Előfizetés

Gulyás: 34 milliárddal nő az egészségbiztosítási alap támogatása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 13:30

Fotó: Soós Lajos / MTI
A kormányinfón román ügynöknek nevezte a Momentum elnökét a miniszter, elismételte Erdogan zsarolását a menekültekkel, és a nyelvvizsga-ügyről is beszélt.
A kormány friss döntéseiről és aktuális álláspontjáról számolt be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen Budapest volt az első napirendi pont - írja a hvg.hu -, és a Budapest-törvényt azért nem fogadta el a kormány, mert elégedettek a szabályozással. Egy külön törvény szerintük "csak politikai termék lenne" - akármit is jelentsen ez egy politikustól. A kormányinfó egy másik emlékezetes pillanata az volt, amikor
Gulyás lényegében román ügynöknek nevezte a Momentum elnökét.

Fekete-Győr András nem a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló RMDSZ elnökjelöltjét támogatja a román elnökválasztáson. Gulyás erre mondta, "a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak". A miniszter szerint "nemzeti minimum" azt támogatni, akit a Fidesz támogat.

Nem kell nyelvvizsga a felvételihez

Néhány fontosabb kijelentésről az MTI is beszámolt. Ezek közül az egyik a felsőoktatás és a nyelvvizsga ügye. Bár konszenzus nem volt a kérdésben, a kormány mégis meglépi azt, amit formálisan az innovációs minisztérium javasolt, és mint Gulyás mondta, visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését. A miniszter hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete. Finom megfogalmazással ismerte el: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. 

Gulyás menekültáradattal fenyeget

Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatásával összefüggésben. Hozzátette: Magyarország minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik. A Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról - mutatott rá a miniszter, felülemelkedve azon a tényen, hogy a szóban forgó menekültek legnagyobb része csak arra vár, hogy a térségben béke legyen, és visszatérhessen otthonába. A hárommillió menekült szélnek eresztése egyébként egy olyan fenyegetése Erdogannak, amit az EU nevében elfogadhatatlan zsarolásnak nevezett az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. A kormányinfón még az is elhangzott, hogy az EU kötelezettséget vállalt Törökország migrációval kapcsolatos tevékenységének komoly anyagi eszközökkel történő támogatására, mondta még.

34 milliárd forinttal nő az egészségbiztosítási alap támogatása

A kormány támogatta az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal történő megemelését - jelentette be továbbá Guláys. A döntés azt a célt szolgálja, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatások szélesebb körben legyenek elérhetőek. Példaként említette a miniszter az emlődaganat vagy a nem kissejtes tüdődaganat kezelésére szolgáló készítmények alkalmazását. Beszámolt arról is, hogy
a kormány 8 milliárd adóforintot költött el a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont megvalósítására.

Hozzátette: a kabinet ugyancsak támogatja a Szegedi Tudományegyetemen egy integrált "fejközpont" létrehozását, azaz a jelenleg külön működő arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti ellátásokat egy tömbbe vonását, az előkészítésre 450 millió forintot biztosítottak.

„Háborús bűnös”, „gyerekgyilkos” – Feliratokkal, plakátokkal várták Erdogant Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 12:23

Fotó: Momentum
A Széll Kálmán tér kőburkolatára és a Gül Baba budai türbéjének falára felfestett kiírások gyorsan eltűntek.
Ismeretlenek lemosható festékkel fölfestették a Széll Kálmán tér kőburkolatára a mai Erdogan-ellenes tüntetések helyszínét és útvonalát, de az állam résen volt: egy órán belül megjelentek a takarítók, és kefével, vegyszerrel, nagynyomású mosóval eltakarították a feliratot.
A hvg.hu eközben arról számolt be: egy ismeretlen Gül Baba budai türbéjének falára vörös festékkel azt írta, „Erdogan háborús bűnös”. A helyszínre a csütörtökön Budapestre érkező török elnök is ellátogat a hivatalos programja szerint. A felirat nem maradt sokáig a téglafalon, gyorsan megérkezett a takarítóbrigád.   Az Erzsébet téren pedig ezek a plakátok jelentek meg a török elnök látogatása miatt: 
Az Erzsébet téren is Erdogan ellenes plakátokat állítottak
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A Momentum ifjúsági szervezete, a Momentum TizenX plakátokkal és matricákkal ragasztotta tele Budapestet és molinókkal tiltakozott Erdogan török elnök budapesti látogatása ellen. A „Gyerekgyilkos Erdogan!” feliratú plakátok és molinók arra hívják fel a figyelmet, hogy a török elnök Észak-Szíriában indított háborújában már számos kurd civil, köztük sok gyerek is meghalt – fogalmazott a párt a Facebook-oldalán.
A Demokratikus Koalíció aktivistái csütörtök reggel az Andrássy úton tiltakoztak a török elnök látogatása ellen. „Felháborítónak tartjuk, hogy Putyin után egy héttel Orbán Viktor újra egy olyan félázsiai diktátort fogad, akinek kezéhez ártatlan civilek, nők, idősek és gyerekek vére tapad. Ezeknek az ártatlanoknak a képét akartuk kirakni az Andrássy út kandelábereire, hogy Orbán és diktátor barátja is szembesüljenek végre a szenvedéssel” – közölte a párt. A rendőrség ezt megakadályozta, így a fotókat felemelve tiltakoztak Erdogan látogatása ellen.

Titokban felszentelték és megáldották szerdán a Puskás Arénát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 11:55

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az stadion hivatalos oldala helyett a Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor posztolt csak az eseményről.
A 150 milliárdból felhúzott budapesti Puskás Aréna közösségi oldala egy szóval sem említette, így a világnak a Hit Gyülekezetének vezető lelkészétől, Németh Sándortól kellett megtudnia:
szerdán öt egyház képviselői mondtak áldást a hatalmas focipályára.

A "megszentelő és megáldó összejövetelről" közösségi oldalán számolt be a 2011-ben a kormány által történelmi egyházként is elismert szervezet vezetője. Az eseményt Fürjes Balázs kormánybiztos nyitotta meg, és részt vett azon Soltész Miklós államtitkár is, írta Németh. A római katolikus egyház képviselője szentelte fel az Arénát.
Hivatalosan az Uruguay elleni november 15-i barátságos meccsel avatják fel az új nemzeti stadiont, azonban nagy titokban már megvolt ott az első meccs, amelyre a Népszava is bejutott: a műtárgy építői és kivitelezői családtagjaik előtt játszottak,