etnikai tisztogatás;török offenzíva szíriában;

2019-11-08 08:00:09

Amerikai diplomata: Törökország etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában

Mindezt nem lehet másként nevezni, mint háborús bűnnek – írta a washingtoni külügynek készített jelentésében William Roebuck.

Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában - figyelmeztetett William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióban tevékenykedő amerikai diplomata a washingtoni külügyminisztérium számára készített jelentésben.

A beszámolóból a The New York Times című amerikai lap közölt részleteket helyi idő szerint csütörtök este- írja az MTI. Ezekből kiderül, hogy Roebuck nagykövet szerint Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját "nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak".  

William Roebuck, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére alakult nemzetközi koalícióhoz akkreditált amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására.

A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot is, amely azonban nem reagált arra, hogy igazak-e a jelentésben foglaltak. Morgan Ortagus külügyi szóvivő azt közölte: "egyértelműen leszögeztük, hogy határozottan ellenezzük Erdogan elnök azon döntését, hogy szíriai területre lép, és a magunk részéről, a katonai konfrontációt leszámítva, mindent megtettünk a történtek elkerülésére".

Ortagus hozzátette: az Egyesült Államok "komolyan vette azokat a jelzéseket, melyek szerint a törököknek és a támogatásukat élvező harcosoknak túlkapásaik voltak, civileket gyilkoltak meg". Ezeket a kérdéseket a szóvivőnő szerint Washington a legfelsőbb szinteken vetette fel Törökországnak.

 hiszen csapataik október 7-én kivonultak az észak-szír és a török határ közötti területről, ami lehetővé tette, hogy Ankara megindítsa Béke forrásának nevezett, eddig több száz halálos áldozattal és több százezres menekülthullámmal járó hadműveletét. 

A török elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az államfő, Recep Tayyip Erdogan november 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba. Erdogan csütörtökön Orbán Viktorral találkozott, és örömmel emlegette, hogy Orbán támogatta a kurdok elleni hadműveleteket.