Megtartotta első ülését a Filmszakmai Döntőbizottság, pénzeket is osztottak

Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:28
Pálfi György újra forgathat
Fotó: Szalmás Péter
Kirakat helyett alkotások a listán.
Úgy tűnik, példás gyorsasággal folyik a rendszerváltás a Magyar Nemzeti Filmalapnál: a most hétfőn kinevezett Filmszakmai Döntőbizottság kedden megtartotta első ülését, és konkrét pénzeket is osztottak. A sajtóhoz közlemény formájában eljuttatott döntések kifejezetten szimpatikusak: a Madarász István rendezésében készülő Átjáróház címmel készülő film 480 millió, a Csáki László rendezésben, az Inkubátor Programban készülő Kék Pelikán című első magyar egészestés animációs dokumentumfilm pedig 87 millió forint gyártási támogatásban részesült.  A Szász János rendezésében készülő, világhírű Szerb Antal mű, az Utas és holdvilág filmfeldolgozásnak 7,5 millió forintot, a Pálfi György rendezésben készülő Sömmi-nek, mely Cserna-Szabó András ismert betyárregényének feldolgozása lesz. Mindkettő önmagán túlmutató döntés, hiszen előbbi a – minden bizonnyal meg nem valósuló – Hunyadi-kirakatfilm helyett egy sokkal testhezállóbb produkcióval kárpótolhatja magát, utóbbi pedig bármit készít, az minimum érdekes és most végre nem kell hosszú évek hiátusát megélni egy újabb Pálfi- filmhez. Nem mellékesen, Pálfi csalódottságának, jelesül, hogy a Filmalap nem engedi eleget forgatni az elmúlt években, többször hangot is adott. A veszteségek között van a Toldi című filmterve is, így ez akár gesztusnak is felfogható. Amúgy, nem teljesen mellékes, de Filmalap által lesöpört Toldi-filmterve volt Káel Csaba jelenlegi kormánybiztosnak is.  Mindazonáltal a zsánerezés is tovább folyik a Filmalapnál: mintegy 36 millió forintot és a Tiszeker Dániel rendezésében készülő Nagykarácsony című romantikus vígjátéknak bő kilencmillió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság – akinek a #Sohavégetnemérős című Wellhello mozija a garancia arra, hogy ért a műfajhoz. A visszautasított gyártási tervek között van Árpa Attila saját maga által jegyzett, Holtomiglan című regényéből készülő filmje, illetve Sopsits Árpád 42 karcsapás (korábban: Mint hal a vízben) című projektje.  
Témák
filmalap

Válasz Handke Nobel-díjára?

Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:26
Sasa Stanisic az elismeréssel
Fotó: Andreas Arnold / dpa Picture-Alliance/AFP
Bosznia-Hercegovinában némi megnyugvással fogadták, hogy az egyik legfontosabb irodalmi elismerést, a Német Könyvdíjat a német-boszniai kettős állampolgár, Sasa Stanisic kapta meg, aki a kilencvenes évek elején, a délszláv háború elől menekült el az országból, s telepedett le Németországban.
Ettől függetlenül a szarajevói sajtó még mindig többet foglalkozik azzal, hogy múlt csütörtökön Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök egykori nagy hívének, Peter Handkének ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Hogy ez mekkora visszhangot keltett több balkáni államban, jelzi: maga Stanisic is élesen bírálta köszönőbeszédében a Nobel-bizottság döntését. Mint fogalmazott, Handke miatt saját elismerésének sem tud tiszta szívből örülni, s az osztrák szerző valósága „hazugságon” alapszik. Stanisic a német könyvkiadók és könyvterjesztők díját a Származás (Herkunft) című, önéletrajzi ihletésű regényéért kapta. Egy Boszniában élő nagymamáról szól, aki fokozatosan felejti el a háború elől elmenekült családját. Satnisic korábban már több díjat is kapott, 2014-ben neki ítélték a lipcsei könyvvásár díját.
Szerző

Írói kezek és szövegek Frankfurtban

Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:40

Ma nyílik a nemzetközi könyvkereskedelem és könyvkultúra legkiemelkedőbb eseménye, a 71. Frankfurti Könyvvásár. A hagyományokhoz híven idén is egy vendégország irodalma és kultúrája kerül középpontba: ezúttal Norvégia lesz a díszvendég. Magyarország a hetvenes évek eleje óta vesz részt a rendezvényen, idén is számos hazai könyvkiadó mutatkozik be csaknem négyszáz címmel. A 115-ös számú, a könyvvásár ötödik pavilonjának földszintjén található magyar nemzeti stand alkotóit – a terveket a Demeter Design Studio készítette, a kivitelezés és az installáció a KIÁLL Kft. munkája – az idén százéves Bauhaus irányzatai inspirálták. A pavilon koncepciója az írás és az átírás megtestesítésével az írói kezeket helyezi középpontba. A térelválasztóként funkcionáló molinókon magyar írók kezei kelnek életre egy interaktív animációban. A virtuális térstruktúrában menetelő betűhalmazok szövegrészletekké rendeződnek különböző nyelveken, így a közönség saját nyelvén nyerhet betekintést a magyar irodalom világába. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által rendezett standon az elmúlt évek hazai könyvkiadását reprezentálják, és lehetőséget teremtenek a magyar címek külföldi kiadási jogainak értékesítésére. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet társkiállítóként képviseli hazánkat az idei vásáron, előbbi a pénzügyi forrásokat biztosítja, utóbbi szervezi a vásár magyar programjait. A nemzeti standon a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szakmai programját és 2020-as díszvendégét, Szvetlana Alekszijevicset is népszerűsítik. 
Szerző