Előfizetés

Orbán arra készül, amitől az MNB óvta

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.10.26. 07:30

Fotó: Népszava
Amennyiben a gazdasági lassulás folytatódik Európában, akkor a kormány újabb gazdaságösztönző, vagyis a lakossági fogyasztásnövelő lépésekről dönthet.
A kormányfő újabb keresletélénkítő költekezésekre készül, miközben az jegybank alelnöke épp ezektől óvta a kormányt. A magyar gazdaságot a következő négy-öt évben csak elrontani lehet, nagyon jó pályán vagyunk – mondta két héttel ezelőtt egy konferencián Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hozzátette, hogy leginkább fogyasztásalapú növekedéssel lehet elrontani a magyar gazdaságot, szemben a beruházásalapú gazdaságpolitikával. Az alelnök nem részletezte, de véleménye azon alapulhat, hogy fogyasztásnövelő programok egyszerre rontják az államháztartási és a fizetési mérleget, vagyis nem fenntartható módon ösztönzik a gazdasági növekedést. Úgy látszik Orbán Viktorhoz nem jutott el az MNB alelnökének intelme, vagy ha igen akkor negligálja azt, mert tegnap a kormányfő – szokásos péntek reggeli rádióinterjújában – arról beszélt, hogy amennyiben a gazdasági lassulás folytatódik Európában, akkor a kormány újabb gazdaságösztönző, vagyis a lakossági fogyasztásnövelő lépésekről dönthet. A kormány már elfogadott és bevezetett intézkedései közül a családvédelmi program egy színtiszta fogyasztásnövelő csomag, míg a gazdaságvédelmi akcióterv tartalmaz versenyképességet növelő intézkedéseket is. A kabinet több tagja már korábban jelezte, hogy az önkormányzati választások után egy újabb növekedésösztönző csomag jöhet – erre elvileg mozgásteret is ad a költségvetés helyzete. Többek szerint lehet, hogy szerencsésebb lenne a hiány és az államadósság csökkentésre koncentrálni, és így készülni a rosszabb időkre – de úgy tetszik, ez nem elég látványos a kormányfő számára. Orbán a múlt heti Fidesz frakcióülésén a várható intézkedések keretében a családvédelmi akcióterv „kiegészítésről” beszélt. 

Moody's: maradt a hitelbesorolásunk

B. M.
Publikálás dátuma
2019.10.26. 07:00

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Továbbra is „Baa3” szintű osztályzattal tartják nyilván a magyar adósbesorolást, stabil kilátással.
Nem változtatott pénteken – magyar idő szerint késő este – a Moody's  Magyarország államadós-besorolásán: a hitelminősítőnél továbbra is „Baa3” szintű osztályzattal tartják nyilván a magyar adósbesorolást, stabil kilátással. Ez volt befektetésre ajánlott kategória legalsó szintje. A Moody's  – akárcsak korábban számos alkalommal – még közleményt sem adott ki. Idén már egyik hitelminősítő sem vizsgálja Magyarországot. Augusztusban a Fitch és a Standard & Poor's (S&P) menetrendjén szerepelt hazánk, s akkor az előbbi megerősítette Magyarország „BBB” szintű, stabil kilátású államadós-besorolását, míg az S&P-nél nyilatkozott. A Moody’s  egyébként rendkívül óvatos, osztályzatát három esztendeje változatlanul hagyja, 2016-ban emelkedtünk ki a bóvli kategóriából, szemben az S&P-vel, és a Fitch-csel, amely államadósságunkat idén felminősítette, az előbbi egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította osztályzatát, míg az utóbbi szintén  „BBB”-re javított. A kilátások mind a kettőnél stabil lett. 

Szalmonellás mandulát hív vissza az Aldi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 16:36

Fotó: Shutterstock
Őrölt mandulát hív vissza az Aldi, mert a termékben szalmonellát mutattak ki - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint a Happy Harvest Őrölt mandula 200 grammos kiszerelésű termékének azt a sorozatát hívták vissza, amelynek a minőségmegőrzési ideje 2020. április 13-án jár le. A terméket a vásárlók az Aldi bármely magyarországi üzletébe visszavihetik, az áruházlánc a vételárat a vásárlást igazoló blokk hiányában is visszatéríti. Kiemelték, hogy mivel a termékben szalmonellát mutattak ki, ezért azt a megfelelő hőkezelés nélkül nem szabad elfogyasztani, de a termék másféle felhasználása sem ajánlott. Ez a fajta őrölt mandula 2019. augusztus 13-a óta minden magyarországi Aldi üzletben elérhető volt, a visszahívást követően a termék értékesítését a vállalat azonnal felfüggesztette.