Előfizetés

Műveleti terület a Nagymező utca, blokád alá vették a színházakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 19:25
Az Operettszínház a Nagymező utcában
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Se ki, se be – a török elnök látogatása miatt lépni is alig lehet a Nagymező utca legfelkapottabb zónájában.
Rendőrök lepték el a Nagymező utca Andrássy utat övező szakaszait, és az Erdogan-látogatás miatt műveleti területté minősítették a területet – értesült a Népszava. Ez - az itt lakók mellett – főként a helyi színházakat és közönségüket érinti igazán rosszul: aki fél hétig bejutott már a színházakba, azokat nem engedik ki a rendőrök,  a később érkező látogatókat pedig megállították a kapuk előtt.
Úgy tudjuk, a Radnóti Színház és a Thália Színház a hatósági beavatkozás után sorra lemondta esti előadásait.

Javítás: nem maradt el előadás az Operettszínházban

Cikkünkben korábban tévesen azt írtuk, hogy az információink szerint Operettszínházban is elmaradtak előadások. Sajtóosztályuk ugyanakkor pénteken jelezte, ez nem így történt:  Operettszínház előadásai a tegnapi nap folyamán ( 2019. november 7. ) nem maradtak el. A tévedésért elnézést kérünk az érintettektől és az olvasóktól.

Kitűzték a török zászlót a budai Várban

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.07. 19:04

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Alig reppent el 333 év, és újra török lobogót látni a Várban – a Karmelita Kolostor épületére tűzték ki a zászlót, Erdogan elnök látogatásának alkalmából.
Látványos fotókat tett közzé Recep Tayyip Erdogan elnök budapesti látogatásáról Facebook-oldalán Orbán Viktor: a sorozatban nem csak a vörös szőnyeget, Erdogan páncélozott limuzinját, vagy a felvonuló huszárokat tekinthetjük meg, hanem a Miniszterelnökség - vagyis a Karmelita kolostor– sok tízmilliárd forintból felújított épületére kitűzött török zászlókat is.
A kedveskedő gesztus diplomáciai szempontból érthető, mégis furcsán hat, tekintve, hogy a budai vár 145 éven át, 1541 és 1686 között volt török kézen. I. Szulejmán 1541 augusztusában csellel vette be a korábban az osztrákok által ostromolt várat, janicsárjai városnézést színlelve járták be, aztán kellő pillanatban el is foglalták az erődítmény stratégiailag fontos tereit.A Miniszterelnökség főbejáratát egyébként rendszerint két magyar zászló díszíti; az Európai Unió kék zászlóját nem teszik ki az épületre.
 Ha Várat ezúttal nem is vették be törökök, Budapest elesett az elnöki delegáció érkezése miatt:  lezárások nehezítették a fővárosi közlekedést, a konvoj útvonalán több helyen a házakat sem hagyhatták el az emberek, a rendőrök villamosokról parancsoltak le utasokat - estére pedig járhatatlanná vált a Margit körút.
Teljes útzár a Hősök terénél. Nem csak a Margit körőt, hanem Erdogan konvojának teljes útvonalát lezárták
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava

Erdogan miatt hazamenni sem tudnak az emberek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 18:23
Teljes az útzár a Hősök terénél is
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Rendőrök szállították le a Combinók utasait, az se hatja meg őket, ha valaki gyerekéhez sietne.
Hamarosan a Gül Baba türbéjéhez érkezik a török diktátor, van is készültség rendesen a Margit körúton- írja a 444.hu. A lap munkatársai látták, ahogy a rendőrök a leszállították közeledő 4-6-os villamos utasait, a jármű tovasuhant, az emberek pedig ott állnak az út szélén, mert nem engedik át őket Erdogan érkezése miatt. 
Az itt álldogáló tömegek nem tüntetők, csak szeretnének hazamenni, de már elég idegesek. Egy ideges anya, akinek hatig vigyáznak a gyerekére az iskolában, kezdtew elveszíteni a türelmét, és azt kérte a biztosítás parancsnokától, hogy mondjon egy megoldást, mire azt a választ kapta emelt hangon, hogy
„van megoldás, hölgyem, az, hogy itt vár!”

Sajnos most a metró sem jó alternatíva - teszi hozzá a hírportál - a Széll Kálmán téren is,óriási tömeg várja, hogy végre lejussanak a metróhoz.