Előfizetés

Erdogan kemény megtorlással fenyeget

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.20. 17:22

Fotó: MURAT KAYNAK / AFP / Anadolu Agency
A török elnök egyebek mellett azt mondta, ha nem sikerült megállapodniuk, akkor Ankara „saját terveit valósítja meg”.
Éles kirohanást intézett a kurdokkal szemben Recep Tayyip Erdogan. A török elnök azt hangoztatta, „szétzúzza a kurd terroristák fejét”, ha nem vonulnak vissza időben az észak-szíriai „biztonsági zónából”. Mint mondta, tárgyalni fog a szíriai hadsereg szerepéről a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó keddi megbeszélésein. Hozzátette, ha nem sikerült megállapodniuk, akkor Ankara „saját terveit valósítja meg”. Az Egyesült Államok és Törökország múlt csütörtökön jutott egyezségre arról, hogy a török erők öt napra felfüggesztik a szíriai hadműveletet, ennyi időt adva a kurd erőknek a visszavonulásra. A kurdokból és arabokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vasárnapra tervezték a kivonulás megkezdését Rasz al-Ajn nevű településről. Egyik vezetőjük elmondta, a határtól 30 kilométerig vonulnak vissza. Ám az SDF parancsnoka, Maszlun Abdi azzal vádolta Ankarát, megakadályozza a katonák visszavonulását. Megfigyelők továbbra is harcokról számoltak be a település térségéből. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, Rasz al-Ajnnál a török légierő pénteken légicsapást hajtott végre, amelyben 14 polgári személy vesztette életét. A török védelmi minisztérium viszont avval vádolta a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG) milíciát, hogy 36 órán belül 14 támadást intézett a török hadsereggel szemben. Ankara felszólította az Egyesült Államokat arra, befolyását latba vetve érje el a kurd YPG kivonulását Észak-Szíriából. Ibrahim Kalin elnöki szóvivő elmondta, hazája tartja magát a csütörtöki megállapodáshoz. Hozzátette, Erdogan elnök arra utasította a török hadsereg tagjait, hogy ne támadjanak meg senkit. A török védelmi miniszter vasárnapi közlése szerint egy török katona életét vesztette, egy pedig megsérült az YPG egy tal-abjadi támadása során. Előzőleg a törökök és kurdok egymást vádolták a tűzszünet felrúgásával. A törökök által támogatott szíriai erők szombaton több helyen is összecsaptak a kurd milíciával. Közben a NATO válságstábot állított fel,a amely a török offenzívával és annak következményeivel foglalkozik. Ankara múlt héten arról biztosította partnereit az észak-atlanti szövetségben, hogy folyamatosan tájékoztatja őket akciójáról.

Két gyereket és egy idős férfit sebesített meg egy medve Brassóban - videó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.20. 17:11
Illusztráció
Fotó: Christophe Gateau / AFP
A hatóságok még keresik az állatot, vadászok és nyomkövető kutyák is csatlakoztak hozzájuk.
A Főtér.ro és a Mediafax értesülései szerint rövid időn belül több medvetámadáshoz riasztották a Brassó megyei sürgősségi esetek felügyelőségét (ISU) a Fogarasi-havasok lábánál fekvő Viktóriavárosban. A rohanó medve első áldozata egy 65 éves férfi volt, aki éppen távozni készült otthonról, amikor szembe találta magát az állattal, ami megkarmolta az alkarján, majd tovább futott. Később, szintén a város egyik utcáján egy anyuka sétáltatta két gyermekét, akik éppen a rohanó medve útjába kerültek. A medve nekik rohant, mire a gyerekek a földre estek, ekkor sérültek meg. A hatóságok továbbra is keresik az állatot, vadászok és nyomkövető kutyák is csatlakoztak hozzájuk. A helyi polgármester azt nyilatkozta, volt már arra példa, hogy megjelent egy-egy medve a város szélén, de a sűrűn lakott övezetekig eddig nem merészkedtek. Az állat városi rohanásáról videó is készült: 

Öngyilkos lett egy börtönőr az aradi végrehajtási intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.20. 16:43
Az aradi börtön
Fotó: Google Maps
A 46 éves férfi főbe lőtte magát, holttestére kollégái találtak rá vasárnap hajnalban.
Az aradi börtönben, szolgálati időben vetett véget életének egy rendőr vasárnap hajnalban - írja a Főtér.ro. Holttestére hajnali négy órakor találtak rá a büntetés-végrehajtási intézet 2-es számú ellenőrzőpontjánál. Munkatársai értesítették a román rohammentősöket, de az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani. A férfi saját fegyverével vetett véget az életének. A 46 éves rendőr 1999 óta állt a büntetés-végrehajtási intézetek kötelékében. A protokollnak megfelelően, a fokozott sressz miatt minden börtönőr időszakonként átesik egy pszichológiai vizsgálaton, mely során megvizsgálják a lőfegyver viselésére való alkalmasságot is. Az öngyilkos őr legutóbb 2018 novemberében járt felülvizsgálaton, akkor alkalmasnak találták munkája elvégzésére. Kollégái szerint felelősségteljesen és professzionalizmussal látta el feladatait. Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot.