Előfizetés

Sterilizálással csökkentenék a barátpapagájok populációját Madridban

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.09. 09:44

Fotó: GERARD JULIEN / AFP
Az őshonos madárfajok védelmében a madridi önkormányzat leszámolna a közparkokban élő népes papagájkolóniákkal.
A városvezetés által bemutatott tervezet alapján az argentin barátpapagájok jelenleg mintegy 12 ezres populációját 500-ra csökkentenék a spanyol fővárosban befogással és sterilizálással. A jövő őszre időzített akcióra 100 ezer eurót (33,3 millió forintot) szánnának.
A főként közparkokban fészkelő, élénk zöld színű, körülbelül 30 centiméteres papagájok turistalátványosságnak számítanak, ám az önkormányzat és Spanyol Madártani Társaság (SEO) szerint valójában veszélyt jelentenek. Az eredetileg díszmadárként tartott papagájfaj rendkívül jól alkalmazkodik és nagyon szapora is. Szabadon élő példányaik száma 2005-ben még 1700 volt, ám mostanra meghaladta a 12 ezret. 
A gyorsan növekvő populáció eleszi a táplálékot az őshonos madarak elől, elűzi őket fészkelőhelyeikről és rájuk nézve végzetes betegségeket terjeszt. A fák lombkoronáiba épített óriási, gallyakból készített fészektelepeik elérhetik akár a 200 kilót is, ezért könnyen leszakadhatnak és így az emberekre is kockázatot jelentenek. Emellett a fészkek környékén felhalmozódó ürülék és a nagy zaj miatt is sok a lakossági panasz – érvelt az önkormányzat.
Juan Carlos del Moral, a SEO koordinátora szerint rendkívül aggasztó a helyzet, amelynek megoldását a madárvédelmi szakemberek is régóta sürgetik. A probléma ráadásul nemcsak Madrid mellett más városokat, például Barcelonát vagy Valenciát is érinti.

Hét világ, egy bolygó - Bemutatták David Attenborough új sorozatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:43
Illusztráció
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Október második részében kezdi vetíteni a BBC a 93 éves természettudós legújabb, vélhetően a korábbiakhoz hasonlóan nagy hatású sorozatát.
Bár a Hét világ, egy bolygó című sorozatot csak a hónap második felében vetíti a BBC, a bemutatót már megtartották a londoni Leicester téri moziban. A 93 éves természettudós sorozata minden eddigieknél tragikusabb képet fest a bolygónkról, nem véletlenül: a készítőknek az a célja, hogy mindenkiben tudatosuljon az éghajlati vészhelyzet súlyossága – írta az Index.
A sorozat nemcsak azt mutatja be, hogy az emberiség hogyan teszi tönkre a Földet, de pozitív példákat is mutat, hogyan élhetünk békességben a környezetünkkel. David Attenborough a bemutatón azt mondta, a sorozat a biodiverzitást és a földi élet sokféleségét ünnepli, de felhívja a figyelmet a kihívásokra is.
Az epizódokat több mint 1500 ember négy éven keresztül készítette. Drónfelvételek segítségével olyan soha nem látott jeleneteket is sikerült lefényképezni, mint ahogy a jegesmedvék összefognak a beluga bálnák vadászatához.
A BBC azt reméli, hogy az Attenborough által narrált sorozatokhoz hasonlóan ezek az epizódok is nagy hatással lesznek a nézőkre.

104 műanyagot találtak egy teknős gyomrában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:29

Fotó: Facebook/Gumbo Limbo Nature Center
Hiába próbáltak segíteni a partra vetődött állatnak, az életét nem tudták megmenteni.
104 apró műanyagdarabot szedtek ki egy kis teknős testéből az Egyesült Államokban található Gumbo Limbo Nemzeti Parkban. A Facebook-bejegyzésükben azt írják, észrevették, hogy a partra sodródott állat nem egészséges, és hiába igyekeztek segíteni rajta, a teknős elpusztult. A boncolás után derült ki, a gyomra tele volt a műanyagdarabokkal – írta a 24.hu
A floridai nemzeti park a bejegyzésében azt is írja, az összes partra sodródott és később elpusztult teknős gyomrában találnak műanyagokat, és azért tették ki a képet, hogy felhívják a figyelmet, milyen pusztítás végez a műanyag, és mindenkinek tennie kell, hogy ezt elkerüljük.