Előfizetés

Betiltották a vadállatok „cirkuszoltatását” Szlovákiában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.04. 09:51
Illusztráció
Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency / AFP
Novembertől nem szerepelhetnek vadállatok a szlovákiai cirkuszokban és más szórakoztató nyilvános rendezvényeken. Kutyákat, macskákat és vadászgörényeket továbbra is lehet „cirkuszoltatni”, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat.
A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium novembertől hatályos rendelete értelmében a nézők nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat – kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket –, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is – írta az Újszó.com.
A háziállatok szerepeltetését nem tiltották be, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat, az állatok trenírozására nem használhatnak például tüzet, narkotikumokat, és nem szabad stressz alá helyezni sem az állatokat idomítás közben.
A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után.
A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.
Idén márciusban a bazini polgármester volt az első Európában, aki megtagadta egy cirkusz fellépését az abban szereplő állatok miatt - emlékeztet a magyar nyelvű pozsonyi hírportál.

Leonardo DiCaprio találkozott Greta Thunberggel, akit a színész korunk egyik vezetőjének tart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 18:03
Leonardo DiCaprio és Greta Thunberg
Fotó: Leonardo DiCaprio / Instagram
Volt közös témájuk.
Megtiszteltetésnek nevezte Leonardo DiCaprio, hogy végre személyesen találkozhatott és eltölthetett egy kis időt Greta Thunberggel, akit korunk egyik vezetőjének nezevett Instagram-oldalán. Az Oscar-díjas színész szerint az utókor fogja megítéli, mit tettünk annak érdekében, hogy a következő generációk számára is élhető maradjon a bolygó. "Remélem, Greta üzenete ébresztő a világ vezetőinek, hogy a tétlenség ideje lejárt" - írta DiCaprio, aki Thunberg és a világ többi klímaaktivistája miatt optimista a jövőt illetően. DiCaprio és Thunberg arról is megállapodott, hogy támogatni fogják egymás törekvéseit.

Mikroműanyagot termel a mosógép kímélő programja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 11:11

Fotó: FRANK MAY/Picture-Alliance / AFP
Jobb, ha elfelejtjük a mosógép kímélő programját – derült ki a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálatból.
Nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruha mosásakor milliónyi műanyag mikroszál oldódik a vízbe. A textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80 százalékából ruházati termék készül. A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók a finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentek meg a kutatók, amikor azt találták, hogy ez a program 800 ezerrel több rostot szakít ki mosáskor – írta a Tudatos Vásárló.
A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter&Gamble kutatóközpontjában azt vizsgálták, mennyi mikroszál oldódik ki fekete poliészter-pólók mosásakor a különböző programokkal. Azt találták, hogy a kímélőprogramok a színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet.
Mikroműanyagok vannak a tengerekben és a folyókban, az ezekben élő állatokban, sőt már az emberi szervezetben is.