Átveszi polgármesteri mandátumát Csorbai Ferenc Mohácson

Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:41

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Pár napon belül megtartja alakuló ülését a mohácsi közgyűlés.
Átveszi polgármesteri mandátumát az esélyesebb vetélytársa halála miatt Mohácson nyerni tudó Csorbai Ferenc. A szocialista városvezető lát esélyt az együttműködésre a kormánypárti többséggel. Pár napon belül megtartja alakuló ülését a mohácsi közgyűlés. A testületbe 8 kormánypárti, két szocialista és egy DK Jobbik-Momentum támogatással induló jelölt jutott be. Ismert, hogy szeptember 25-én a Mohácsot 21 éven át vezető fideszes politikus, Szekó József elhunyt, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül győzött. Szekó korábban mindig hatalmas fölénnyel nyert, úgy tűnik, így lett volna ez most is: Csorbai a voksok 31 százalékával szerezte meg posztját, míg a szavazólapok 69 százaléka üresen maradt (így érvénytelen lett), ami arra utal, hogy a választáson résztvevők túlnyomó többsége Szekó Józsefet akarta. Csorbai a választás előtt – kérdésünkre válaszolva – azt ígérte, hogy ha kevés szavazatot kap, akkor lemond, ám, hogy mit érezne kevésnek, azt nem árulta el. Szerdán újra beszéltünk a 47 esztendős vállalkozóval, s megkérdeztük, elegendőnek érzi-e a 31 százalékos felhatalmazást? Csorbai Ferenc azt felelte, elfoglalja hivatalát, a kevés szavazatot pedig azzal magyarázta, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, nem mondhatta el elképzeléseit, szórólapjait ellopták, a facebookról pedig egy álnok csellel napokra letiltották. Csorbai hozzátette, hogy az elmúlt öt évben képviselőként jól együtt tudott dolgozni a fideszes többségű képviselőtestülettel, lát rá esélyt, hogy ez most is így lesz. Szeretné megismertetni a közgyűléssel és a város lakóival a programját, erre polgármesterként lehetősége lesz végre. Ha ezt a város elfogadja, akkor folytatni szeretné a munkát.
Csorbai Ferenc
A Fidesz helyi szervezete viszont azt várja Csorbaitól, hogy ne foglalja el posztját. Ha Csorbai engedelmeskedne, akkor jogértelmezésük szerint 75 nap múlva lehetne időközi polgármesterválasztást tartani. Amennyiben Csorbai marad, akkor a testület önfeloszlatással kényszeríthet ki új választást, ám ez csak fél év múlva történhet meg. Pávkovics Gábor, a Fidesz város elnöke szerint, ha Csorbai tisztelné a választók döntését, akkor azonnal távozna, és ezzel megteremtené a feltételeit annak, hogy Mohács gyorsan essen át a választáson. Ugyanakkor Pávkovics elismerte: ha Csorbai valóban a városért tevékenykedik, akkor abban frakciója támogatja őt. A 17 ezer lelkes Mohácson sokan azt prognosztizálják, hogy amint az első közgyűlésen Csorbai átveszi mandátumát, az ülés botrányossá lesz. Csorbai Ferenc viszont azt reméli, ünnepi hangulatú lesz az első közgyűlés, amit azzal is szeretne emelkedetté tenni, hogy javasolja: Szekó József legyen a város díszpolgára.

Aláírásgyűjtéssel mondatná le Borkai Zsoltot a győri ellenzék

Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:26

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A győri polgármester nem csak pártját, de városát is szavazóit is elárulta – véli a DK helyi szervezete.
Akciót indított Borkai Zsolt eltávolításáért Demokratikus Koalíció győri szervezete, élen Glázer Tímeával, Borkai korábbi kihívójával. Mint a DK közleményében írja, Borkai úgy érezte, hogy csak a Fideszre hozott szégyent, Győrre nem, ezért csak a Fideszből lépett ki, a győri polgármesterségről viszont nem mondott le. „Ezzel mára nem csak azokat árulta el, akik szerint egy ilyen botrány után már eleve le kellett volna mondania, hanem azokat is, akik vasárnap nem miatta, hanem fideszes tagsága miatt szavaztak rá” - üzenik Glázerék. Arról, hogy a helyiek mint gondolnak az ügyről, itt írtunk részletesebben.
A győri DK ezért aláírásgyűjtést indít Borkai Zsolt lemondásáért „Nem fogjuk 5 éven át tűrni, hogy egy olyan ember vezesse a városunkat, aki ilyen szégyent hozott rá. A DK szerint Borkainak nem a Fideszből kellett volna kilépnie, hanem a városvezetésről kell lemondania, mert míg a Fideszben pont olyanok vannak, mint ő, a győriek különböznek tőle” -hangsúlyozzák az ellenzékiek, akik szerint 
Borkai Zsolt polgármestersége elúszott azon az adriai hajón.

Borkai yachtos orgiája komoly csapást mért a Fidesz országos népszerűségére, és alapjaiban hatott az önkormányzati választások eredményére – nem is annyira Győrben, mint a fővárosban és más, mára ellenzéki vezetésű vidéki nagyvárosokban. A Fidesz krízismegoldásként leválasztotta magáról Borkait – a pártól való távozását furcsa módon először Hollik István kormányszóvivő jelentette be, és csak aztán maga a polgármester.A  végső ítéletet azonban Orbán Viktor mondhatja ki az egykori szövetséges felett szerdán, a Balatonalmádiban megrendezett kétnapos Fidesz-KDNP frakcióülésen.
Szerző
Frissítve: 2019.10.16. 14:44

Kamu nyereményjáték miatt figyelmeztet a Wizz Air

Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:58

Fotó: Daniel Kalker / AFP
A légitársaság arculatához hasonló weblap, illetve Facebook-oldal terjed a közösségi médiában.
A fogyasztók megtévesztésére alkalmas, a Wizz Air arculatához hasonló, illetve azzal megegyező kinézetű weblap, illetve Facebook-oldal terjed a közösségi médiában. Az oldal és a poszt hamisan azt ígéri, hogy egy megosztással, valamint néhány kérdésre adott helyes válasszal a felhasználó két Wizz Air repülőjegyet nyerhet – írja az airportal.hu. Az internetezőket arra figyelmeztetik, hogy bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat.
Szerző
Témák
Wizz Air csalás