Előfizetés

Trump tényleg felrúgta a párizsi klímaegyezményt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.05. 07:31
Az amerikai elnök támogatói körében aznap, hogy országa hivatalosan is bejelentette kilépését a klímaegyezményből
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az első napon, hogy megtehette, a kilépést hivatalosan is bejelentette a külügy. Nyert pár jó évet az amerikai ipar, de a klímakatasztrófa így már aligha elkerülhető.
Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát - jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést. Washington ezzel elindította a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrát, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba.
Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény ellenzőjeként lépett fel. Kormánya aztán az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, a nagyvállalatok rövidtávú érdekeit következetesen az emberiség java elé helyezve: a "Make America Great Again" szlogennel takarózva hangoztatta, hogy a klímacélok betartása gátolja az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben. Tény, ami tény: az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Kilépése a klímaegyezményből szinte garantálja, hogy annak célja - a globális felmelegedés +1,5 fokban való maximalizálása -  nem fog megvalósulni. Ami már csak azért is szomorú, mert a klímakatasztrófa szóló, nemrégiben kiadott ENSZ-jelentés szerint már ez a másfél fokos felmelegedés is milliárdok életét tenné tönkre, egyfajta "klíma-apartheidhez" vezetve.
A párizsi klímaegyezményt 2015-ben sikerült megkötni és 2016 novemberében lépett hatályba. Hogy országát ebből kilépteti, azt Trump nem egészen egy évvel később, 2017 júniusában jelentette be - elnökségének első fél évében. Az egyezményt a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival is. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

Hoppon marad Bugár Béla pártja

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.05. 07:25

Fotó: Facebook
A Híd-Most kimaradt a magyar pártok összefogásából, a kiszemelt partner pedig nem akar velük együttműködési megállapodást kötni.
Miután a jelenlegi szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Híd-Most kimaradt a magyar pártok összefogásából, így egyetlen jelöltje sem kerülhet fel a magyar pártlistára a jövő év februárjában megrendezendő parlamenti választás során, a Bugár Béla által irányított politikai erő a Jó Választás nevű tömörüléssel kívánt egyezkedni. E pártot Tomás Drucker, a jelenlegi koalíció legnagyobb pártja, a Smer volt politikusa alapította, aki 2016-2018 között két éven át az egészségügyi tárca élén állt, majd 2018 márciusában egy hónapig belügyminiszterként szolgált Robert Kalinák leváltása után. Idén augusztusban jelentette be az új párt létrehozását. Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában erősítette meg, elképzelhetőnek tartják az együttműködést a Jó Választás nevű politikai erővel, s mint mondta, már fel is vették egymással a kapcsolatot. Drucker tömörülése megerősítette, Bugárék valóban megkeresték őket, ugyanakkor egy rossz hírrel is szolgált a Most-Híd számára: „a Jó választás jelenleg nem mérlegeli a Most-Híd párttal való együttműködést a parlamenti választás előtt”. A baj nem jár egyedül. Bugár Béla egy másik rossz hírt is kapott. A Focus iroda arról készített felmérést, kit tartanak a legkevésbé őszinte politikusnak a szlovák politikai életből. A listán Stefan Harabin, a legfelsőbb bíróság bírája szerepel az élen, aki a 2000-es években Robert Fico akkori kabinetjében kormányfőhelyettesként, illetve igazságügyi miniszterként szolgált. Mindössze 0,3 százalékkal mögötte maga Robert Fico végzett, vagyis 53,5 százalék látja úgy, hogy a volt miniszterelnök, a Smer elnöke hazudik a legtöbbet. A harmadik helyet Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális párt egykori vezetője foglalja el, a negyedik pedig Bugár Béla lett. Bugár a megkérdezettek 44,3 százaléka szerint nem mond igazat az esetek többségében, 12,3 százalék úgy vélte, igazat mond, 37,3 százalék pedig azt mondta, igazat is meg nem is. A leghitelesebbnek Zuzana Caputová államfőt tartják, a megkérdezettek 41,8 százaléka szerint ő mond a legtöbbször igazat. Mindössze 21,3 százalék véli úgy, hogy nem szabad hinni neki. A második helyen Peter Pellegrini miniszterelnök áll, aki a válaszadók 32,2 százaléka szerint igazat mond. A harmadik helyet Andrej Kiska volt elnök foglalja el.

A mexikói drogmaffia halálos gyógyszereket csempész az Egyesült Államokba

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.05. 07:17
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Az év első három hónapjában lefoglalt hamisított gyógyszerek 27 százaléka tartalmazott halálos dózisú fentanilt.
A mexikói drogmaffia fentaniltartalmú hamisított gyógyszereket csempész az Egyesült Államokba – figyelmeztetett hétfő este az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA). A DEA információi szerint a mexikói drogkartellek óriási mennyiségben készítenek – és terítenek Észak-Amerikában – az Egyesült Államokban csak receptre adható, fentanilt tartalmaz gyógyszereket. Az év első három hónapjában lefoglalt hamisított gyógyszerek 27 százaléka tartalmazott halálos dózisú fentanilt – idézte a DEA figyelmeztetését a Fox televízió.
„A fentanilt tartalmazó hamisított gyógyszerek egész sora és a fentanillal kevert heroin nagy mértékben felelős az évente ezrek halálát okozó opiátválságért”

– mondta Uttam Dhillon, a DEA vezetője.

A fentanil szintetikus kábítószer, szakértők szerint százszor erősebb hatású, mint a morfium. Október közepén a The New York Times című lap oknyomozó riportban számolt be arról, hogy a DEA szakemberei a mexikói Tolucában találtak egy laboratóriumot, ahol „ipari mennyiségben” állítanak elő fentanilt. A lap értesülései szerint azonban a legtöbb hamisított gyógyszert nem a drogkartellek állítják elő Mexikóban, hanem több tízezernyi laboratórium Kínában. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában több száz ezer kisüzem vagy laboratórium gyárt hamisított gyógyszereket, köztük fentaniltartalmúakat is. 2016-ban ezek a laboratóriumok több mint 100 milliárd dolláros profitot termeltek gyógyszereik illegális egyesült államokbeli árusításával.