Előfizetés

Változatos étkezéssel még most is feltölthetjük a vitaminkészleteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.17. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Bár az ősz sokszor jár betegeskedéssel, ennek nem kell így lennie. A természetes vitaminforrásokat tartalmazó, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segítheti az egészség megőrzését és akár a helyreállítását is.
Az iskola-, óvodakezdés, a ködös reggelek, az esős, nyirkos napok vagy az éppen most észlelhető nagy napi hőingás sokaknál magával hozza a náthát; a csöpögő orrot, a köhögést és a rossz közérzetet. Ha azonban egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, a szervezet fel tud készülni a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. 
„A változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a helyreállításához. Ha változatos a nyersanyag-ellátottságunk, nagy valószínűséggel bevisszük a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat is” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
Megfelelő folyadékbevitellel társítva a változatos étrend olyan alapbetegségek előfordulását is csökkentheti, mint például a székrekedés és az ebből fakadó egyéb betegségek, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok kialakulását is. Megelőzi az olyan hiánybetegségek kialakulását, amelyek a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből erednek. Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, emésztőrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Ősszel is lehet változatosan étkezni

Hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz jó pár őszi nyersanyag, például az alma, a szőlő, a sütőtök, a szőlő, a szilva, a kelbimbó, a brokkoli, a dió és a gesztenye is. Nasiként rágcsálhatunk például répát, desszertként ehetünk sütőtököt. Reggelire ideális vitaminbomba egy körtés, kivis, almás-narancsos smoothie. A téli táplálkozásunk változatosabbá tételéről, mint azt korábban lapunknak a szakember elmondta, előre gondoskodhatunk a gyümölcsök és zöldségek lefagyasztásával, savanyításával, a különböző zöldséges lecsóvariációk befőzésével, gyümölcslekvárok készítésével is.
Közösségbe szoktatásakor és a hűvösebb idő beköszöntével nemcsak a felső-légúti, hanem az emésztőszerv-rendszeri megbetegedések is gyakoribbá válnak. Ezek megelőzhetőek, ha már az őszi időszak elején több, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, illetve pre-, és probiotikumokat tartalmazó nyersanyagokból készült élelmiszereket és akár táplálékkiegészítőket adunk a gyerekeknek. Ahogy csökken a napfényes órák száma, ajánlott a D-vitamin ellátottságról gondoskodni. Az omega-3 zsírsavakat pedig nem csupán az őszi időszakban, hanem egész évben célszerű pótolni. A magyar lakosság körében nagyon alacsony az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása – jegyezte meg a szakember.
„A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárul az emésztőrendszer hasznos baktériumflórájának diverzitásához is, ez növeli az ellenállóképességet is, ami a különböző betegségek megelőzése szempontjából fontos. 
Ősszel a sok zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően természetes forrásból sok vitamint lehet bevinni”

– tette hozzá Wolher Veronika.

Állat módjára viselkedő titokzatos egysejtűt mutat be a párizsi állatkert

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.17. 11:04

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Nincs agya, mégis állat módjára viselkedik az a különleges, sárgás színű egysejtű élőlény, amelyet a párizsi állatkert először mutatott be szerdán.
A nagyközönség szombattól láthatja a massza (le blob) becenevű, gombakinézetű organizmust, amelyet most sikerült először kitenyészteni egy tudományos projekt keretében. Az élőlénynek nincs szája, nincs gyomra, nincsenek szemei, mégis észleli a táplálékot és elfogyasztja azt. A massza lábak vagy szárnyak nélkül mozog és ha félbe vágják, két percen belül helyreállítja önmagát és 24 óra alatt képes megduplázni a méretét. Becenevét A massza című, 1958-ban bemutatott film után kapta. A Steve McQueen főszereplésével készült b-listás horrorban egy földönkívüli életforma minden útjába kerülő dolgot elfogyaszt egy kis pennsylvaniai városkában. Tudományos neve Physarum polycephalum, és természetesen a valóságban nem jelent veszélyt a látogatókra. A kiállított massza egyelőre néhány centiméter átmérőjű, egy terráriumban fatörzsre helyezve láthatja a közönség szombattól. "A blob a természet rejtélyeinek egyike" - mondta Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója. "Meglepő számunkra, mert nincs agya, mégis képes a tanulásra. És ha egyesül két massza, az egyikük tudása átkerül a másikba is" - tette hozzá. "Biztosan tudjuk, hogy nem növény, de nem igazán tudjuk, hogy állat-e, vagy gomba. Nagyon meglepő módon mozog ahhoz képest, hogy olyan, mint egy gomba. Állati jellegű viselkedése van, képes a tanulásra" - fejtette ki a szakértő. Óránként egy centiméteres sebességgel mozog, a kutatók szerint szívesen fogyaszt zabkását vagy zabpelyhet, a sós dolgokat azonban nem kedveli. Színe az elfogyasztott táplálék szerint is változik: ha például céklát kap, vöröses árnyalatot ölt. A szakértők szerint "alvó" állapotba is lehet helyezni, majd szükség esetén "felébreszteni", és szinte lehetetlen megölni. A tudósok remélik, minél többet megtudnak majd ezekről az organizmusokról, amelyek akár több négyzetkilométerre is megnőhetnek. Bíznak abban, hogy az új ismeretek segíthetnek az újrahasznosításban, az erdők talajának vagy egyéb szennyezett talajok megtisztításában, sőt, akár új típusú antibiotikumok felfedezésében is.

