Soros büszke arra, hogy egyes körökben mumusnak számít

Publikálás dátuma
2019.10.26. 08:01

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Mint mondta, olyan ez neki, mint egyfajta becsületrend.
Soros György jól elvan azzal, hogy vannak ellenségei, de azt gondolja, hogy az idő neki dolgozik, mert megfordul a hullám, és a nacionalisták ellenében ismét az olyan „globalistáknak” kedvez, mint amilyen ő is. Mi több, kifejezetten büszke arra, hogy egyes körökben mumusnak számít. Olyan ez neki, mint egyfajta becsületrend – írja a The New York Times. A lap pénteken közölt interjúja szerint a lista Trumptól a kínai kormányig terjed, de magában foglalja az összeesküvés elmélet számtalan hívét is. A többi közt azért állnak szembe vele, mert liberális ügyeket támogat, és mert az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok a demokráciát és az emberi jogokat segítik elő mintegy 120 országban – gyakorta tekintélyuralmi rendszerek ellenében. Érezni vele szemben jókora adag antiszemitizmust is. Soros a héten publikálta értekezés-gyűjteményét „A nyílt társadalom védelmében” címmel. Az amerikai elnököt eltévelyedésnek tartja, és úgy gondolja, hogy az rengeteg kárt okoz a világnak, mivel számára nem az ország, hanem a saját érdekei a fontosak. De épp ezért jövőre várhatóan vereséget szenved. Soros úgy gondolja továbbá, hogy az emberek egyre inkább belefáradnak a nacionalizmusba. Szerinte a kínai elnök a legrosszabb fenyegetéssel ér fel a nyílt társadalom számára. Halálos ellenség a nyugati rendszer szemszögéből. Épp ezért azt szorgalmazza, hogy az USA-nak a Huawei-féle cégekre gyakorolt nyomással kell elérnie Peking részéről a nyitást. Máskülönben még jobban bezárkózik az ázsiai ország. 
Szerző

Legalább 67 ember meghalt az idei Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök elleni tüntetéseken

Publikálás dátuma
2019.10.25. 21:22
A Dzsavar Mohammed híveiként tüntető oromó népcsoport tagjainak
Fotó: STRINGER / AFP or licensors
A rendfenntartók botokkal, bozótvágókkal és éles lőszerekkel végeztek számos résztvevővel.
Legalább 67 ember meghalt a Nobel-békedíjjal kitüntetett etióp miniszterelnök, Abij Ahmed Ali ellen a héten kezdődött megmozdulásokban a fővárosban, Addisz-Abebában, valamint Orimia régióban, írja az MTI. Az eseményekről pénteken az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egyik kutatója, Fiszeha Tekle számolt be, aki elmondta, hogy a rendfenntartó erők tüzet nyitottak a megmozdulások résztvevőire, egyes áldozatokkal botokkal és bozótvágó pengékkel végeztek. Tekle szerint az összetűzések egyre inkább etnikai és vallási jelleget öltenek, a rendbontók gyújtogatnak is, több épület lángba borult. Az áldozatok között öt rendőr is van. A fővárosban és Orimia régióban szerdán robbantak ki erőszakos cselekmények, miután az ország legnagyobb etnikuma, az oromók egyik vezetője, Dzsavar Mohammed azzal vádolta meg a biztonsági erőket, hogy merényletet kíséreltek meg ellene. Dzsavar az alapítója az Oromia Media Network (Oromia Média Hálózat) nevű ellenzéki sajtóorgánumnak, amelynek székhelye az Egyesült Államokban van. Dzsavar az idén augusztusban tért vissza az Egyesült Államokból Etiópiába. Egykoron szövetségese volt a jelenlegi kormányfőnek, Abij Ahmednek, aki maga is az oromo etnikum tagja. Viszonyuk ugyanakkor nemrégiben megromlott, miután Dzsavar nyíltan bírálta a miniszterelnök számos reformját, amelyekért - más dolgok mellett - a kormányfő kiérdemelte az idei Nobel-békedíjat. A zavargások kirobbanása a megosztottság jele az oromo etnikum soraiban, ami miatt a jövő májusban tartandó választások előtt meggyengülhet Abij Ahmed népszerűsége. Dzsavar csütörtökön nyugalomra szólított fel, miközben a hatóságokat azzal vádolta, hogy bizonytalanságot szítanak. A védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy katonaságot vezényeltek ki hét térségbe, ahol különlegesen feszült a helyzet. Abij Ahmed Ali azzal érdemelte ki az idei Nobel-békedíjat, hogy komoly erőfeszítéseket tett a béke és a nemzetközi együttműködés érdekében, meghatározó kezdeményező szerepet játszott az Etiópia és Eritrea közötti határvita rendezésében, és mélyreható reformokat hajtott végre hazájában, amely sokáig diktatúrában élt. A 9 millió svéd koronával (830 ezer euró) járó Nobel-békedíjat december 10-én adják át Oslóban a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján. Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat, akkor jelentették be, hogy megszűnt a két ország közötti háborús állapot. 
Szerző

Halálkamion Angliában: az áldozatok fejenként 11,5 millió forintot fizettek a csempészeknek az útért

Publikálás dátuma
2019.10.25. 20:44
39 bodies discovered in truck in Essex, England
Fotó: Tayfun Salci / 2019 Anadolu Agency
A BBC szerint elképzelhető, hogy a kínaiak mellett vietnamiak is voltak a raktérben.
Hat vietnami családról szerzett tudomást a brit közszolgálati média. A beszámolók szerint a hat család tagjai attól tartanak, hogy hozzátartozóik lehettek abban a bolgár rendszámú hűtőkamionban, amelynek a rakterében 39 embert találtak holtan Anglia délkeleti részén - írja az MTI. Az eddigi híradások arról szóltak, hogy mind a 39 áldozat kínai állampolgár. A BBC szerint az aggódó vietnami családok egyikének tagja, egy Thi Tra My nevű fiatal nő legutóbb kedden késő este - néhány órával a kamion megtalálása előtt - küldött kétségbeesett szöveges üzeneteket családjának arról, hogy nem kap levegőt és halálán van. A 26 esztendős nő bátyja elmondta a BBC-nek, hogy Thi Tra My október 3-án Kínába repült, onnan pedig két nap múlva Franciaországba utazott. Először október 19-én kísérelte meg az átkelést Nagy-Britanniába, de akkor feltartóztatták és visszafordították. Utolsó ismert tartózkodási helye Belgium volt, ahonnan a kamionszerelvény pótkocsija Angliába érkezett. Thi Tra My testvére elmondta azt is, hogy
a család 30 ezer fontnak (11,5 millió forintnak) megfelelő összeget fizetett a fiatal nő utazásának költségeire.

      A BBC közölte, hogy a vietnami családoktól kapott adatokat átadta az essexi rendőrségnek, és Vietnam londoni nagykövetsége is megerősítette, hogy kapcsolatban van a megyei rendőrséggel. A nyomozók péntek este nyomatékosan felhívták a média és a közösségi médiaportálok figyelmét, hogy a találgatások nem segítik, sőt inkább hátráltatják a vizsgálatot. "Ne találgassanak az érintettek személyazonosságával és a vizsgálat körülményeivel kapcsolatban" - kérte a rendőrség. Eddig a kamion 25 éves sofőrjét, és két másik gyanúsítottat vettek őrizetbe elsősorban 39 rendbeli gyilkosság elkövetésének gyanúja miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.10.25. 20:48