Aláírásgyűjtéssel mondatná le Borkai Zsoltot a győri ellenzék

Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:26

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A győri polgármester nem csak pártját, de városát is szavazóit is elárulta – véli a DK helyi szervezete.
Akciót indított Borkai Zsolt eltávolításáért Demokratikus Koalíció győri szervezete, élen Glázer Tímeával, Borkai korábbi kihívójával. Mint a DK közleményében írja, Borkai úgy érezte, hogy csak a Fideszre hozott szégyent, Győrre nem, ezért csak a Fideszből lépett ki, a győri polgármesterségről viszont nem mondott le. „Ezzel mára nem csak azokat árulta el, akik szerint egy ilyen botrány után már eleve le kellett volna mondania, hanem azokat is, akik vasárnap nem miatta, hanem fideszes tagsága miatt szavaztak rá” - üzenik Glázerék. Arról, hogy a helyiek mint gondolnak az ügyről, itt írtunk részletesebben.
A győri DK ezért aláírásgyűjtést indít Borkai Zsolt lemondásáért „Nem fogjuk 5 éven át tűrni, hogy egy olyan ember vezesse a városunkat, aki ilyen szégyent hozott rá. A DK szerint Borkainak nem a Fideszből kellett volna kilépnie, hanem a városvezetésről kell lemondania, mert míg a Fideszben pont olyanok vannak, mint ő, a győriek különböznek tőle” -hangsúlyozzák az ellenzékiek, akik szerint 
Borkai Zsolt polgármestersége elúszott azon az adriai hajón.

Borkai yachtos orgiája komoly csapást mért a Fidesz országos népszerűségére, és alapjaiban hatott az önkormányzati választások eredményére – nem is annyira Győrben, mint a fővárosban és más, mára ellenzéki vezetésű vidéki nagyvárosokban. A Fidesz krízismegoldásként leválasztotta magáról Borkait – a pártól való távozását furcsa módon először Hollik István kormányszóvivő jelentette be, és csak aztán maga a polgármester.A  végső ítéletet azonban Orbán Viktor mondhatja ki az egykori szövetséges felett szerdán, a Balatonalmádiban megrendezett kétnapos Fidesz-KDNP frakcióülésen.
Szerző
Frissítve: 2019.10.16. 14:44

Kamu nyereményjáték miatt figyelmeztet a Wizz Air

Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:58

Fotó: Daniel Kalker / AFP
A légitársaság arculatához hasonló weblap, illetve Facebook-oldal terjed a közösségi médiában.
A fogyasztók megtévesztésére alkalmas, a Wizz Air arculatához hasonló, illetve azzal megegyező kinézetű weblap, illetve Facebook-oldal terjed a közösségi médiában. Az oldal és a poszt hamisan azt ígéri, hogy egy megosztással, valamint néhány kérdésre adott helyes válasszal a felhasználó két Wizz Air repülőjegyet nyerhet – írja az airportal.hu. Az internetezőket arra figyelmeztetik, hogy bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat.
Szerző
Témák
Wizz Air csalás

„Hirtelen nagyon sok barátom lett” – terveiről beszélt Karácsony Gergely (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:30

Fotó: Népszava
A főpolgármester olcsóbb BKV-bérletekről és a parkolás fővárosi összehangolásáról is beszélt az Indexnek adott interjúban.
Literes polgármester-fröccsöt (hat deci bor, négy deci szóda) akart lehúzni vasárnapi győzelmét ünnepelve Karácsony Gergely, de az eredményváró helyszínen nem tartottak ilyen nagy poharat – ez is kiderült abból az élő Facebook-közvetítésből, amiben az Index újságírói és olvasói faggatták a most megválasztott, csütörtökön pedig posztját hivatalosan is elfoglaló főpolgármestert.

