Egyesületként folytatja az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Publikálás dátuma
2019.10.18. 13:10
Az Akadémiai Dolgozók Fórumának tüntetése március 21-én
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Arra bátorítanak mindenkit, aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, hogy csatlakozzon.
Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatában dolgozók alulról szerveződő mozgalmaként küzdött a tudomány szabadságáért és függetlenségéért. „Az új helyzetre, a kutatóhálózat MTA-tól való elszakítására tekintettel úgy döntöttünk, hogy állandóságot jelentő, transzparens struktúrában, egyesületként folytatjuk tevékenységünket” – írták közleményükben. Az ADF tevékenységének fő célja, hogy előmozdítsa a tudomány és oktatás szabadságának tiszteletben tartását, alkalmazását és elismerését, őrködjön a tudományos közélet tisztasága, a tudományos kutatás, valamint a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága fölött. Azért is dolgozni fognak, hogy megőrizzék az MTA korábbi intézethálózatának eszmei integritását. Az MTA megcsonkításáról a Népszava számos cikkben beszámolt, legutóbb arról írtunk: azzal, hogy az akadémiai kutatóhálózat az állami Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) került, amit Orbán Viktor miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Maróth Miklós irányít, egy év alatt megkétszereződött azoknak az akadémiai dolgozóknak a száma, akik munkahelyet váltanának. Bár kormányzati oldalról többször elhangzott, hogy az ELKH „független és autonóm”, Maróth Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában elismerte: az irányokat Orbán Viktor szabja meg. Az ADF jelezte: fel fognak lépni annak érdekében, hogy Magyarországon a tudomány és oktatás szabadságát biztosító jogszabályok szülessenek, valamint azok betartását az állam biztosítsa. „Támogatjuk a tudományok művelését, és elutasítjuk az áltudományokat, valamint a tudományosság látszatát keltő féligazságokat. Fel fogunk szólalni minden olyan esetben, amikor a tudomány, az oktatás és a kultúra ügyének érdekében tevékenykedőket sérelem vagy hátrány éri” – írták. Céljaik elérése érdekében szoros kapcsolatot fognak kiépíteni a magyar kultúra és tudomány szereplőivel. Hozzátették: a tudomány szabadsága azonban nem csak a volt akadémiai dolgozók szívügye. „Ezért arra buzdítunk és hívunk mindenkit, aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, hogy csatlakozzon az Akadémiai Dolgozók Fórumának tevékenységéhez”. További információk az adf2019.com oldalon, valamint az ADF nyilvános Facebook-oldalán találhatók.
Szerző
Témák
MTA

Öt évre kértek betekintést Borkai vagyonnyilatkozatába, csak az idén leadottat kapták meg

Publikálás dátuma
2019.10.18. 12:23

Fotó: Borkai Zsolt Facebook oldala
A korábbit ugyanis visszaadták a polgármesternek, így az már nincs meg a hivatalnak. Borkai sosem teszi közzé a dokumentumokat.
Betekintést kért a hvg.hu Borkai Zsolt újraválasztott győri polgármester vagyonnyilatkozatába, öt évre visszamenőleg. A portál végül kapott időpontot a győri városházára, személyes betekintésre, de csak az idén leadott dokumentumot kapták meg. A városháza sajtósa, illetve az alpolgármester is arra hivatkozott, hogy az önkormányzati törvény értelmében az új vagyonnyilatkozat benyújtása után a korábbit visszaadják a polgármesternek, így az már nincs meg a hivatalnak. Borkai egyébként egyike azon polgármestereknek, akik soha nem teszik közzé a neten a vagyonnyilatkozatukat, és az Átlátszó korábbi kérését sem teljesítette, amikor a portál próbából elektronikus formában kérte ki az összes megyei jogú város polgármesterének vagyonbevallását. Borkai 2017-es vagyonnyilatkozata miatt a legutolsó hírek szerint perelnek, amelyet első fokon elvesztett a polgármester. A 2018-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatból – melyet Borkai 2019 januárjában adott le – kiderül, hogy hét ingatlan van a nevén, négy győri és három sokorópátkai. Győrben található
  • egy 640 négyzetméteres építési telke, melynek fele részben tulajdonosa 1989 óta,
  • egy 639 négyzetméteres telke, rajta egy 108 négyzetméteres családi ház, mely fele részben az övé 1993 óta,
  • egy 65 négyzetméteres lakóháza, 4/6-od tulajdoni arányban, 2010 és 2017-es örökléssel került hozzá,
  • és egy 17 négyzetméteres garázsa, melyet szintén 2017-ben örökölt.
Sokorópátkán három szántója van, melyből kettőt 2016-ban, egyet 2018-ban vett, az összterület 23 771 négyzetméter, vagyis 2,37 hektár. Nagy értékű ingóság nincs a nevén. Az illetményalap hathavi összegét meghaladó készpénzhez beírt 15 millió forintot, amelyet 2017-ben örökölt. Banknak 10,5 millióval tartozik. Rendszeres jövedelemként olimpiai járadékot (297 ezer) és polgármesteri fizetést (kicsit több mint 1 milliót) kapott 2018-ban. A vagyonnyilatkozata szerint gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.  Az évközbeni pénzmozgás értelemszerűen nem látszik a vagyonnyilatkozatban, csak a leadás időpontjában hatályos állapot. Borkai Zsolt a házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőhöz nem írt be senkit. (A városvezetőnek felesége és két gyermeke van.)  
Szerző
Frissítve: 2019.10.18. 16:26

Pikó András attól tart, hogy csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2019.10.18. 12:01

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A választási eredmény megtámadása mellett más is hátráltatja a kerületi munkát.
Pikó András, Budapest VIII. kerületének megválasztott polgármestere egyelőre csak várakozni tud, hivatalát a önkormányzati választás eredményének fideszes jogorvoslati kérelme miatt nem foglalhatja el, így a munkát sem kezdheti meg. Nincs egyedül ezzel Pikó, azonban az ő helyzetét az is nehezíti, hogy távoztak az aláírói joggal rendelkező vezetők a kerületből, és az egyelőre csak megválasztott polgármester szerint emiatt káosz alakulhat ki, többek között késhetnek az önkormányzati cégek alkalmazottainak fizetései. Minderről saját Facebook-oldalán számolt be Pikó. A bejegyzésben számos pletykát is igyekszik tisztába tenni, többek között azt, hogy számon tartaná, ki fideszes és ki nem.
Pikó Andrásnak egyébként a legyőzött fideszes polgármester, Sára Botond még nem gratulált.

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/photos/a.380677302574366/446055069369922/?type=3
Szerző