Előfizetés

A győri polgárok döntése, Borkai polgármester nem lép nyilvánosság elé a nemzeti ünnepen

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.22. 15:27

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Helyette alporgármestere, Radnóti Ákos képviseli a várost az önkormányzati megemlékezésen.
Borkai Zsolt, a Fideszből kiléptetett győri polgármester nélkül emlékezik meg Győr önkormányzata idén 1956. október 23-ról. Az MTI ünnepi programokra vonatkozó előzetesében az Index az alábbi eseményt szúrta ki: Győrben október 23-án délelőtt 10 órakor a Bisinger sétányon található Golgota-emlékműnél szervezik meg az önkormányzat városi koszorúzási ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve,
itt Radnóti Ákos alpolgármester képviseli a várost, és Borkai Zsolt még csak meg sem jelenik.

Az Index egy kicsit visszanézett a múltba, és 2018-ból sajnos semmi nem került elő semmi, ami közvetve vagy közvetlenül érintene 1956-es önkormányzati eseményt, ellenben 2017-ben Borkai biztosan ünnepelt. A lap próbálta hívni a győri városháza sajtósát, hogy megkérdezzék tőle, miért nem Borkai mond beszédet, de nem értek el.

Titkolják Borkai nyilvános programjait

Elhallgatja a győri városháza, hogy mikor és hol lesz nyilvános programja Borkai Zsolt polgármesternek, lapunk többszöri kérdésére sem közöltek részletek erről. Mint emlékezetes, Borkai a botrány kirobbanása óta kerüli a nyilvánosságot, utoljára akkor volt látható, amikor a győri a városházán biztonsági őrök gyűrűjében jelentette be, hogy kilép a Fideszből, függetlenként irányítja tovább a várost, de kérdésekre akkor sem válaszolt.A Népszava információi szerint alighanem így próbálják megelőzni azt, hogy az újságírók kérdéseket tehessenek fel korrupciógyanús ügyeiről. 

Pert vesztett a Fidesz, a párt marketing- és kampánycéllal jogellenesen is kezel személyes adatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 14:35
Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Első fokon marasztalta el a Fideszt a bíróság.
Első fokon megnyerte a TASZ ügyfele azt a pert, amelyet azért indított, mert emailen kéretlen kampányanyagokat kapott a Fidesztől úgy, hogy soha nem adta meg a pártnak az elérhetőségeit. A kormánypárt védekezésül két olyan aláírásgyűjtő ívet is bemutatott, amelyeken szerepelt a TASZ ügyfelének neve, ő azonban tagadta, hogy bármelyiket is aláírta volna – az egyiken ráadásul még a neve is hibásan szerepelt. Mivel a Fidesz nem tudta igazolni, hogy az adatok tényleg az érintettől származnak, ezért a teljes adatkezelése jogellenesnek minősült. A bíróság – a mostani, konkrét ügyre vonatkoztatva – kimondta, hogy az aláírásgyűjtő kampány során az aláírók személyes adatai érzékeny, politikai véleményre vonatkozó adatoknak minősülnek. Utólag nem rekonstruálható, hogy egy aláírásgyűjtő íven valóban csak azoknak az adatai szerepelnek-e, akik ehhez ténylegesen hozzájárultak. Ezért már az aláírás felvételekor hatékony intézkedésekkel kell kizárni a visszaéléseket. Ilyen lehetséges adatbiztonsági intézkedés például, hogy aláírásgyűjtések során meg kell győződni az aláírók személyazonosságáról, vagy email-címek esetében jóváhagyó, visszaigazoló levelet kell kérni az érintettektől. A pártok adatbázisaiba nagyon gyakran kerülnek személyes adatok olyan aláírásgyűjtések vagy más adatfelvételek útján, amelyek során nem érvényesülnek megfelelően a biztonsági előírások, ezért azt sem lehet tudni, hogy valóban mindenki önkéntesen került-e ezekbe a nyilvántartásokba. A bizonytalan adatfelvételi gyakorlat miatt nem lehet biztonsággal megelőzni, hogy egy adott párt részére illetéktelenek adják meg mások személyes adatait, mint ahogy azt sem, hogy a párt illegális forrásból gyűjtsön adatokat. Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikai marketingcéllal jogellenesen is kezel személyes adatokat. A TASZ ügyfelét ért jogsérelem valószínűleg nem egyedülálló, ezért a TASZ kezdeményezi a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. „A pártok felelőssége, hogy jogszerűen építsék ki a személyes adatokból álló adatbázisaikat. Amíg megfelelő garanciák híján olyanokat is nyilvántarthatnak, akik ehhez ténylegesen nem járultak hozzá, addig lényegében minden ilyen adatbázis jogellenesen működik” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa a szervezet közleménye szerint.

Baranyi Krisztinát teljesen kiürített irattartók fogadták a ferencvárosi önkormányzatban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 14:27

Fotó: Baranyi Krisztina Facebook oldala
Leköszönő fideszes elődjének titkárságán egyetlen árva papírlap sem maradt a polcokon például "parkolás", "főépítész" vagy "pénzügy" feliratokkal sorakozó tartókban.
Átadás-átvételre várva - ezzel tette közzé közösségi oldalán Baranyi Krisztina, a budapesti IX. kerület újonnan megválasztott ellenzéki polgármestere azt a képet, ami leköszönő fideszes elődjének, Bácskai Jánosnak a titkárságán készül. A képen két sornyi irattartó látható, olyan feliratokkal, mint "parkolás", "főépítész" vagy "pénzügy". És mind az összes teljesen üres, egyetlen egy árva papír sincsen bennük.
Arról, hogy mi volt az üres irattartókban és mi lett a papírok sorsa, esetleg csütörtökön lehet majd többet megtudni, mert a 444.hu értesülése szerint akkor lesz a hivatalos átadás-átvétel a ferencvárosi városházán.
Minden esetre az elmúlt napokban többször érte az a vád a leköszönő kormánypárti városvezetőket, hogy iratok eltüntetésén dolgoznak. Az I. kerületben például videó is készült arról, amint egy teherautónyi dokumentumot visznek el éjjel az önkormányzatról, de többször láttak fordulni egy kisbuszt Pázmándon is. A polgármesteri hivatal folyosóján gyűlő megsemmisített iratokról osztott meg képet a frissen megválasztott jászberényi ellenzéki polgármester is, Dunaújvárosban pedig három merevlemez tűnt el a városháza számítógépeiből - ezekről itt írtunk bővebben.