Előfizetés

Utoljára rendezi a kormány a kórházak adósságát

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.10. 17:14

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Gulyás Gergely szigorú ellenőrzéseket és szükség esetén főigazgató-cserét is belengetett.
"Ez az utolsó év, hogy a kormány utólag kifizeti a kórházi adósságokat" – mondta a Népszava kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette: a számla rendezését alapos vizsgálat előzi meg, mely azt próbálja tisztázni mi okozza az eladósodást egyes intézmények esetében. „Ha az az intézményvezető, akkor vezetőváltásra van szükség, de nem zárom ki, hogy strukturális hibák is lehetnek” - mondta a miniszter. A kórházak augusztus végére 53,3 milliárdos adósságot halmoztak fel, a havi növekedés mértéke a nyári hónapokban meghaladta már a hat milliárdot és ezzel az adósság gyarapodása rekordot döntött. "A félelem és a rettegés épp ideális légkör az állandó válságkezeléshez" - kommentálta az egyik főigazgató lapunknak a bejelentést.  Egy szakmai konferencián Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is a kórházak eladósodásáról, és annak lehetséges rendezéséről beszélt, bár konkrétumok nélkül. Az egészségügyi államtitkár az okokat is összeszedte – ezek közt említette ő is az intézményvezetés hiányosságait, a díjak karbantartásának a hiányát, valamint hogy az ellátandó terület nagysága nincs összhangban az ellátási kvótákkal, és a szakorvoshiány okozta bérrobbanás költségeivel. A pénzügyi tárca államtitkára pedig többször is hangsúlyozta: a jövőben struktúraváltozás nélkül nem lesz több pénz az egészségügyre.

A Momentum voksolói dönthetnek Karácsonyról

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.10. 16:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A győri botrány növelheti a szavazási kedvet Budapesten is – hangzott el a közvélemény-kutatók csütörtöki konferenciáján.
A mozgósítás és elsősorban a Momentum szimpatizánsai döntenek a budapesti főpolgármester-választáson – ebben értettek egyet közvélemény-kutatók, a Mit mutatnak a kutatások az önkormányzati választás előtt? című csütörtöki konferencián. Az eseményen az összes releváns cég vezetője részt vett, így a kormányhoz közel álló Századvég és Nézőpont, valamint a Závecz, a Publicus és a Medián kutatója is előadást tartott a vasárnapi voksolásról. Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy vélte, Tarlós István jelenlegi főpolgármester, a kormánypártok jelöltje 500 ezer, Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt pedig 400 ezer szimpatizánssal bír, Puzsér Róbert független aspiráns 95 ezer támogatójával szemben. Dönteni az fog, hogy ezekből a szimpatizánsokból mennyien lesznek szavazók, hogyan alakul majd a választási részvétel. (A Nézőpont egyébként 6 százalék Tarlós előnyt mutat, a szintén Fideszhez-közeli Századvég pedig 8-at. A Závecznél és a Mediánnal hibahatáron belül vezet csak Tarlós, a Publicusnál pedig teljesen fej-fej mellett halad a két favorit.) Nagy Dániel az öt évvel ezelőtti választási adatok alapján azt valószínűsíti, hogy Bokros Lajos akkori 36 és Bodnár Zoltán 2 százaléka Karácsonyhoz vándorol majd, míg a jobbikos Staudt Gábor és az LMP-s Csárdi Antal összesen 12 százaléka egyelőre megjósolhatatlan. A kormánypárti elemző egyébként úgy vélte, hogy a fideszes tábor kissé elkényelmesedett, bár Tarlós István győzelmét ez sem veszélyezteti. Závecz Tibor öt-hat ellenzéki polgármestert vár vidéki nagyvárosokban, Szegeden és Salgótarjánban a mérései alapján biztosan, míg Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Szombathelyen és Pécsen valószínűleg ellenzéki városvezető lehet október 13-a után. Izgalmas lehet még Závecz szerint Eger és Miskolc is. Budapesten 6-8 ellenzéki kerületet tart elképzelhetőnek és összességében a 2014-es állapotokhoz képest sokkal kiegyenlítettebb fővárosi közgyűlést és kerületi képviselő-testületeket. Závecz arra is reagált, hogy miért mutatnak akár 10 százalékos különbséget is a különböző közvéleménykutató-cégek. – Más a módszertan, naponta változik a hangulat, egy kis megértést kérünk – jelezte. Mráz Ágoston Sámuel, az esemény házigazdájaként és a Nézőpont Intézet alapítójaként ennél hosszabban beszélt a várható következményekről. Mráz szerint a 2022-es választás előtt már nem lehetnének olyan kutatások, amelyeknél nincsen módszertani leírás. Így próbálnák kiküszöbölni azt, hogy olyan felmérések kerüljenek nyilvánosságra, amelyek minden szakmaiságot nélkülözve, csak a kampány miatt készültek.
Hann Endre, a Medián vezetője is egyértelműnek nevezte, hogy szoros a verseny a hivatalban lévő főpolgármester és egyetlen komoly kihívója között. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Medián az utóbbi napokban megkérdezte azt is, hogy mennyien szeretnének kormányváltást. Budapesten egyértelműen a változást akarok vannak többségben, ami természetesen Karácsony Gergelynek kedvez. Hann kitért a mostani kampányban naponta nyilvánosságra kerülő botrányos hang- és videófelvételekre is. A kutató szerint többek között emiatt is nehéz előrejelezni a várható részvételi adatokat. Pulai András, a Publicus Intézet alapítója szerint ugyanakkor a Borkai Zsolt, győri polgármesterről kiszivárgott szexvideóknak Budapesten és más nagyobb városokban is lehet jelentősége. Ez egyrészt elterelte a figyelmet a Fidesz által bekészített botrányokról, másrészt a kormánypártot elvi és eszmei alapon támadja. Abban a kutatók megegyeztek, hogy a fővárosi választáson az öt évvel ezelőtti, 43 százalékos részvételi aránynál többen mennek el vasárnap voksolni. A szakemberek ugyanakkor nem akartak állást foglalni abban, hogy a magasabb részvétel az ellenzéknek kedvez-e egyértelműen. (A 2018-as országgyűlési választásnál ez volt az alapvetés, de később kiderült, hogy a mozgósítás a Fidesznek sikerült, főleg a falvakban.) Závecz most azt mondta, a jelenlegi botránysorozat azokat a voksolóknak veheti el a kedvét, akik amúgy is gondolkodtak a részvételen. Budapesten viszont pont, hogy felhajtóerővel bír, a nem kormánypárti szimpatizánsok körében.

