Előfizetés

Legalább 67 ember meghalt az idei Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök elleni tüntetéseken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 21:22
A Dzsavar Mohammed híveiként tüntető oromó népcsoport tagjainak
Fotó: STRINGER / AFP or licensors
A rendfenntartók botokkal, bozótvágókkal és éles lőszerekkel végeztek számos résztvevővel.
Legalább 67 ember meghalt a Nobel-békedíjjal kitüntetett etióp miniszterelnök, Abij Ahmed Ali ellen a héten kezdődött megmozdulásokban a fővárosban, Addisz-Abebában, valamint Orimia régióban, írja az MTI. Az eseményekről pénteken az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egyik kutatója, Fiszeha Tekle számolt be, aki elmondta, hogy a rendfenntartó erők tüzet nyitottak a megmozdulások résztvevőire, egyes áldozatokkal botokkal és bozótvágó pengékkel végeztek. Tekle szerint az összetűzések egyre inkább etnikai és vallási jelleget öltenek, a rendbontók gyújtogatnak is, több épület lángba borult. Az áldozatok között öt rendőr is van. A fővárosban és Orimia régióban szerdán robbantak ki erőszakos cselekmények, miután az ország legnagyobb etnikuma, az oromók egyik vezetője, Dzsavar Mohammed azzal vádolta meg a biztonsági erőket, hogy merényletet kíséreltek meg ellene. Dzsavar az alapítója az Oromia Media Network (Oromia Média Hálózat) nevű ellenzéki sajtóorgánumnak, amelynek székhelye az Egyesült Államokban van. Dzsavar az idén augusztusban tért vissza az Egyesült Államokból Etiópiába. Egykoron szövetségese volt a jelenlegi kormányfőnek, Abij Ahmednek, aki maga is az oromo etnikum tagja. Viszonyuk ugyanakkor nemrégiben megromlott, miután Dzsavar nyíltan bírálta a miniszterelnök számos reformját, amelyekért - más dolgok mellett - a kormányfő kiérdemelte az idei Nobel-békedíjat. A zavargások kirobbanása a megosztottság jele az oromo etnikum soraiban, ami miatt a jövő májusban tartandó választások előtt meggyengülhet Abij Ahmed népszerűsége. Dzsavar csütörtökön nyugalomra szólított fel, miközben a hatóságokat azzal vádolta, hogy bizonytalanságot szítanak. A védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy katonaságot vezényeltek ki hét térségbe, ahol különlegesen feszült a helyzet. Abij Ahmed Ali azzal érdemelte ki az idei Nobel-békedíjat, hogy komoly erőfeszítéseket tett a béke és a nemzetközi együttműködés érdekében, meghatározó kezdeményező szerepet játszott az Etiópia és Eritrea közötti határvita rendezésében, és mélyreható reformokat hajtott végre hazájában, amely sokáig diktatúrában élt. A 9 millió svéd koronával (830 ezer euró) járó Nobel-békedíjat december 10-én adják át Oslóban a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján. Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat, akkor jelentették be, hogy megszűnt a két ország közötti háborús állapot. 

Halálkamion Angliában: az áldozatok fejenként 11,5 millió forintot fizettek a csempészeknek az útért

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.25. 20:44
39 bodies discovered in truck in Essex, England
Fotó: Tayfun Salci / 2019 Anadolu Agency
A BBC szerint elképzelhető, hogy a kínaiak mellett vietnamiak is voltak a raktérben.
Hat vietnami családról szerzett tudomást a brit közszolgálati média. A beszámolók szerint a hat család tagjai attól tartanak, hogy hozzátartozóik lehettek abban a bolgár rendszámú hűtőkamionban, amelynek a rakterében 39 embert találtak holtan Anglia délkeleti részén - írja az MTI. Az eddigi híradások arról szóltak, hogy mind a 39 áldozat kínai állampolgár. A BBC szerint az aggódó vietnami családok egyikének tagja, egy Thi Tra My nevű fiatal nő legutóbb kedden késő este - néhány órával a kamion megtalálása előtt - küldött kétségbeesett szöveges üzeneteket családjának arról, hogy nem kap levegőt és halálán van. A 26 esztendős nő bátyja elmondta a BBC-nek, hogy Thi Tra My október 3-án Kínába repült, onnan pedig két nap múlva Franciaországba utazott. Először október 19-én kísérelte meg az átkelést Nagy-Britanniába, de akkor feltartóztatták és visszafordították. Utolsó ismert tartózkodási helye Belgium volt, ahonnan a kamionszerelvény pótkocsija Angliába érkezett. Thi Tra My testvére elmondta azt is, hogy
a család 30 ezer fontnak (11,5 millió forintnak) megfelelő összeget fizetett a fiatal nő utazásának költségeire.

      A BBC közölte, hogy a vietnami családoktól kapott adatokat átadta az essexi rendőrségnek, és Vietnam londoni nagykövetsége is megerősítette, hogy kapcsolatban van a megyei rendőrséggel. A nyomozók péntek este nyomatékosan felhívták a média és a közösségi médiaportálok figyelmét, hogy a találgatások nem segítik, sőt inkább hátráltatják a vizsgálatot. "Ne találgassanak az érintettek személyazonosságával és a vizsgálat körülményeivel kapcsolatban" - kérte a rendőrség. Eddig a kamion 25 éves sofőrjét, és két másik gyanúsítottat vettek őrizetbe elsősorban 39 rendbeli gyilkosság elkövetésének gyanúja miatt.

Kitüntették a magyarokat kővel dobáló és az úzvölgyi katonatemetőbe betörő román nacionalistákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.25. 20:05

Fotó: Veres Nándor / MTI
Darmanesti polgármestere a román hősök parcelláját felszentelő ortodox papnak is elismerést adott át.
Kitüntetéseket adott át Constantin Toma, a Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) polgármestere pénteken azoknak, akik június 6-án a magyarok élő láncát megkerülve elsőkként jutottak be az úzvölgyi katonatemetőbe, és annak az ortodox papnak is, aki az erőszakos temetőfoglalás után felszentelte a román hősök parcelláját - írja az MTI. A hadsereg napja alkalmából ugyanazok a nacionalista szervezetek tartottak pénteken megemlékezést az úzvölgyi katonatemetőben, amelyek június 6-án felvonultak a környék katonatemetőinél, és erőszakkal behatoltak a magyarok által élő lánccal védett úzvölgyi katonatemetőbe. A pénteki megemlékezés azonban már kizárólag az úzvölgyi katonatemetőre koráltozódott, a rendezvény ünnepi szónoka a kitüntetéseket átadó Constantin Toma polgármester volt.