Előfizetés

Egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sast engedtek szabadon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 14:45

Fotó: Horváth Márton / MME,
A fokozottan védett madarakat korábban legyengülve és röpképtelen állapotban találták. Az elengedés előtt a parlagi sasokat műholdas jeladóval látták el a jászberényi Sasközpontban.
Természetvédelmi együttműködés eredményeként két olyan fokozottan védett, felgyógyult parlagi sast engedtek szabadon, amely európai állományának kétharmada Magyarországon fészkel. Korábban mindkét madarat legyengülve, röpképtelen állapotban találták – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
A fiatal sas a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) érkezett lakossági bejelentés alapján került kézre Somogyvámos közelében. A madáron sérülésnek nem volt nyoma, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához került. Szerencsére jól reagált a kezelésre, teljesen felépült, ezután a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) jászberényi Sasközpontjába, a későbbi elengedés helyszínére szállították. 
Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) és a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársai találták meg egy Orosháza közeli parlagisas-fészek közös ellenőrzése során. A legyengült, röpképtelen állatot azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült, majd ezt követően szintén a Sasközpontba került.  
A sasokat műholdas jeladóval látták el a szakemberek, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése a szakemberek szerint visszaigazolja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, illetve lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés – írták.

Korlátozná a műanyag zacskók használatát a német kormány

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 13:23

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
Elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának korlátozására készített javaslatát a német szövetségi kormány.
A műanyag hulladék mennyiségének csökkentését szolgáló törvénymódosítás szerint a kiskereskedelmi vállalkozások nem hozhatnak forgalomba 15 és 50 mikrométer közötti falvastagságú műanyag tasakokat, vagyis áruházi szatyrokat.
Betiltják az úgynevezett biozacskókat is, a csomagolási törvényt módosító javaslat indoklása szerint azért, mert nehezen bomlanak le, és az alapanyagnak használt növények termesztéséhez gyakran rendkívül sok rovarirtó szert használnak, és így nem jelentenek igazán környezetbarát, fenntartható alternatívát a hagyományos műanyag zacskók helyett.
A tilalom megsértése 100 ezer euróig (33 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtandó - áll a javaslatban, amely fél év türelmi idő után válhat törvénnyé, ha elfogadja a törvényhozás mindkét kamarája, a Bundestag és a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat.
A 15 mikrométernél vékonyabb falú, ultrakönnyű tasakokat nem tiltják be. Ezek a zacskók főleg a darabonként árult zöldség és gyümölcs higiénikus szállítását szolgálják, nemigen van helyettük környezetbarát alternatíva, és használatuk korlátozása arra ösztönözhetné a termelőket, gyártókat és kereskedőket, hogy még több terméket forgalmazzanak eleve műanyag csomagolásban – emelte ki közleményében a német kormány, megjegyezve, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv is kivételt tesz az ilyen zacskókkal.
A kormány 2016-ban megállapodott a kiskereskedelmi ágazat képviselőivel, hogy külön törvény nélkül, önként díjkötelessé teszik az addig ingyenes áruházi műanyag zacskókat. Ennek hatására az egy főre jutó zacskófogyasztás csaknem kétharmaddal csökkent, évi 68 darabról 24-re. 
Azonban a lakossági csomagolóanyag-felhasználás így is történelmi csúcson van Németországban, és folyamatosan növekszik. Egyszer használatos műanyag vagy papír pohárból például átlagosan óránként 320 ezer darab fogy, és a műanyag hulladék mennyisége valamennyi típust együttvéve 2015 óta 3,9 százalékkal emelkedett, 6,15 millió tonnára. Ezért további lépéseket tesznek a műanyagok használatának csökkentésére és az újrahasznosítási arány növelésére, például a környezetvédelmi minisztérium vezetésével tárgyalnak az érintett érdekképviseletekkel arról, hogy miként lehet minél hamarabb, és a 2021-es határidő előtt teljesíteni azt az európai uniós előírást, amely tiltani rendeli az egyszer használatos műanyagok számos fajtája, köztük a tányérok, evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

Kutyakölyöknek hitték Wandit, az ausztrál dingót

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 12:13

Fotó: SHARI TRIMBLE / AFP
DNS-teszt derítette ki, hogy az Ausztráliában hónapokon át mentett kutyakölyöknek hitt Wandi valójában vadkutya.
Az állatot augusztusban találták Wandiligong kisváros egyik kertjében, innen kapta a nevét is. A hátán lévő karmolásnyomok miatt megmentői úgy gondolták, hogy talán egy ragadozómadár karmai közül eshetett le. Azt hitték, hogy Wandi egy dingó-kutya keverék, végül DNS-teszttel állapították meg, hogy tisztán a dingó fajba tartozik. Új otthont egy Melbourne-közelében lévő dingórezervátumban kapott – közölte Lyn Watson, az Ausztrál Dingó Alapítvány vezetője.
Bár ezek az állatok egyes területeken védettek, a dingóknak nincsen feltétlenül jó hírük Ausztráliában. A keleti partoknál lévő, turisták körében kedvelt Fraser-szigeten az elmúlt években többször támadtak emberekre ezek az állatok. Áprilisban egy apának sikerült kimentenie gyerekét egy dingó szorításából: az állat a 14 hónapos kisfiút megpróbálta elhurcolni egy lakókocsiból.
A tudósok között nincs egyetértés a dingók biológiai besorolását illetően. Míg egyes kutatók a vadkutyák közé sorolják őket, mások szerint a négylábúak olyan jellegzetességekkel bírnak, amelyek megkülönböztetik őket mind a háziállatként tartott kutyáktól, mind a vadkutyáktól.