Nem mindenki élvezi a vényasszonyok nyarát

Publikálás dátuma
2019.10.18. 13:10

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Bár frontmentes, kellemes az időjárás, a hűvös reggelek, a nagy napi hőmérséklet-különbségek sokaknak okozhatnak kellemetlen panaszokat.
Front a következő napokban sem érkezik, a jövő hét elejéig folytatódik a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé képződnek pára- és ködfoltok, és kicsit hűvös is van, de délután a napos időben már kellemes, az ilyenkor szokásosnál jóval magasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Erős szél sem rontja a komfortérzetet, csapadék sem várható – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A szokatlan meleg és a napsütés a legtöbbünknek jólesik, de sokan vannak, akik nehezen viselik a nagy napi hőingást, ők délelőttönként intenzív vérnyomás-ingadozást tapasztalnak. A szívbetegek és az idősek is nehezebb órákat élhetnek át, szédülés és rosszullét is kialakulhat. Az reggeli nyirkos levegő mindennapossá teheti az ízületi bántalmaktól szenvedők panaszait. A fájdalom enyhítésében segíthet az érzékeny testrészek melegen tartása és a kámforos krémmel való kenegetés is – olvasható a Meteo Klinika honlapján
A reggeli hőérzetet a pára tovább rontja, ráadásul ilyenkor a kórokozók is aktívak, könnyen terjednek, fokozott a megfázás veszélye. Ezt sok friss zöldség- és gyümölcsfogyasztással, például szőlő- és sütőtök-evéssel ellensúlyozhatjuk. Napközben a napsütés és a simogató meleg jó hatással van a közérzetre és a hangulatra, a hétvégén ajánlott minél többet a szabad levegőn lenni, lehetőleg mozogni.
Szerző

Változatos étkezéssel még most is feltölthetjük a vitaminkészleteket

Publikálás dátuma
2019.10.17. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Bár az ősz sokszor jár betegeskedéssel, ennek nem kell így lennie. A természetes vitaminforrásokat tartalmazó, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segítheti az egészség megőrzését és akár a helyreállítását is.
Az iskola-, óvodakezdés, a ködös reggelek, az esős, nyirkos napok vagy az éppen most észlelhető nagy napi hőingás sokaknál magával hozza a náthát; a csöpögő orrot, a köhögést és a rossz közérzetet. Ha azonban egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, a szervezet fel tud készülni a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. 
„A változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a helyreállításához. Ha változatos a nyersanyag-ellátottságunk, nagy valószínűséggel bevisszük a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat is” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
Megfelelő folyadékbevitellel társítva a változatos étrend olyan alapbetegségek előfordulását is csökkentheti, mint például a székrekedés és az ebből fakadó egyéb betegségek, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok kialakulását is. Megelőzi az olyan hiánybetegségek kialakulását, amelyek a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből erednek. Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, emésztőrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Ősszel is lehet változatosan étkezni

Hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz jó pár őszi nyersanyag, például az alma, a szőlő, a sütőtök, a szőlő, a szilva, a kelbimbó, a brokkoli, a dió és a gesztenye is. Nasiként rágcsálhatunk például répát, desszertként ehetünk sütőtököt. Reggelire ideális vitaminbomba egy körtés, kivis, almás-narancsos smoothie. A téli táplálkozásunk változatosabbá tételéről, mint azt korábban lapunknak a szakember elmondta, előre gondoskodhatunk a gyümölcsök és zöldségek lefagyasztásával, savanyításával, a különböző zöldséges lecsóvariációk befőzésével, gyümölcslekvárok készítésével is.
Közösségbe szoktatásakor és a hűvösebb idő beköszöntével nemcsak a felső-légúti, hanem az emésztőszerv-rendszeri megbetegedések is gyakoribbá válnak. Ezek megelőzhetőek, ha már az őszi időszak elején több, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, illetve pre-, és probiotikumokat tartalmazó nyersanyagokból készült élelmiszereket és akár táplálékkiegészítőket adunk a gyerekeknek. Ahogy csökken a napfényes órák száma, ajánlott a D-vitamin ellátottságról gondoskodni. Az omega-3 zsírsavakat pedig nem csupán az őszi időszakban, hanem egész évben célszerű pótolni. A magyar lakosság körében nagyon alacsony az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása – jegyezte meg a szakember.
„A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárul az emésztőrendszer hasznos baktériumflórájának diverzitásához is, ez növeli az ellenállóképességet is, ami a különböző betegségek megelőzése szempontjából fontos. 
Ősszel a sok zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően természetes forrásból sok vitamint lehet bevinni”

– tette hozzá Wolher Veronika.

Szerző

Az arcidegzsába úgy fáj, hogy nincs, aki ne menne orvoshoz

Publikálás dátuma
2019.10.16. 16:11

Fotó: CARDOSO/BSIP / AFP
Van, aki sosem hallott róla, más túl jól ismeri az arc villámcsapásszerű, erős fájdalmát. Az arcidegzsábának több oka is lehet, amelyet mindenképpen ki kell deríteni.
Bár van, aki nem hallott róla, az arcidegzsába nem ritka jelenség, százezerből akár 10-20 embernél is előfordulhat – mondta Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont neurológusa a Népszavának. A trigeminus neuralgiát a háromosztatú agyideg ellátási területében, az arcon vagy a fejbőrön hirtelen keletkező, villámcsapásszerű, erős fájdalom jellemzi. A kínzó, késszúrásszerű érzés az ideg levezető területén, az arc középső részén és az alsó állkapocs felett fordul elő leginkább. 

Öngyilkossághoz is vezethet

A fájdalom rendszerint hetekig, hónapokig tartó periódusokban naponta több alkalommal ismétlődik, majd akár évekig tartó panaszmentesség is lehetséges. Az arcon átnyilalló fájdalmak olyan intenzívek, hogy jelentkezésükkor a betegek megmerevednek, minden mozgást felfüggesztenek, az arcuk a fájdalomtól görcsbe is rándulhat. Van, aki a rohamoktól nyelni sem tud. A tüneteket kiválthatja rágás, beszéd, orrfújás, borotválkozás, fogmosás, az arc egy adott pontjának érintése is. Ezért gyakori, hogy az érintettek nem esznek, nem isznak, és ezért legyengülnek. Az "őrjítő" kínok miatt az öngyilkosság gondolata is felmerülhet.
Az intenzív fájdalomnak az érintettek egy részénél nincs diagnosztizálható oka, valószínűleg mikroszkópikus méretű idegsérülés áll a hátterében. Van, akiknél egy érkacs az agyból való kilépés után hozzáér az agyideghez és annak pulzálása okozza a rövidzárlatszerű fájdalmat, de lehet súlyosabb betegség, például szklerózis multiplex, daganat, agyérelzáródás következménye is. 
A neuralgiának is nevezett tünet a károsodott, roncsolódott idegekben nagyobb valószínűséggel alakul ki, így cukorbetegeknél, alkoholistáknál sem ritka az előfordulása, de bizonyos fertőző betegségek szövődményeként is kialakulhat, például a Lyme-kór kísérője is lehet. Mivel annyira fáj, mondani sem kell, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni – tette hozzá Kovács Tibor.
A kezeléshez általában a rohamok ismétlődését megelőző gyógyszert alkalmaznak, ezek meggátolják a túlzott idegi működést, de van, hogy epilepszia vagy depresszió elleni szer bizonyul hatásosnak. Ha nem lehet uralni a helyzetet, sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, ilyenkor az ideget roncsolják vagy megszüntetik az ideg és az érkacs kapcsolatát.
Szerző