Előfizetés

Vádat emelt Demeter Márta ellen az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:40

Fotó: Népszava
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat a politikus ellen.
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat Demeter Márta ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint Demeter 2018. szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki – teszik hozzá. Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, amely során nem tett vallomást. „Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje kettőszáz napi tétel, napi tételenként 10.000 forint, összesen 2.000.000 forint összegű pénzbüntetésre. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – közölte az ügyészség. A Demeter Márta elleni vádemelésre az ügyészség úgy reagált: „a Fidesz tegnap megválasztotta Polt Pétert, aki ma újra munkába állt.

50 sofőr hiányzik Miskolcon, 350 órás túlmunkák is előfordulnak az MVK-nál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:22

Fotó: Michal Fludra / AFP/NurPhoto
Lassan a rabszolgatörvény maximumát súrolják a túlórák a szakszervezeti elnök szerint.
Romló színvonalról, felháborodott utasokról és ritkuló járatokról beszélt Veres Pál, Miskolc új polgármestere, mikor vasárnap bejelentette: válságmenedzserre bízza a miskolci tömegközlekedési vállalatot, az MVK Zrt.-t. Elsősorban a munkaerőhiány fojtogatja a miskolci tömegközlekedést, mondta el Berta József, a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a 444.hu-nak. A szakszervezetek szerint legalább 50 sofőr hiányzik a rendszerből.
"Három éve gondok vannak, tartottunk egy demonstrációt, de az akkori városvezetés semmit sem reagált"

- nyilatkozta Berta az októberben leváltott fideszes többségű testületről. Szerinte az alacsony fizetés miatt "mindenfelé szivárognak" a dolgozók, sokan gépkocsivezetőnek mennek, autópályaépítéseken dolgoznak. Hozzátette:
"a kezdő járművezetők 180 ezer nettó környékén keresnek, és ebben sajnos benne van a túlóra és a műszakpótlék, a hajnali kezdés és a munkaszüneti napon való munka is".

A szakszervezeti vezető szerint annyira súlyos a sofőrhiány, hogy 300-350 órás túlórák is előfordulnak. Mint fogalmazott, "fennáll a veszélye, hogy a rabszolgatörvény maximumát, a 400 órát is elérjük".

Súlyos biztonsági kockázat, mégis a Huaweire bízza a kormány a magyar 5G-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 09:51

Fotó: STEFAN WERMUTH / AFP
Hiába figyelmeztetett az EU, Szijjártó bejelentette Sanghajban: a kémkedés gyanújába keveredett kínai óriásvállalat hazánkban zöld utat kapott.
A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az MTI beszámolója szerint a külügyminiszter úgy védte az erősen megkérdőjelezhető döntést: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait. Hazánkban a kémkedés gyanújába esett, sok szállal a digitális diktatúrát építő kínai államhoz kötődő vállalat, a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.
Szijjártó Péter felszólal a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon Sanghajban
Fotó: KKM/Borsos Mátyás / MTI
Fokozott biztonsági kockázatokat rejt a harmadik országbeli vállalatok részvétele az ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok (5G) kiépítésében

- figyelmeztetett nem egészen egy hónappal ezelőtt az Európai Bizottság. A szeptemberi jelentés szerint a jövőbeli hálózatok fontos célpontok lehetnek, elsősorban az EU-n kívüli államok vagy általuk támogatott szereplők számára. A hálózatok fejlesztőit rábírhatják, hogy biztosítsanak hozzáférést bizonyos kritikus fontosságú célpontokhoz, ahogyan például ipari kémkedésre is használhatják az esetleges "hátsó ajtókat". Noha nem nevezték meg Kínát vagy a Huawei-t a jelentésben, kevés kétség merülhet fel azzal szemben, hogy a kínai óriásvállalat fenyegetése lebegett a szöveg megfogalmazóinak szeme előtt. Biztonsági megfontolásokból korábban többek között az Egyesült Államok és Ausztrália is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t, leszögezve, hogy Peking kémkedésre használhatja fel a vállalat berendezéseit:
Kínában jogszabály kötelezi a technológiai cégeket együttműködésre a hírszerző szervekkel.

Nem ez az első eset, hogy árral szemben úszva is kiáll Kína mellett az Orbán-kormány: júliusban például nem szignálta alá Magyarország azt a dokumentumot, amit 22 nyugati állam ENSZ-nagykövete írt az Emberi Jogi Tanácsnak Kína ujgur kisebbséggel szembeni fellépése miatt. Pedig ENSZ-szakértők és aktivisták szerint legalább egymillió ujgurt és egyéb muszlim kisebbségek tagjait tartják fogva átnevelő táborokban, ahol menekültek beszámolói szerint - melyekről például a Business Insider vagy a CNN ír - mindennapos a kínzás, a gyilkosság és a szexuális erőszak.