Elnémulhat a Civil Rádió

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.10. 14:47

Fotó: Shutterstock
Jogsértésekre hivatkozva vennék el a frekvenciajogot a fővárosi csatornáról.
A független rádiózás egyik utolsó állomása is megszűnhet, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem hosszabbította meg a fővárosi vételkörű Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.
A rádió 2012-ben kapta meg a sugárzási jogot Budapesten a 98 MHz-re,;a az MTI szerint a Médiatanács most „ismételt jogsértések” miatt vonja meg tőlük a frekvenciát, mivel a médiatörvény ilyen esetben nem engedi meg a hosszabbítást. A Magyar Hang ugyanakkor úgy tudja, hogy a rádiót kisebb ügyek miatt büntették korábban, például azért, hogy bizonyos esetekben sérült a zene-szöveg arány vagy nem megfelelő arányban játszottak magyar zenéket. Ezeket a büntetéseket viszont a rádió mindig befizette, így a lap szerint pusztán emiatt nem vonhatnák meg tőlük a frekvenciajogot. 
Mint a hetilap emlékeztet, a Civil Rádió Magyarország legnagyobb nem profitorientált rádiója ahol többek között Fiala János, Marton László Távolodó, Tallér Gábor, Thuróczy Gergely és Tóth Mónika is a műsort készít. Nem csak a Civiltől vonták meg a sugárzási jogot, hasonló állítólagos jogsértések miatt elhallgathat a Székesfehérváron a helyi 99,2 MHz fogható Vörösmarty Rádió is, ami szintén közösségi adónak számít.
A Médiatanács nem csak a vesztesekről, hanem a győztesekről is döntött csütörtökön: az Eger 91,8 MHz körzeti és a Hatvan 94,0 MHz helyi frekvenciákat a sávokra egyedül pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítvány nyerte meg.