Előfizetés

82 milliárd forintnyi eurót költöttek brüsszeli lobbizásra 2010 óta a legnagyobb olajcégek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 16:50

Fotó: Alexander Pohl / AFP
A British Petrol, a Chevron, az ExxonMobil, a Shell és a Total nagyvállalatoknak mintegy 200 embere dolgozik a brüsszeli döntéshozatal befolyásolásán.
Az öt legnagyobb olaj- és gázipari vállalat, illetve az őket képviselő szervezetek több mint 250 millió eurót (azaz, mai árfolyamon váltva nagyjából 82,3 milliárd forintot) költöttek az európai uniós döntéshozatal befolyásolására 2010 óta - ismertetett egy friss jelentést csütörtökön az EUObserver brüsszeli hírportál. A civil szervezetek által összeállított dokumentumban arról számoltak be, hogy
a British Petrol, a Chevron, az ExxonMobil, a Shell és a Total képviselői legalább 327 magas szintű találkozón vettek részt az Európai Bizottság munkatársaival, csak a Jean-Claude Juncker elnök vezette testület mandátumának 2014-es kezdete óta.

Mint írták, a tavaly összesen 74 milliárd euró nyereséget elkönyvelő öt vállalatnak és az őket képviselő cégeknek mintegy kétszáz embere dolgozik a brüsszeli döntéshozatal befolyásolásán. A lobbitevékenységre fordított összegek tetőpontja 2014-ban volt, amikor az EU megállapodott a 2030-as éghajlatvédelmi célkitűzéseiről - mutattak rá.
Az érintett cégek aláhúzták: nem történt törvénytelenség, nincs szó összeférhetetlenségről. A Shell például határozottan elutasította a jelentés állításait, állítva, hogy teljes mértékben támogatják a párizsi klímaegyezményt. Az Európai Bizottság egyik szóvivője "hasznosnak" nevezte, ha politikusok és különböző tisztségviselők időnként külső szereplőkkel is találkoznak, és kiemelte, hogy számos egyeztetésnek a megújuló energiaforrások és a gazdaság szén-dioxid-semlegessé tétele volt a fő témája.
"Ez része a fosszilistüzelőanyag-ipar azon tevékenységének, amely az elengedhetetlen klímavédelmi fellépés halasztását, gyengítését és megtorpedózását célozza" - közölte ellenben Pascoe Sabido, a Corporate Europe Observatory nevű NGO kutatója.

Törökország szankcionálásáról szavazott az EP a szíriai offenzíva miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 16:21

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Mezőgazdasági termékek kedvezményeit vennék el, végső megoldásként pedig a vámunió felfüggesztését is javasolták. A következő lépést az Európai Tanácsnak kell megtennie.
Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Törökország ellen az észak-szíriai hadműveletek miatt, valamint egy, az ENSZ felügyelete mellett működő biztonsági övezet létrehozását sürgették Szíria északi részén - közölte az uniós parlament csütörtökön. A strasbourgi ülésen elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament arra mutatott rá, hogy
az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa.

A képviselők határozottan elítélték "az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást", és Törökországot csapatainak kivonására szólították fel. Az állásfoglalásban arra emlékeztettek, hogy a török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, ezért véleményük szerint egy ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni Szíria északi részén. Egyúttal
határozottan elutasította az EP, hogy török ellenőrzés alatt hozzanak létre biztonsági övezetet, és aggodalmának adott hangot, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.

A képviselők szolidaritásukat fejezték ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok hozzájárulását a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harchoz. Az állásfoglalás szerint aggasztóak azok a hírek, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam több száz harcosa szökött meg a börtönökből, "ami azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap". Állásfoglalásuk szerint a képviselők
azt is elfogadhatatlannak nevezték, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük".

Az EP ezért felszólította az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökországgal szemben.
A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolták.

Deutsch kiállt Erdogan mellett, de csak szavakkal

Komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is - nyilatkozta az MTI-nek Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője. Szerinte ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező, és tragikus lehet Európa számára, ha felborul a térség egyensúlya. Deutsch lényegében elismételve Erdogan fenyegetését, arról beszélt, hogy a szankciók kivetésekor azt is szem előtt kell tartani, hogy ha Ankara nem tudja sürgősen szír menekültek millióit telepíteni a kurdoktól elfoglalt területre, akkor újabb jelentős migránshullám szabadulhat a Nyugat-Balkánon keresztül az Unióra. Ezt "a magyar nemzeti álláspontnak" nevezte. Mindazonáltal a magyar delegáció is megszavazta a szankciók javaslatát, mivel - mint Deutsch mondta - a kérdésben az Európai Néppárt frakciója egységes álláspontot kért.

