Előfizetés

Észak-Korea óva intette a nyugati országokat attól, hogy felvessék rakétatesztjei ügyét az ENSZ BT-ben

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.07. 21:04

Fotó: Alexander Safronov / AFP / Sputnik
„Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátlan kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik” – mondta Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet.
Észak-Korea hétfőn óva intette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”. A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött annak nyomán, hogy Észak-Korea a múlt héten saját közlése szerint sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Az ülést Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.
„Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátlan kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik”

– jelentette ki Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva országa képviselete előtt a világszervezetnél.

Hozzátette:
„Az Egyesült Államoknak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére.”

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy Phenjan milyen módon védené meg szuverenitását, és magában foglalna-e ez további rakétateszteket, az észak-koreai diplomata így felelt:
„Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben.”

Hozzátette: ez nem jelent feltétlenül egy újabb rakétatesztet. A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium bejelentette: Észak-Korea nem fog tovább tárgyalni, míg az Egyesült Államok nem foganatosít „gyakorlati intézkedéseket”, hogy változtasson a kommunista országgal szembeni ellenséges politikáján.

Kirúgtak 48 ezer sztrájkolót egy indiai vállalattól

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:57
A kép illusztráció
Fotó: B A Raju / AFP / The Times of India
A tagállam főminisztere szerint az alkalmazottak „megbocsájthatatlan bűncselekmény” követtek el.
A délkelet-indiai Telangana államban elbocsátották az állami közlekedési vállalat 48 ezer alkalmazottját, mert a tilalom ellenére sztrájkoltak. Kalvakuntla Csandrasekar Rao, az indiai tagállam főminisztere az NDTV televízió műsorában hétfőn kijelentette: „megbocsájthatatlan bűncselekmény” követtek el, mert kedden lesz az egyik legfontosabb hindu ünnep, és emberek millió akarnak majd hazautazni családjaikhoz. A telanganai buszsofőrök, kalauzok, jegypénztárosok, de az állami cég más dolgozói is a múlt héten bejelentették: határozatlan ideig beszüntetik a munkát, hogy így követeljenek jobb munkakörülményeket. A vállalat két nap munkabeszüntetést követően felszólította dolgozóit, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Mivel ezt nem tették meg, elbocsájtotta őket. A személyszállítás zavartalanságának biztosítására a cég saját közlése szerint
több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra.

Az indiai jog tiltja „a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat” nyújtó közalkalmazottaknak a munkabeszüntetést, amennyiben mégis így tesznek, el lehet bocsájtani őket. Ilyen munkakörnek számít a többi között a személy- és áruszállítás, a telefonszolgáltatás, illetve a vámhatóságnál végzett tevékenység is. A tilalom ellenére gyakran sztrájkolnak ezekben az ágazatokban, és nem is szokták elbocsájtani ezeket a munkavállalókat, mivel az intézkedések kellemetlen politikai következményekkel járhatnak. 2003-ban Tamilnáduban az akkori főminiszter több mint 170 ezer sztrájkoló közalkalmazottat és tanárt bocsájtott el. Később azonban nem választották újra, a helyi sajtó szerint éppen azért, mert a tömeges elbocsájtást zokon vették a helyi választópolgárok.

Donald Trump nyolc évi adóbevallását követeli egy New York-i bíró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:44

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Trump válaszul elnöki utasításban függesztette fel a bírói rendelkezést, és a radikális baloldaliak befolyását emlegette.
Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte  Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg - írja az MTI.  A bíró, Victor Marrero visszautasította Donald Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Döntését indokolva Marrero visszataszítónak nevezte, hogy az elnök mentességre hivatkozik. 
„A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt” - fogalmazott Marrero.

Donald Trump a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. 
Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.    „A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” - írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. Trump hozzáfűzte: „soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem” - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében. Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.