Előfizetés

Sporttal nevelne katonát a gyerekekből a Honvédelmi Minisztérium

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:56
képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Fiatal korban még nem lehet elkezdeni a honvédelemre, hazafiasságra való nevelést, de azért el lehet indítani őket a katonáskodás felé Benkő és Simicskó szerint.
A gyerekek hazafias, honvédelmi nevelésének elősegítéséről írt alá határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást pénteken Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. Benkő azt hangsúlyozta ez alkalomból, hogy bár "nagyon sok" fiatal jelentkezik katonának, a szűrőn az egyik legnagyobb rostát az jelenti, amikor fizikálisan alkalmatlannak kell őket nyilvánítani.
a megyénként, később járásonként létrejövő honvédelmi sportközpontokban igyekeznek majd a fiataloknak olyan színteret biztosítani, ahol mindenki megtalálhatja a lehetőséget a sportolásra.

- fogalmazott ezzel kapcsolatban a miniszter. Szerinte "a hazafias, honvédelmi nevelésnek nemcsak színtere, hanem eszköze és formája is a honvédelmi sport". Benkő arra is felhívta a figyelmet, hogy végül is mindez egyfajta pótmegoldás, amiért fiatal korban még nem lehet elkezdeni a honvédelemre, hazafiasságra való nevelést. Cserébe, úgy véli, a sport is ad egyfajta tartást, segít abban, hogy a gyerekek egészségesen, életerősen nőjenek fel, ugyanakkor olyan erényekre - közösségi szellem, küzdeni akarás, kitartás - is megtanítja őket, melyekre a katonáknak is szükségük van.
A cél az, hogy a sportszövetség segítsen a fiatalok megszólításában, a toborzásban, hogy olyan képességekkel vértezzék fel őket, amelyekkel megállják a helyüket a világ nehézségeivel szemben, illetve szeressék a hazájukat és erős nemzeti identitástudat alakuljon ki bennük

- mondta pénteken Simicskó, a hazafias nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos. Arról beszélt, hogy a két és fél éve megalakult Honvédelmi Sportszövetség missziója, hogy a szülőkkel és a kormányzati szervekkel szövetkezve a fiatalokat "egészséges értékrendre" neveljék.
A sport persze nem minden: Simicskó kérdésre arra is kitért, hogy a megállapodás értelmében a Honvédelmi Sportszövetség honvédelmi táborokat, sport- és akadályversenyeket, valamint haditornákat szervez majd a fiataloknak, és ezek költségeihez a minisztérium biztosítja a forrásokat.

Megint Hidvéghit jelölték, megint rögön elhalasztották a döntést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:52

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Folytatódik Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő vesszőfutása.
Lapunk úgy értesült, hogy az EPP európai parlamenti frakciója ismét Hidvéghit jelöli az állampolgári jogi bizottság harmadik alelnökének. A szaktestület eredetileg jövő hétfő este hét órakor szavazna a jelölésről, de forrásaink szerint ezt el fogják halasztani. Hidvéghi megválasztását – az EPP kérésére – már háromszor elhalasztotta az állampolgári jogi bizottság, mert a politikusnak és a Fidesznek nagy az ellentábora a jogállamiság kérdéseivel is foglalkozó grémiumban. A néppárt attól tart, hogy ha a fideszes EP-képviselő elbukik a választáson, akkor a kereszténydemokraták elbúcsúzhatnak az alelnöki széktől a fontos testületben, mert a hely egy másik politikai csoporté lesz. Információink szerint a Zöldek frakciója arra készül, hogy ellenjelöltet indít Hidvéghivel szemben. Ha így lesz, akkor a szakbizottság tagjai titkos szavazással döntenek a befutóról. A Fidesz tagságát ugyan felfüggesztették a kereszténydemokrata pártcsaládban, de képviselői ettől függetlenül betölthetnek irányító posztokat az Európai Parlamentben. A magyar kormánypárti EP-delegáció négy tagja kapott vezető tisztséget eddig: Járóka Lívia a képviselő-testület egyik alelnöke, Bocskor Andrea, Deutsch Tamás és Gál Kinga egy-egy szakbizottság alelnöke lett.

A győri voksok felét már átszámoltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Glázer Tímea lapunknak azt mondta, csak jövőhét elején lehetnek meg a végleges eredmények.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda internetes oldalán megjelentetett jegyzőkönyv szerint csak minimális mértékben változott a győri polgármester-választás eredménye a szavazatok negyedének újraszámlálása után – vette észre a 24.hu. A portál szerint a város 96 választókörzete közül 26-ban már csütörtökön elvégezték a voksok átvizsgálását. A részeredmény alapján nem történt változás a vasárnap még fideszes jelöltként induló, de kedd óta függetlenné vált Borkai Zsolt és Glázer Tímea, győri összellenzéki polgármester-jelölt szavazatarányában. A vasárnap este kihirdetett eredmény szerint a botrányba keveredett Borkai Zsolt 641 szavazatos különbséggel nyert. Borkai 19 312 szavazatot, az ellenzéki Glázer Tímea pedig 18 671-et kapott. A választási bizottság hét körzetben talált az eredményt érintő számlálási hibát, de ezek csupán egy-két szavazateltérést jelentettek mindkét oldal számára. Glázer Tímea lapunknak azt mondta, úgy tudja, hogy már a szavazatok felét újraszámolták. Eredményekről azonban nem tudott beszámolni, mivel vele még nem közöltek semmit. A 24.hu azt írja, az újraszámlálás hivatalos végeredményét pénteken hirdetik ki, de Glázer szerint csak jövőhét elején lehetnek meg a végleges adatok.