"A Fidesz a mai napon megtagadta saját pártelnökét és megszavazta azt az állásfoglalást, amely elítéli Orbán üzleti- és elvbarátjának Erdogan török elnöknek szíriai agresszióját" - kommentálta a történteket Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közösségi oldalán. Hozzátette, "hatott tehát Weber és a Néppárt fenyegetése", a kérdés csak az, hogy átmeneti "elhajlásról" van-e szó.

A Fideszt is soraiban tudó - bár a magyar kormánypárt tagságát márciusban felfüggesztő - Európai Néppárt a múlt héten már kiadott egy elítélő nyilatkozatot a török offenzíváról, emlékeztet az Euronews. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője csütörtökön a szavazás előtt már arról beszélt: a Néppárt álláspontja egységes.

Halálkamion Angliában - Kínai állampolgár mind a 39 áldozat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 14:51

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Belgiumból érkezett a pótkocsi, amiben megtalálták őket a mentősök - hogy őket ki hívta ki, arról még mindig nem árultak el semmit a rendőrök.
Valószínűleg kínai állampolgár volt az a 39 ember, akit szerda hajnalban holtan találtak egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén - közölte csütörtöki tájékoztatásában a területileg illetékes Essex megyei rendőrség. A közlemény megerősítette a BBC televízió és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió, valamint a Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadásán nem sokkal korábban megjelent egybehangzó csütörtöki értesülést arról, hogy
az áldozatok mindegyike kínai. A rendőrség közölte, hogy 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg a pótkocsiban.

A kamion sofőrjét szerdán őrizetbe vették, kihallgatása csütörtökön is tartott. Az essexi rendőrség csütörtöki közleményében megerősíti azt is, hogy egy 25 éves észak-írországi illetőségű férfiről van szó, de leszögezi, hogy nem kíván "találgatásokba bocsátkozni" a gépkocsivezető kilétéről. A brit sajtó egyöntetű értesülései az őrizetbe vett gépkocsivezető neve Mo Robinson. A csütörtöki rendőrségi tájékoztatás szerint a nyomozók három észak-írországi lakcímen házkutatást tartottak a vizsgálat részeként.
A kamionszerelvény vontatója vasárnap lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kompkikötőjében, ahová az ír fővárosból, Dublinból érkezett - közölte az Essex megyei rendőrség. Holyhead kikötője Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem 500 kilométerre északnyugatra van a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjától, ahol a teherautóra szerda hajnalban rábukkantak. Holyhead az Írország és Nagy-Britannia közötti kompforgalom legnagyobb fogadó és indító kikötője. A csütörtöki rendőrségi tájékoztatás szerint
a vontató szerda hajnalban, a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljában vette fel a pótkocsit, amely a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből érkezett.

A szerelvény nem sokkal hajnali 1 óra után hagyta el Purfleet kikötőjét, a rendőrséget pedig fél órával később hívták a mentők a közeli Waterglade ipari parkba, ahol a kamionban megtalálták a 39 holttestet. A rendőrség közleménye nem tér ki arra, hogy a mentőszolgálatot ki értesítette. A tájékoztatás szerint a kamiont elvitték az ipari parkból, annak érdekében, hogy a vizsgálat további szakaszát nyugodt körülmények között, az elhunytak emberi méltóságának tiszteletben tartásával lehessen elkezdeni.
A 39 áldozatot azonosításuk előtt teljes körű halottkémi vizsgálatnak kell alávetni haláluk okának kiderítése végett.

A halálesetek okának megállapítása és az azonosítás összetett és hosszadalmas folyamat lesz, a rendőrség még csak becslést sem tud adni a várható időtartamról - áll a csütörtöki tájékoztatásban. Richard Burnett, a brit közúti fuvarozók szövetségének (Road Haulage Association) vezérigazgatója szerda este a BBC televíziónak elmondta, hogy a kamion vontatmánya hűtőkonténernek látszik a szerelvényről közzétett felvételeken. Burnett szerint az ilyen hűtőkamionok rakterét mínusz 25 fokig is le lehet hűteni.
Priti Patel brit belügyminiszter tájékoztatása szerint a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement). Az NCA közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.
Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az áldozatok szintén kínaiak voltak.