Vakon bízunk a robotokban, könnyen manipulálhatnak bennünket

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:55

Fotó: JOSHUA LOTT / AFP
Ez derült ki Tony Belpaeme előadásából, amit a Kaspersky Next lisszaboni konferenciáján tartott. Vigyázni kell tehát, mert a következmények súlyosak lehetnek.
A belgiumi Genti Egyetem tudósa, Tony Belpaeme három másik társával készítette tanulmányát, a melyben azokat a vizsgálatokat írják le, amikor szociális robotok és emberek kapcsolatát tanulmányozták. Az ilyen robotok beszéd útján, vagy nem verbális módon létesítenek interaktív kapcsolatot emberekkel, ezért azok könnyen tulajdonítanak emberi jellemzőket nekik, így ha ezek hackerek uralma alá kerülnek, potenciálisan veszélyeztethetik felhasználóikat. Egy 120 centiméter magas kamerákkal, mikrofonokkal és egy tablettel, mint kommunikáló felülettel felszerelt fél-humanoid robot volt a kísérletekben az egyik fél. Sok funkciója automatikus volt, de válaszait egy kezelő adta, amit gép torzított hangon adott elő. Egy olyan épületben végezték az első kísérleteket, amelynek felsőbb emeletein szigorúan őrzött kutatólaboratóriumok vannak. Arra utasították a robotot, hogy próbáljon belépni a csak kártyával látogatható területre, követve az ott dolgozókat. Kiderült, bár legtöbben nem fordítottak figyelmet a kérésére, 40 százalékuk beengedte őt, nyitva hagyva az ajtót. Az egész napos kísérletek során csak egy olyan munkatárs volt, aki vitába keveredett vele, nem túl nagy meggyőződéssel. A következő fázisban a robot ebédidőben egy jól ismert pizzaszállító cég dobozával érkezett, és így kezét sem tudhatta használnia belépéshez. A dolgozók készségesen utat nyitottak neki a zárt területre, nem gondolva a lehetséges rossz következményekre. A másik kísérletben bizalmas információkat kérdeztek emberektől: születési név, időpont, anyja neve, kedvenc autójuk, színük. A válaszolókat tudtukon kívül filmezték, detektív tükrön keresztül figyelték. Azt mondták nekik, tesztelik az új robot kommunikatív képességeit. Egy kivételével, a válaszolóktól percenként sikerült egy-egy új információt szerezni, a megfelelő irányba terelve a beszélgetést. Megerősítette a kísérlet, hogy az emberek boldogan adnak információkat robotoknak: nem mindig derült ki miért, de sokszor azt gondolják, hogy zárt rendszerűek, megőrzik azokat. Úgy látják a tudósok, hogy az emberek többnek tekintik a szociális robotokat, mint pusztán gépeknek, emberszerű tulajdonságokkal ruházzák fel őket, akik emellett ráadásul rendelkeznek e gépek olyan jó tulajdonságaival, mint a megbízhatóság. Ebben az esetben is nagy a veszélye a rosszindulatú felhasználásnak. A kísérletek megerősítették azt a szakirodalomban már régebb óta – szintén kísérletek alapján – megfogalmazott állítást, hogy az emberek – különösen a szociális – robotok által könnyen rávehetők bizonyos cselekedetekre, illetve bizalmas információk megosztására: minél emberibb a robot annál inkább. Nagyon sokféle módon használhatók fel tehát rosszindulatú támadásokra.

A szociális robotok

A robotoknak alapvetően két csoportja létezik, az egyik a fizikai világban dolgozik, például autókat szerel össze, a másik a szociális világban, ilyen lehet egy hotel recepciósa. A szociális robotokat bizalomgerjesztőre formálják, nagy szemük, kerek nagy fejük van, széles arcuk, nincs orruk, gyerekeket, ártatlan lényeket idéz külsejük, ezt szolgálja magas hangjuk is. Arra vannak programozva, hogy gyorsan válaszoljanak a szociális kérdések széles körére, metakommunikatív jelzésekkel, például karmozgással körítve mondandójukat. Szemkontaktust létesítenek, lokalizálják, honnan jön beszélőtársuk hangja, azt a benyomást keltve, figyelmesen hallgatják.