Előfizetés

„Még senki nem mondott olyat, hogy nem Budapest rendezi a vb-t"

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.29. 17:15
Atlétika Stadion látványterve
Fotó: KKBK Nonprofit Zrt.
Kampányt indított a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a 2023-as budapesti világbajnokság megrendezése mellett.
„Még senki nem mondott olyat, hogy nem Budapest rendezi a vb-t. Mi azt szeretnénk, hogy ez ne is forduljon meg senkinek a fejében! A cél, hogy mindenki lássa, sokan vagyunk, akik imádjuk az atlétikát és szeretnénk 2023-ban Budapesten látni a vb-t! Minél többen vagyunk, annál kevésbé gondol bárki arra, hogy ne fővárosunk rendezze a világbajnokságot. Csatlakozz hozzánk, hogy együtt váltsuk valóra ezt az álmot!” – áll a Facebookon közzétett felhívó szövegben. 
Október 21-én adta ki az MTI a hírt arról, hogy a Kúria döntése szerint ki lehet írni a népszavazást a 2023-as atlétikai világbajnokságról. A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), és úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2023. január 1-ig a 38086/78 helyrajzi számú Kvassay Jenő út, Ráckevei-Soroksági Dunaág, Duna folyam, MÁV Kelenföld-Keleti pályaudvar vasútvonal által határolt területre atlétikai stadion ne épüljön?". 
A Nemzeti Választási Bizottság a beadványt azzal az indokkal utasította el, hogy kormányrendelet született a rendezésről, ennek módosítása nem az Országgyűlés hatásköre. A Kúria viszont azzal indokolt, hogy a kérdés célja nem a vb lemondása, hanem az építkezések kezdési időpontjára vonatkozik, tehát nem módosítja a kormányrendeletet. A Kúria ítélete jogerős, tehát tartanak népszavazást ebben a témában. Ha az lesz az eredmény, hogy 2023 előtt nem lehet elkezdeni Csepelen az atlétikai stadiont, akkor Budapest kénytelen lesz visszalépni, mert nem készül el időben a létesítmény. 
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az újonnan megválasztott fővárosi önkormányzat leállíthatja azokat a beruházásokat, amelyekkel nem ért egyet. Állásfoglalást vár Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy támogatja-e a már elnyert világesemények megrendezését – ebbe a körbe tartozik az atlétikai vb vagy a 2022-es, Szlovákiával közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság.

