vagy úgy a Pintér Sándor belügyminiszter volt céges érdekköréhez tartozik. Egyértelműen ide sorolható a Pajzs 07 Zrt., valamint a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., melyekben 2008-ig, illetve 2010-ig Pintér tag is volt. 

Kipróbált, jó emberek

Közvetettebb, de kimutatható a Pintér-féle kapcsolat a PFM Holding Zrt.-hez és az Holdinghoz tartozó, de a pályázaton külön tagként befutó cégekkel, mint a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft és a Hunex Team Kft. Esetükben Marton László és Tasnádi László személye jelentheti a kapcsolatot. Marton László a 444.hu cikke szerint magánemberként 47 százalékos tulajdonosa volt a PFM Holdingnak, tavaly februárig ügyvezetőként dolgozott a Hunexnél, 2010 és 2012 között pedig a  Civil Biztonsági Zrt.-t irányította vezérigazgatóként, miután Pintér kiszállt a cégből. Tasnádi László, volt rendészeti államtitkár jelenleg Civil Zrt. vezérigazgatója, aki azután távozott politikai posztjáról, hogy kiderült, a rendszerváltás előtt III./II-es operatív tisztként dolgozott. Hogy a kép (és a bevétel) kerekebb legyen, Tasnádi egy köztes cégen keresztül tulajdonos a pályázaton szintén nyertes ESG Holdingban is.

Demján Sándorné is részesedhet

A MÁV-tender győztesei között ott van az egykor Demján Sándor érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom Zrt – és, többszörös céges áttéten keresztül, a jelenleg is Demján Sándornéhoz tartozó Holdesco Ingatlanforgalmazó Kft. A Bank Biztonság Bizalommal egyébként azonos címre (1181, Budapest, Darányi Ignác u. 12.) jegyezték be a pályázaton szintén befutót Airport Security Service Zrt-t. Hogy a szálak szépen összeérnek a tenderben, azt jól mutatja, hogy az Airport Security tulajdonosa idén júliusig a B+N Referencia Zrt. volt – a B+N Referencia cégvezető-tulajdonosa, Kis-Szölgyémi Ferenc viszont helyet kapott a PFM Zrt. igazgatóságában is.

A kazah konzul és a volt közteres főnök sem panaszkodhat

Nincs oka panaszra a tiszteletbeli kazah konzul, olajkereskedő Horváth Lászlónak sem, hiszen társaságán, a L. A.C Zrt. keresztül érdekeltségébe tartozó Prev-Info Kft. is ott van a nyertesek között. A pályázaton szintén nyertes a A Novum Guard Kft: mint a 24.hu emlékeztet, a Novum tulajdonosa, Illés István a Rogán Antal-féle V. kerületi önkormányzat közterületi igazgatója volt.

Nehéz nekik nemet mondani

A fenti cégcsoport hat tagja (Pajzs 07., Airport Security, Prev-Info, Bank Biztonság Bizalom, Civil Zrt., PFM Biztonsági Zrt.) a Napi.hu cikke alapján
nagyot kaszált a MÁV két évvel ezelőtti, 18 milliárdos vasúti tenderén is – de nem csak a vasúttársaságnál szeretik őket, hiszen közülük négyen részt vehettek a a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 12 milliárdos biztonsági pályázatán is.

A győztesek a friss mávos tender keretében több százezer óra telephelyőrzést, portaszolgálatot és vonatkísérő feladatokat vállaltak – azzal a megkötéssel, hogy ha a keretösszeg kitart 36 hónapon túl, akkor a MÁV további egy évre meghosszabbíthatja megbízatásukat.  
Szerző