Előfizetés

Nem mindenki élvezi a vényasszonyok nyarát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 13:10

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Bár frontmentes, kellemes az időjárás, a hűvös reggelek, a nagy napi hőmérséklet-különbségek sokaknak okozhatnak kellemetlen panaszokat.
Front a következő napokban sem érkezik, a jövő hét elejéig folytatódik a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé képződnek pára- és ködfoltok, és kicsit hűvös is van, de délután a napos időben már kellemes, az ilyenkor szokásosnál jóval magasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Erős szél sem rontja a komfortérzetet, csapadék sem várható – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A szokatlan meleg és a napsütés a legtöbbünknek jólesik, de sokan vannak, akik nehezen viselik a nagy napi hőingást, ők délelőttönként intenzív vérnyomás-ingadozást tapasztalnak. A szívbetegek és az idősek is nehezebb órákat élhetnek át, szédülés és rosszullét is kialakulhat. Az reggeli nyirkos levegő mindennapossá teheti az ízületi bántalmaktól szenvedők panaszait. A fájdalom enyhítésében segíthet az érzékeny testrészek melegen tartása és a kámforos krémmel való kenegetés is – olvasható a Meteo Klinika honlapján
A reggeli hőérzetet a pára tovább rontja, ráadásul ilyenkor a kórokozók is aktívak, könnyen terjednek, fokozott a megfázás veszélye. Ezt sok friss zöldség- és gyümölcsfogyasztással, például szőlő- és sütőtök-evéssel ellensúlyozhatjuk. Napközben a napsütés és a simogató meleg jó hatással van a közérzetre és a hangulatra, a hétvégén ajánlott minél többet a szabad levegőn lenni, lehetőleg mozogni.

Japán csatlakozik a NASA új holdmissziójához

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 11:57
Illusztráció
Fotó: HANDOUT / AFP
Műszaki együttműködést ajánl fel Japán egy Hold körüli bázis megépítésére. Többek között életfenntartó rendszerekkel, légkondicionáló berendezésekkel és akkumulátorokkal támogatja a missziót, amely a tervek szerint 2024-ben küld embert a Holdra
Japán csatlakozik az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA missziójához, amellyel 2024-re újra űrhajósokat küldene a Holdra – jelentette be csütörtökön a japán Nemzeti Űrkutatási Bizottság. 
Japán műszaki együttműködést ajánl fel egy Hold körüli bázis megépítésére. Az asztronauták az Artemis holdmisszió keretében fogják használni a Gateway nevű támaszpontot, amelyben lakófülkék, laboratóriumok és dokkolók kapnak helyet. Innen indulhatnak útnak az asztronauták a Hold, majd a Mars felfedezésére. A bizottság ugyanakkor a költségek miatt aggódva nem hozott döntést arról, 2025-től is részt vesz-e a Gateway megépítésében.
„Szándékainkat időben ki fogjuk nyilvánítani, hogy ezáltal megerősíthessük kapcsolatunkat az Egyesült Államokkal. Arra számítunk, hogy a japán asztronauták is részt vehetnek a Holdra tartó utazásokon” – fejtette ki Kaszai Josijuki, a hattagú bizottság vezetője.
Japán többek között életfenntartó rendszerekkel, légkondicionáló berendezésekkel és akkumulátorokkal támogatja a missziót.
Kanada februárban jelentette be, hogy csatlakozik a NASA projektjéhez, várhatóan Európa is hamarosan így tesz.
Ha Japán úgy dönt, hogy 2025 után is folytatja az együttműködést, újgenerációs teherszállítójával, a HTV-X transzporterrel fog ellátmányt küldeni a Gatewayre.
Az eredeti tervek szerint 2022-ben kezdődne a Gateway megépítése, elkészülte pedig 2026-re történne meg, az Egyesült Államok azonban az év elején bejelentette, hogy elsősorban arra fókuszálnak, hogy 2024-re embert küldjenek a Holdra. Utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, az Apollo 17 asztronautája.

Űrruhákat mutatott be a NASA

Két új, a Hold-missziókhoz tervezett szkafandert mutatott be kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az ügynökség washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón a NASA két mérnöke öltötte magára az Artemis nevű Hold-program számára készült űrruhákat, pózolva és guggolásokat végezve a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt. A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be. 
A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az életfenntartó eszközöket, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen. Elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.
A narancsságra színű Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, majd visszalépés.
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években fogják tesztelni az új űrruhákat. Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében - amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el – női asztronauta is a Holdra léphet.

Földrengést is okozhatnak a nagy viharok

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 09:05

Fotó: SAM YEH / AFP
A viharrengéseknek nevezett szeizmikus események erőssége akár 3,5-ös erősségű is lehet.
Akár 3,5-ös erősségű földrengéshez hasonló szeizmikus eseményt is kiválthatnak a közelükben lévő óceánterületen a hurrikánok vagy egyéb nagy erejű viharok - állapították meg a Floridai Állami Egyetem kutatói, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban számoltak be az újonnan felfedezett geofizikai jelenségről.
„Viharrengésnek hívjuk őket”

– idézi a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál Wenyuan Fant, az egyetem munkatársát.

„Viharszezonban a hurrikánok vagy az Észak-Atlanti-Óceán nyugati részét érintő extratrópikus ciklonok erős óceáni hullámok formájában adnak le energiát az óceánba, és a hullámok kölcsönhatásba lépnek a szilárd földdel, intenzív szeizmikus forrást létrehozva” – magyarázta a szakember.
Fan és kollégái csaknem egy évtizednyi szeizmikus és óceanográfiai adatot elemeztek 2006 szeptemberétől 2019 februárjáig. A kutatók kapcsolatot találtak a nagy erejű viharok és az intenzív szeizmikus aktivitás között a kontinentális selfek – a kontinensek körüli, kis vízmélységű, kis lejtésű tenger alatti területek – szélének és a padok – kiemelkedő tengerfenéki alakzatok, amelyek fölött a vízréteg sekély – közelében.
A kutatók több mint 10 ezer viharrengésre találtak bizonyítékot a vizsgált időszakban, az Egyesült Államok területén Új-Anglia, Florida és a Mexikói-öböl, Kanadában pedig Nova Scotia, Új-Fundland és Brit Kolumbia partjainál.
„A hurrikánok okozta szeizmikus források órákig vagy akár napokig is aktívak lehetnek”

– jegyezte meg Fan.

A szakember kollégáival egy új módszert dolgozott ki a szeizmikus események észlelésére és helymeghatározására, valamint annak megállapítására, hogy viharrengésről van-e szó. Mint mondták, nem minden hurrikán okoz viharrengéseket. Vannak gócpontok, de vannak olyan területek is, mint például a New Jerseytől Georgiáig terjedő szakasz, ahol a kutatók nem találtak viharrengésekre utaló bizonyítékokat. Még a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán sem okozott ilyen szeizmikus eseményeket. A kutatók szerint mindez azt sugallja, hogy a viharrengések kialakulásában nagy szerepet játszanak az óceanográfiai sajátosságok és a tengerfenék topográfiai jellemzői.