Előfizetés

Eltűnt egy tórendszer Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 12:35

Fotó: Google Street View
A fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak. Korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt.
Teljesen eltűnt a debreceniek kedvelt kirándulóhelyén levő tórendszer: a Fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak, holott korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt – derül ki az ATV riportjából. A vízügytől kapott tájékoztatás szerint a tórendszer természetes befolyóval nem rendelkezik, azt a környező területek belvizei táplálják. Száraz időben pedig ez alacsonyan van, ilyenkor a tóból eltűnik a víz. Közölték: már készen vannak a tervek arra, hogy a tórendszert összekössék a keleti főcsatornával. Ennek kiépítése, majd a szivattyúk miatt az üzemeltetése is költséges. Abban bíznak, hogy találnak olyan uniós pályázatot, amivel a tórendszer megmenthető lesz és a vízpótlása folyamatos lehet.

Medve- és farkasveszély volt hétfőn egy erdélyi megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 12:03

Fotó: Michel Gunther / AFP/Biosphoto
A hatóságok SMS-ben figyelmeztették a lakókat arra, hogy óvatosan közlekedjenek a szabadban.
Mozgalmasan indult a hétfői nap a Brassó megyei Felsőtömös lakói számára: medvék és farkasok is tiszteletüket tették a településen, emiatt a hatóságok SMS-ben figyelmeztették a polgárokat arra, hogy csak óvatosan közlekedjenek a szabadban – derül ki a Főtér.ro cikkéből. A cikk szerint először, 8 óra 2 perckor egy bocsos anyamedve miatt jelzett a helybeliek telefonja, majd húsz perc elteltével három farkasra hívta fel a figyelmet a RO-Alert riasztórendszer. A helyszínre két rohammentő és ugyanannyi csendőregység indult. Brassó megyében egyébként egyre többször csatangolnak medvék a lakott területeken: csak idén több mint száz alkalommal kérték a hatóságok segítségét medveveszély miatt.

Kenguru ugrált szabadon a törökszentmiklósi temetőben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 10:49

Fotó: STEFAN SAUER / AFP
Az állat nyugodtan megvárta, amíg közel érnek hozzá, csak ez után iszkolt el.
Az RTL Híradónak küldte be a felvételt egy néző. A szakemberek szerint a kengurutól nem kell tartani, inkább elmenekül, ha embert lát. Júniusban két kenguru egy budai hotelből tűnt el, korábban egy somogyi faluból szökött meg egy példány, azt két nappal később sikerült befogni. A törökszentmiklósi Bennett-kengurut többen látták, egy budapesti állatvédő egyesület aktivistái is megjelentek, hogy megpróbálják befogni az állatot – de azóta nem találkoztak vele.