Előfizetés

Tüntetők akadályozzák a barcelonai repülőtér elérését a bírósági ítéletek miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 19:41

Fotó: PAU BARRENA / AFP or licensors
Tiltakoznak a spanyol legfelsőbb bíróság katalán függetlenségi vezetőkkel szemben hozott ítélete ellen.
Ahogy azt a Népszava is megírta, kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítéltek börtönre zendülés miatt, Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.   Mindezt nem nézték tétlenül a katalánok, mostanra tüntetők akadályozzák a barcelonai El Prat repülőtér elérését, hogy így tiltakozzanak a bíróság ítélete ellen - írja az MTI. A tiltakozók összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel. A kezdetben több száz emberből álló tömeg kora estére mintegy nyolcezer fősre növekedett a T1-es terminálnál, ahová egy Demokrácia Cunami nevű civil mozgalom interneten közzétett felhívására érkeztek. A tüntetők több helyen is megpróbálták áttörni a bejáratokat őrző rendőrök sorfalát, akik gumibotot és gumilövedéket használtak a tiltakozók visszaszorításához. A demonstrációra folyamatosan érkeznek az emberek, akik a lezárt autópályán együtt gyalogolnak a repülőtér felé a csomagjukat cipelő utasokkal. A hatóságok megerősítették az épület védelmét, és csak az érvényes jeggyel rendelkezőket engedik tovább, miután ellenőrizték irataikat. A légikikötő üzemeltetéséért felelős AENA vállalat tájékoztatása szerint már több mint húsz járatot kellett törölni. Az El Periódico című katalán napilap szerint mind az utasok, mind a repülőgépek személyzete nehezen tud bejutni a repülőtérre, és már többen lekésték emiatt a gépüket. A rendőrség döntésére a repülőtéri vasúti és metróforgalom több mint egy órán át szünetelt azért, hogy több tüntető ne közelíthesse meg a terminált. A különböző megmozdulások Katalónia-szerte mintegy tucatnyi autóúton akadályozzák a közlekedést. Továbbá fel kellett függeszteni a vasúti közlekedést is például Reus és Tarragona között, valamint a Gironában, mert tüntetők vonultak a sínekre. Barcelona belvárosában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer diák vonult fel a nap folyamán. Gironában mintegy hatezren demonstráltak az ítélet ellen. Megmozdulások voltak Lleidában, Tarragonában és kisebb katalán városokban is. Több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású tüntetést hirdetett október 26-ára.

Erdogan személyesen köszönte meg Orbánnak, hogy szembement miatta az EU-val

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 18:50

Fotó: KAYHAN OZER / AFP
Azerbajdzsánban, a Türk Tanács ülése előtt találkoztak kettesben.
Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek - írja az MTI. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját. A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten. Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren - közölte Havasi Bertalan. Bár erről az MTI némán hallgat, Erdogan nagy valószínűség szerint azt köszönte meg Orbánnak, hogy Magyarországnak elsőre sikerült megvétóznia Törökország uniós elítélését, amiért az háborús offenzívát indított Szíriában. Azóta az EU egységet mutat, ma Magyarország is beállt a sorba, és a többi uniós országhoz hasonlóan nem ad el fegyvert Törökországnak, és elítéli az offenzívát.
De vissza az MTI-hez: végül a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították, hogy a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban - tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Ismét nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 17:26

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust.
A Népszava megírta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. A Carles Puigdemont elleni elfogatóparancsot most a közrend elleni bűncselekménynek számító zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt kérte a spanyol bíróság Puigdemont ellen. A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust - írja az MTI. A leváltott elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagjának kiadatását korábban Belgiumban és Németországban is elutasították. A belga bíróság akkor a kérelem szabálytalanságára hivatkozott, míg a német bíróság a vádpontok közül nem látta megalapozottnak a lázadás bűncselekményét, és csak hűtlen kezelés miatt adta volna át a politikust a spanyol hatóságoknak. A német döntés azt jelentette, hogy kiadatása esetén Carles Puigdemont kizárólag ebben a vádpontban lett volna felelősségre vonható. Vagyis kisebb súlyú bűncselekmény miatt állhatott volna bíróság elé, mint egykori beosztottjai, akik nem hagyták el az országot. A spanyol bíróság, hogy ezt elkerülje, inkább visszavonta az elfogatóparancsot.

Puigdemont: Felháborító!

A volt katalán elnök felháborítónak nevezte a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését - írja az MTI. Puigdemont hangsúlyozta: eljött az ideje a cselekvésnek. "Fiaink és lányaink jövőjéért, a demokráciaért, Európáért és Katalóniáért" - fogalmazott. A volt katalán vezető szerint a döntés - ahogy az Európai Bizottság legutóbbi jogállamiság helyzetét vizsgáló jelentése is - azt bizonyítja, hogy Spanyolország "távol áll a demokráciától" olyan kérdéseket tekintve, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy az alapvető értékek védelme. "A valóság szégyenletes, Spanyolország a sor végén kullog" - írta. "Szabadságot a politikai foglyoknak!" - hangoztatta végül a katalán politikus. Jan Jambon belga belügyminiszter Twitter-üzenetben reagált a spanyol bírósági döntésre. Véleménye szerint a katalán politikusokkal szemben hozott határozat "aránytalan". A politikai konfliktust a tárgyalóasztal körül zajló párbeszéd útján kell megoldani - tette hozzá.