Kézmosással is lehet segíteni a Vöröskeresztnek

Publikálás dátuma
2019.10.15. 17:17

Fotó: CRISTINA PEDRAZZINI/Science Photo Library / AFP
Higiéniás termékekkel, folyékony szappannal és antibakteriális géllel bővíti sajátmárkás kínálatát a Magyar Vöröskereszt - közölte a segélyszervezet a kézmosás világnapján.
Október 15-én, a kézmosás világnapján közölte a Magyar Vöröskereszt, hogy antibakteriális hatású folyékony szappan, kéz- és bőrfertőtlenítő géllel bővül a sajátmárkás portfóliója. A citrus és zöldtea-barack illatban elérhető folyékony szappan, az összetevőinek köszönhetően csökkenti a kórokozók számát, valamint alaposan tisztítja és ápolja a kezet. A fertőtlenítőgél, amely elpusztítja a gombák, a baktériumok és a vírusok 99,99 százalékát, citrus illatban kapható – közölte a karitatív szervezet a kézmosás világnapján, október 15-én.  
„Az alkoholos kézfertőtlenítők jó szolgálatot tesznek influenzás járványok idején, utazáskor, háztartásokban, közintézményekben egyaránt. A termékek olyan bőrápolószereket is tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően nem szárítják a kezet” – mondta Benkő László, a Caola Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A karitatív szervezet a 2016-ban megkezdett sajátmárkás termékeladásokból befolyó pénzzel az adományozók körében kevésbé népszerű területeket finanszírozza. Az eddigi hétmillió forintos bevételt az adományok gyorsabb célba juttatására, véradásszervezésre és katasztrófahelyzet-gyakorlatok megrendezésére fordították – írták közleményükben.
Szerző

UNICEF: 340 millió gyerek rejtetten éhezik

Publikálás dátuma
2019.10.15. 13:49

Fotó: Muhammed Said/Anadolu Agency / AFP
Az öt évnél fiatalabb gyerekek harmada rosszul táplált vagy túlsúlyos, vagy nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges táplálékot - figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a jelentésében, amely 20 év óta az első a szervezettől ebben a fontos témában.
"Sok ország hitte azt, hogy a rosszul tápláltság már a múlté, de rájönnek, hogy van egy új nagy probléma társadalmukban: a gyerekek nem megfelelő táplálkozása"

- mondta Victor Aguayo, a szakosított szervezet táplálkozási programigazgatója az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az öt éven aluli gyerekek száma a világon tavaly 676 millió volt, és harmaduk, vagyis mintegy 227 millió volt alultáplált vagy túlsúlyos, felük pedig (340 millió) élelmiszerhiánytól szenvedett. A táplálkozási szokások globalizációja, a tartós szegénység és a klímaváltozás miatt egyre több országban tapasztalhatók a rosszul tápláltság különböző formái, és ezáltal ezek az országok saját jövőjüket kockáztatják - állapítja meg a jelentés.
"Változtatnunk kell a rosszul tápláltság fogalmán és a rá adandó válaszokon: nem elég megfelelő mennyiségű táplálékot adni a gyerekeknek, sokkal fontosabb, hogy megfelelő minőségűt adjunk nekik" - hangsúlyozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán kiadott sajtóközleményében. Az alultápláltság elleni küzdelem mindazonáltal továbbra is a fókuszban lesz, mert ez a probléma
négyszer annyi kisgyereket érint, mint a túlsúlyosság.

Noha a megfelelő tápanyagmennyiséget nélkülöző gyerekek száma jelentősen lecsökkent - 1990 és 2005 között 40 százalékkal -, a rosszul tápláltság sok országnak továbbra is nagy problémát jelent, főleg Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában. 
A rosszul tápláltság következtében 149 millió gyerek visszamaradt a növekedésben, 50 millió pedig sovány.

 Az UNICEF szerint a világon 340 millió gyerek "rejtetten éhezik", ami azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát fogyaszt, de nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges mennyiségű ásványi anyagot és vitamint (főleg vasat, jódot, A- és C-vitamint), mert nem eszik elegendő zöldséget, gyümölcsöt és állati eredetű élelmiszert. 
A rejtett éhségnek súlyos fiziológiai következményei lehetnek; legyengül a gyerekek immunrendszere, látás- és hallásproblémák lépnek fel, illetve a szellemi képességük is kárt szenvedhet. Ez a probléma ott kezdődik, hogy elég sokáig kap-e csecsemő anyatejet, majd folytatódik azzal, hogy a gyerekek kalóriában gazdag, de tápanyagszegény élelmiszert, például gyorsételeket fogyasztanak - mutat rá az UNICEF.
Nagy probléma az is, hogy gyorsan nő a túltáplált vagy elhízott gyerekek száma: 40 millió ilyen gyerek van a világon, közülük sok a szegény országokban. Noha ez a probléma 1990-ben majdnem ismeretlen volt a kis jövedelmű országokban - csupán 3 százalékukban volt az elhízott gyerekek aránya több mint 10 százalék -, ma már háromnegyedükben több mint 10 százalék az elhízott gyerekek száma.
"Korábban azt lehetett gondolni, hogy az elhízás csak a gazdagokra jellemző, pedig ez egyáltalán nincs így. A rosszul tápláltság különböző formái egyre inkább előfordulnak egymás mellett is, olyannyira, hogy ugyanabban a családban van túlsúlyos és alultáplált ember is, minthogy az egyénnek is különböző típusú alultápláltsága lehet különböző életkorában. Köztudott, hogy 
a gyerekkori alultápláltság növeli a felnőttkori elhízás kockázatát"

- mondta Victor Aguayo, aki közegészségügyre szakosodott orvos.

Szerző

Fájdalmat is okozhat a makacs köd

Publikálás dátuma
2019.10.14. 16:17

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Bár frontmentes, késő nyárias az időjárás, a reggeli, későn feloszló pára- és ködfoltok megterhelik a immunrendszert, és a nagy hőingás is megviselheti az érzékenyebbek szervezetét.
Az időjárás-előrejelzések szerint egész héten frontmentes marad az idő, azonban megérkeztek az ősszel gyakori, akár makacs reggeli ködfoltok. Ezek feloszlása után aztán késő nyárias hőmérsékletekben lehet részünk, a napsütés pedig kifejezetten kellemes hangulatot és hőérzetet teremt még a szél ellenére is – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán. A szakember azt ajánlja, érdemes kihasználni a jó időt, és minél többet a szabadban lenni.
A nehezen feloszló köd sokaknak okozhat kellemetlenséget; fokozódhatnak a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők panaszai, de a nyirkos időszakokban a kórokozók is könnyebben terjednek. Romlik a hő- és komfortérzet is, a fényhiány pedig fáradékonyságot okozhat. A makacs köd megterhelheti az immunrendszert. 
A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok köré is melegedhet a levegő. A néhol több mint tízfokos hőingás is sokaknak jelenthet fokozott terhelést: gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Szerző