Előfizetés

Megtartják, sőt megduplázzák a bankadót Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 19:10
A szlovákiai OTP
Fotó: Shutterstock
Eredetileg meg akarták szüntetni.
A jövő évtől tervezett kivezetés helyett megtartják a bankadót és megduplázzák annak mértékét Szlovákiában - az erről szóló törvénymódosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány, írja az MTI. Szlovákiában 2012-ben vezették be a bankadót és a korábbi tervek annak megszűntetésével számoltak 2020-tól. A jelenleg hatályos szabályozás szerint Szlovákiában a banki intézmények passzívumaik 0,2 százalékát kell befizessék bankadó formájában. A kormány által most elfogadott törvénymódosítási javaslat szerint ennek az adónak a mértéke 2020-tól megduplázódik. Ez az adóemelés 144 millió euró tervezett többletbevételt juttat az államkasszába. A bankadóra vonatkozó jogszabálynak az adó emelését célzó változtatásának kidolgozását a szlovák kormány koalíciós tanácsa kérte a pénzügyminisztériumtól. A szaktárca vezetője, Ladislav Kamenicky a tervezett változtatás kapcsán a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: számára az az elsődleges, hogy a jövő évi állami költségvetést úgy fogadják el, hogy a hiánycél ne lépje túl a GDP 0,49 százalékát. Hozzátette: ezt a célkitűzést azonban veszélybe sodorhatja több olyan jogszabály, amelyek még a jövő év februárjára kitűzött parlamenti választások előtt kerülnek a törvényhozás elé, s ő erre reagálva terjesztette elő a most elfogadott változtatást. A jogszabály módosítását és a bankadó megemelését az elképzelés ismertté válása óta ellenzi a Szlovák Bankszövetség (SBA), amely szerint bár a szlovák bankszektor a legstabilabbak közé tartozik az Európai Unióban, járulékterhei viszont a legmagasabbak. A szlovák bankszektor adózás utáni tiszta nyeresége 2018-ban közel 640 millió euró volt, az idei év első felében pedig 346 milliót tett ki, ami éves szinten 2 százalékos növekedést jelent. 

Szalmonellával fertőzött mandulát vont ki a forgalomból az Aldi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 18:59

Fotó: Shutterstock
A termék bármelyik áruházba visszavihető, az üzletlánc blokk nélkül is visszatéríti vételárát.
Szalmonellával fertőzött mandulát vont ki a forgalomból az Aldi - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI szerint. Az Aldi tájékoztatókat helyezett el üzleteiben és honlapján.
A visszahívott termék a 200 grammos kiszerelésű Happy Harvest egész mandula. Minőségmegőrzési ideje: 2020.04.22. és 2020.04.23.

Az inkriminált termékek
Fotó: Aldi.hu
A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy ha az érintett termékből vásároltak, ne használják fel. Mint kiemelték: a Salmonella baktérium súlyos, lázzal, hasmenéssel, hányással járó gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat. A sütés, főzés a baktériumot elpusztítja, ezért csak a nyersen felhasznált őrölt mandula fogyasztása jelenthet egészségi kockázatot - tették hozzá. Ugyanennek a mandulának az őrölt változatát október végén hívta vissza az üzletlánc.

Megtekintették a paksi bővítés hűlt helyét

M. I.
Publikálás dátuma
2019.11.06. 18:58

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Alekszej Lihacsov, a Paks II-es fejlesztés mögött álló orosz állami Roszatom vezérigazgatója helyi telephelyükön találkozott Süli János bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel.
Mindketten biztosítottak afelől, hogy az előkészítés halad. Ennek érdekében a helyszínen dolgozik az orosz csoport 120 alkalmazottja is. Egy hónapja a megrendelői oldalon lévő állami Paks II. elfogadta a műszaki tervüket. Süli János biztos abban, hogy az orosz fővállalkozó teljes mértékben meg fog felelni az összes magyar, európai és nemzetközi nukleáris biztonsági követelménynek. Emlékeztetnek, hogy a napokban nukleáris konferenciát rendeznek Pécsen. Korábbi értesülésünk szerint ennek az az oka, hogy a kormány nagy aktivitású atomhulladékok számára tervez végleges tárolót kialakítani a baranyai megyeszékhely mellett. A közlemény nem említi, hogy – legalábbis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint - legfontosabb, úgynevezett létesítési engedélykérelmüket jövő év közepéig tervezik benyújtani. Annak okait sem feszegetik, hogy az első "betonöntés" - leginkább a magyar állami megrendelő és az építést vállaló orosz Roszatom szakcégei közötti egyeztetési zavarok miatt – már vagy öt éves késedelmet szenved. Alekszej Lihacsov az eseményen a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában a témát annyiban érintette, hogy még lát tartalékokat a megrendelővel folytatott együttműködésben. Rögzítette viszont, hogy az ütemtervet Süli János határozza meg. Szavai szerint Orbán Viktor elégedett, de azt kéri tőlük, hogy „ne lustálkodjanak”. Süli János a hét elején a parlamentben az LMP-s Demeter Márta kérdésére - áttételesen a tetemes késést is elismerve - megerősítette: egyelőre nem sikerült újratárgyalniuk a beruházásra az orosz államtól kapott háromezermilliárdos kölcsön visszafizetésének 2026 március 15-i kezdőnapját. Ezzel újfent cáfolta a korábban felröppent, ellenkező tartalmú sajtókacsákat.