Hős utca;

2019-10-11 09:40:00

Hős utca: mégis lesz cserelakás, de csak annak, aki időben kérte

Változtatott az önkormányzat, lakásokat kezdett vásárolni, hogy cserelakásként felajánlja a Hős utcaiaknak.

Míg korábban erre nem nagyon mutatott hajlandóságot, most mégis ingatlanokat vásárolna a kőbányai önkormányzat, hogy cserelakásként felajánlja azokat a Hős utca 15. szám alatti, bontásra ítélt társasház arra jogosult lakóinak – értesült lapunk. A hírt Szabó Krisztián, a kerület jegyzője is megerősítette, azzal kiegészítve: cserelakást azoknak biztosítanak, akik az önkormányzat által indított kisajátítási eljárások során igényelték azt.

- A kisajátítási törvény szerint a kisajátítást kérő a tulajdonos kérelmére köteles megfelelő cserelakást felajánlani. A kisajátítással érintett tulajdonosok korábban nem kérték cserelakás biztosítását, az önkormányzat ugyanakkor a kisajátítási tárgyaláson előadott kérelmek esetében teljesíti a felajánlási kötelezettségét. Ennek érdekében – mivel jelenleg nem rendelkezik a szükséges lakásokkal – a kerület ingatlanokat vásárol – derült ki a jegyző válaszából.

Szerettük volna megtudni egyebek mellett azt is, pontosan hány lakást vásárolna az önkormányzat, a vásárlást milyen forrásból finanszírozza, a lakások kiválasztásába lehet-e beleszólásuk az érintett lakóknak, de nem kaptunk bővebb tájékoztatást.

A Népszava múlt héten írt arról, hogy az önkormányzat már 32 magántulajdonú lakás esetében indított kisajátítási eljárást az elgettósodott Hős utcai társasházban. A tulajdonosoknak ugyanis alacsony összegű, 4-6 millió forintos kártérítést ajánlottak fel, ezt pedig többen nem fogadták el, így nem hajlandóak költözni. Három esetben – az önkormányzatnak kedvező - határozat is született a Fővárosi Kormányhivatalban, ezeket a tulajdonosok bíróságon támadták meg. Az eljárások még tartanak, az idő viszont sürget: a kerület 2,1 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy felszámolja a telepet és sportközpontot építsen a helyére, az összeg felhasználásának határideje viszont jövő év végén lejár.

A helyieket segítő Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna üdvözölte az önkormányzat lépését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, cserelakást csak azok a tulajdonosok kaphatnak, akiknek a Hős utcain kívül nincs más ingatlanuk. Bízik benne, hogy a kerületvezetés az érintett lakókkal együttműködve dönt majd a cserelakásokról.

Szabó Krisztián jegyző csak arra tett ígéretet: a kőbányai önkormányzat "folytatni fogja a lakások tulajdonjogának megszerzése érdekében megkezdett tevékenységét". Ahol nem születik megegyezés, kisajátítási eljárást indítanak.