Ezer egy délután

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.10.29. 13:30
Az előző fordulóban a listavezető Fehérvár a Ferencvárost fogadta – kivételesen értelmezhető létszámú néző előtt
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Itthon felturbózzák a brazíliai U17-es labdarúgó-világbajnokságot, a helyieket nem érdekli az esemény, a magyar csoport meccsein kevesebb a néző, mint az itthoni bajnokikon.
Bekapcsoltam a tévét, és ellágyultam, hiszen a kulisszák láttán egészen otthon éreztem magam. Pedig Brazíliából adtak vb-meccset, igaz, csak tizenhét évesekét. Ám akármerre pásztázott a kamera, a lelátókon élő ember nem tűnt fel a goianiai stadionban, amelyben a nigériai fiatalok vidáman futkároztak, a magyar ifjak meg a szünet után úgy festettek, hogy attól kellett tartani, nincs annyi életmentő oxigénmaszk a néptelen sporttelepen, amennyire szükség lenne.
A rendezők utóbb azt közölték: a délutáni találkozónak 944 nézője volt. S ez a szám még magasan verte az Ecuador–Ausztrália mérkőzését (337). A szökevény című film jutott az eszembe, abban mondja az egyik detektív a másiknak dr. Charles Nichols tudományos előadásáról, hogy „nem lesz tömegbunyó”; ez érvényes volt a „magyar” csoport első két meccsére is, mivel azokat mindösszesen 1281 szurkoló tekintette meg.
Az is alighanem „bemondásra”.
Miként az nálunk megy. Mert olvasom a legutóbbi – hivatalos besorolása szerint – NB I-es forduló nézőszámait: Paks–DVTK 1397, Kisvárda–Felcsút 2184, Honvéd–Kaposvár 2279, Újpest–ZTE 2619, Mezőkövesd–DVSC 2628, Fehérvár–FTC 12 192. Az utóbbival nincs bajom, a Ferencváros mérkőzései a legtöbb esetben több drukkert vonzanak, mint ahányan a többi helyszínen együttvéve megjelennek. Ám a zöld-fehérek fellépésein kívül mindig „goianiai” a panoráma: tök üres a tribün. Nyilván rendre az ellentétes oldalon gyülekezik a kis számú, de lelkes – vagy inkább csak unatkozó – szurkoló.
Ám senki se mondja, hogy nincs haladás. Száz esztendővel ezelőtt, 1919. október 25-én és 26-án 3642 volt az első osztályú bajnoki forduló átlag nézőszáma, miután a MAFC–33 FC meccsen ezren, a Törekvés–Terézváros, valamint a Budapesti Atlétikai Klub–Újpesti Törekvés mérkőzésen egyaránt kétezren, az Újpest–Magyar Atlétikai Club találkozón két és fél ezren, a III. Kerület–FTC-n háromezren, míg a Hungária úton rendezett Budapesti Torna Club–Vasas, MTK–Kispest dupla programon 15 ezren jelentek meg. A 2019. október 26-27-ei középérték 3883 volt, azaz 241 nézővel sikerült felülmúlni a száz esztendővel ezelőtti átlagot.
Jó, akadtak közben szebb esztendők is. Hogy csupán a 9-esekkel zárulóknál maradjunk, 1959-ben 16 623, 1969-ben 8362, 1979-ben 7647, 1989-ben 5841 volt az NB I-es átlag, majd 1999-ben sikerült beállni a 3688-ra, aztán 2009-től annál is lejjebbre, 2956-ra. Megjegyzem, az 1969-es 8362 úgy jött ki, hogy a befejező fordulót december 7-én, négy nappal a Marseille-ben rendezett csehszlovák–magyar vb-pótselejtező után tartották, és az országot gyászba borító 1:4 nyomán az NB I befejező játéknapján mindösszesen 12 400 néző kereste fel a nyolc pályát, köztük a Népstadiont, ahol Honvéd–FTC rangadó zajlott ezer érdeklődő előtt... Akkor valóban azt lehetett mondani, hogy a közönség a távollétével tüntetett.
De mi lehet Brazíliában? Rendben, a bajnokságban a tizedik helyen álló Goias stadionja messze nem zarándokhely – az átlag nézőszám 13 624, míg a listavezető és novemberben Libertadores Kupa-döntőt játszó Flamengóé 56 208 –, ám világbajnokság van, amelyet minálunk hallatlanul felturbóztak, nyilván a több évtizedes sikertelenség miatt is. Erősen áthallásos például, hogy a magyar felnőtt válogatott legutóbb 1986-ban járt vb-n – s olyannyira nem került közelebb a részvételhez, hogy a 2018-as torna selejtezőin egyaránt tizennégy ponttal szorult az első kettő mögé –, míg a tizenhét évesek tornáján a mostani viadalt megelőzően 1985-ben szerepeltek honfitársaink. Igaz, akkor még meghívásos alapon; úgy azért könnyebb volt... Viszont a Tarlósi – Horváth Csaba, Jávorka, Udvardi, Palaczky – Kecskés, Limperger, Kisistók, Huszák – Marik (Molnár Zoltán), Kanál (Harcsár) összetételű együttes Sanghajban 1-0-ra legyőzte a brazil csapatot, és csoportelsőként jutott tovább, hogy aztán a negyeddöntőben elbúcsúzzék a vetélkedőtől. Mit gondolnak, melyik válogatottal szemben? A nigériaival. Akkor 3-1, szombaton 4-2 volt „oda”. Bár az afrikai ország jelenlegi képviselőinek huszonhármas keretében tizenhat 2003-as és hét 2002-es születésű játékos van, azaz a nigériaiak egy év fórt adnak a többieknek.
A magyarok elleni meccs azt bizonyította: megtehetik.
Lehet, hogy legközelebb már ezernél is több brazil lesz kíváncsi rájuk?

Babosék győzelemmel kezdtek a világbajnokságon

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 13:19

Fotó: www.babostimea.hu
Rövidítésben múlta felül a Latisa Csan, Csan Hao-cseng tajvani testvérpárt a címvédő magyar, francia duó a sencseni tenisz WTA-világbajnokságon a párosversenyének első csoportmeccsén.
A harmadik helyen kiemelt Babosék az első játszmában háromszor is elvették az ötödikként rangsorolt rivális adogatását, és mivel a sajátjukat egy kivételével hozni tudták, 32 perc alatt előnybe kerültek. 
A második szettben 2:2-ig fej fej mellett haladtak a felek, innentől kezdve pedig zsinórban hat bréket láthatott a közönség. Bár a Roland Garros-győztes párosnak 5:4-nél - Babos adogatásánál - két meccslabdája is volt, a sorozat ekkor sem szakadt meg, majd 5:5-nél az ázsiai vetélytárs hozta a saját adogatójátékát és ismét elvette az ellenfélét, ezzel 52 perc alatt kiegyenlített.
Sokáig a döntő rövidítés is szorosan alakult, 6-6 után azonban már csak Babos és Mladenovic csinált pontot, így - 1 óra 38 alatt - övék lett a győzelem.
"Jól játszottunk, a Csan-testvérek szintén, szerintem magas színvonalú, izgalmas meccs volt

- írta Facebook-oldalán Babos Tímea.

"Mára végeztünk, túl vagyok a levezetésen, doppingellenőrzésen; most nézünk egy kis (mi mást?) teniszt és a napot a hotelhez közeli étteremben zárjuk egy laza vacsival."
A csoportnak még az első helyen kiemelt Elise Mertens, Arina Szabalenka belga, fehérorosz és az Anna-Lena Grönefeld, Demi Schuurs német, holland duó a tagja. A másik kvartettbe a tajvani Hszieh Szu-vej és cseh Barbora Strycova, a kanadai Gabriela Dabrowski és kínai Hszü Ji-fan, a cseh Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova, továbbá az ausztrál Samantha Stosur és a kínai Csang Suaj kettőse került. A csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe.
 Babosék legközelebb szerdán lépnek pályára.

Eredmény: páros, Vörös csoport, 1. forduló:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.) - Latisa Csan, Csan Hao-cseng (tajvani, 5.) 6:2, 5:7, 10-6 - döntő rövidítés