klímaváltozás;Egyesült Államok;Donald Trump;párizsi klímaegyezmény;

2019-11-05 07:31:34

Trump tényleg felrúgta a párizsi klímaegyezményt

Az első napon, hogy megtehette, a kilépést hivatalosan is bejelentette a külügy. Nyert pár jó évet az amerikai ipar, de a klímakatasztrófa így már aligha elkerülhető.

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát - jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést. Washington ezzel elindította a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrát, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény ellenzőjeként lépett fel. Kormánya aztán az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, a nagyvállalatok rövidtávú érdekeit következetesen az emberiség java elé helyezve: a "Make America Great Again" szlogennel takarózva hangoztatta, hogy a klímacélok betartása gátolja az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben. Tény, ami tény: az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Kilépése a klímaegyezményből szinte garantálja, hogy annak célja - a globális felmelegedés +1,5 fokban való maximalizálása -  nem fog megvalósulni. Ami már csak azért is szomorú, mert a klímakatasztrófa szóló, nemrégiben kiadott ENSZ-jelentés szerint már ez a másfél fokos felmelegedés is milliárdok életét tenné tönkre, egyfajta "klíma-apartheidhez" vezetve.

A párizsi klímaegyezményt 2015-ben sikerült megkötni és 2016 novemberében lépett hatályba. Hogy országát ebből kilépteti, azt Trump nem egészen egy évvel később, 2017 júniusában jelentette be - elnökségének első fél évében. Az egyezményt a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival is. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.