Már az első nap egy ügy elsikálására kérték

Karácsony elmondta, hogy több száz üzenetet kapott, és többek között fideszes politikusok is gratuláltak győzelméhez, ha fővárosi fideszes polgármesterei nem is. „Hirtelen nagyon sok barátom lett” – jegyezte meg a politikus, akit már kérésekkel is megtaláltak: egy választási aktivista ötvenezer forintos bírsága elsikálását kérte tőle – azóta nem beszélnek.
A nagyarányú ellenzéki győzelmet Karácsony Gergely a következetesen felépített ellenzéki összefogás sikerének tudja be. Jöhetnek most a hányós szmájlik, de tényleg együtt tudtunk működni – mondta a főpolgármester: szerinte mindehhez kompromisszum kellett, a baloldali pártoknak és a Jobbiknak is muszáj volt változnia, hogy közös alapokra tudják helyezni a munkát.
Ez nem egy nagy agysebészet, ebben a rendszerben vagy együttműködés lesz, vagy mindig a Fidesz nyer

– jegyezte meg a főpolgármester, hozzátéve, győzelmükhöz az is hozzájárult, hogy a fideszes polgármesterek elkényelmesedtek: azt hitték, hogy elég lesz, ha az apró logókkal elsikálják majd fideszességüket, az utcán kézbenyomott ingyenes Lokál propagandája majd garantálja a győzelmet.  

Sok fideszes polgármesterre jellemző a Borkai-féle életforma

Az újságírók a Borkai-ügyről is kérdezték Karácsonyt – szerinte sok fideszes polgármesterre jellemző ez az életforma – majd szembesítették a kispesti fehér poros képviselő, Lackner Csaba botrányával is. Karácsony szerint „ez az ügy messze nem olyan szórakoztató”, mint Borkai Zsolté, de tárgyal majd Gajda Péter kispesti szocialista polgármesterrel. Ha bebizonyosodik a felvétel valóságtartalma, akkor repülni fog, aki ilyeneket mond – jegyezte meg Karácsony Gergely; más kérdés, hogy a vágott felvételen terhelő állítások hangzanak el Gajdára és több helyi vállalkozóra nézve is.

Hogy Jolánka néni is örüljön

A beszélgetés során nem maradhattak az ígéretek sem, Karácsony némi újságírói unszolásra ismertette, mit tapasztalhat majd meg városvezetése során a politikával egyáltalán nem foglalkozó, átlagos „Jolánka néni” is.
  • Újraindítják a fővárosi panelprogramot
  • Olcsóbbá tennék a tömegközlekedést, és megfizethetőbb lesz az éves BKK-bérlet is
  • Első körben 7 éves korig, később fokozatosan 14 éves korig ingyenessé tennék a fővárosi tömegközlekedés használatát – ez Karácsony szerint csak pár milliárdos bevételkieséssel járna
  • Új P+R parkolókat telepítenének a külvárosi és agglomerációs kötött pályás csomópontok mellé
  • Megtalálják a módját, hogy leálljon a Városliget további beépítése, és az új létesítményekre ne adjanak ki építési engedélyt – bár néhány ötletet, mint az Olof Palme ház felújítását Karácsony amúgy itt is jónak tart
  • Nem lesz mobilgát a Római-parton
  • Vége vetnek a fideszes propagandalapként működő Lokál korlátlan közterületi terjesztésének, odahatnak, hogy a BKV területein se osztogassák mindenütt az újságot

Végre rendbe szednék a parkolási ügyeket

Karácsony több városszervezési tervéről is beszélt az interjúban: mint mondta, a Városházán nem tervez nagytakarítást, azok, akik képesek őt és a megváltozott körülményeket elfogadni, dolgozhatnak tovább. A városi cégek vezetésére viszont pályázatot írnak ki; ezeken persze a régi vezetők is elindulnának, de megszűnne a pozíciók önkényes osztogatása. Karácsony központosítással kezelné a parkolás Zuglóban is forró pitének bizonyuló témáját: egységes parkolási rendszert alakítana ki, és megtiltaná, hogy az önkormányzatok külső cégeknek szervezzék ki az évente óriási kerületi bevételt hozó parkolási feladatokat. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy becslése szerint 3-4 helyettese lesz, és 99 százalék, hogy ezek közül az egyik DK-s politikus, de azt is hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja és nem fogja őt irányítani. 

Karácsony találkozna Orbánnal is

Egyik első dolga az lesz, hogy egyeztessen Orbán Viktorral – mondta megválasztásának éjszakáján Karácsony Gergely. Az új főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megismételte ezt az ígéretet, de mint mondta, megvárja, hogy beiktassák, tehát csak pénteken tudja kezdeményezni a találkozót. Mint a műsorban megjegyezte, november elején tartanák meg az új fővárosi vezetés alakuló gyűlését, a napirendi pontokat, köztük a 14 évesek utazására vonatkozó javaslatot pedig már össze is állították.

Szerző