Gyenge melegfront okozhat erős fejfájást

Publikálás dátuma
2019.11.08. 09:35

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A következő napokban is jönnek-mennek a frontok: pénteken meleg-, szombaton hideg-, majd vasárnap ismét kettősfront terheli a szervezetet.
„Nem egyszerű kiigazodni a mostani fronthelyzeten”

Pénteken gyenge melegfront érkezik, szombaton országszerte hidegfronti hatás kínozhat, vasárnap pedig átvonul egy újabb kettősfront. Mindez térben és időben nagy változékonyságot fog okozni, ami komoly terhelést jelent a legtöbb időjárásra érzékeny ember szervezetére" – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
A dél felől érkező pénteki gyenge melegfront akár komolyabb tüneteket is okozhat az időjárásra érzékenyeknek. Már reggel többen ébredhettek nehezen és napközben is jellemző lehet az álmosság, bágyadtság, aluszékonyság. Lankad a figyelem, csökken a koncentrálóképesség, a fényszegénység pedig rosszkedvet is okozhat. Mindez a heti fáradtsággal párosulva rányomhatja a bélyegét az egész napra. A helyenként párás, szürke időben ízületi panaszok is jelentkezhetnek, a végtagfájdalmakkal élők egyelőre nem is számíthatnak javulásra. A nyirkos helyeken a hőérzet is alacsony, a rétegesen öltözködés javíthat a komfortérzeten.
A pénteki és szombati front kevés csapadékkal párosul, ilyenkor a legtöbben görcsös fejfájást, ingadozó vérnyomást, ízületi panaszokat tapasztalnak és veszélyben lehetnek a várandósok is. A vasárnap érkező kettősfront jóval kellemetlenebb, borús, csapadékos időt okoz. Ilyenkor gyakori a migrén, fáradtak, ingerültek, depressziósok lehetünk. A közlekedésben a tompuló reflexek fokozzák a balesetveszély – figyelmeztet a Meteo Klinika.
Szerző

A kétévesek fele már rendszeresen kütyüzik

Publikálás dátuma
2019.11.07. 16:06

Fotó: Peter Muller/Cultura Creative / AFP
Az is kiderült az ELTE több mint ezer szülő megkérdezésével készült kutatásából, hogy egyre korábban kezdik, valamint hogy a szülők "digitális nevelési stílusa" mellett a személyes példája is befolyásolja a gyerekek eszközhasználatát.
A kutatás során az Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor munkatársai azt vizsgálják, hogy a 2010 után született gyerekek (ők az Alfa Generáció) milyen mértékben használnak digitális eszközöket, és ez hogyan hat a fejlődésükre. Első lépésként a kutatók 1270 szülő megkérdezésével készítettek felmérést - olvasható az ELTE honlapján. A kutatás eredményéről készült publikáció a Journal of Children and Media szaklapban jelent meg november 4-én.
Az eredmények alapján a gyerekek egyre korábban és egyre nagyobb arányban használnak digitális eszközöket. A vizsgált korosztály 44 százaléka rendszeresen használ mobilt vagy tabletet, átlagosan napi fél órát. 2 éves kortól már a gyerekek fele "kütyüzik", a 4 év feletti gyerekeknél ez az arány pedig már 60 százalék. Az eredmények azt mutatták, hogy már az 1 és 2 év közöttieknek is több mint egyharmada használja a mobileszközöket. 
"Ez azért lényeges, mert ekkor az agy még nagyon plasztikus, fejlődésben van, és e korai élményeknek nagy hatása lehet a gyerekek fejlődésére, akár pozitív, akár negatív irányban"

- idézik a beszámolóban Konok Veronikát, a publikáció első szerzőjét.

 A kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek egyre korábbi életkorban kezdik el használni a mobileszközöket. Míg például 2013-ban a 2 és 3 év közötti gyerekeknek még csak a 10 százaléka mobilozott, addig a felmérés idején (2017-ben) a 2-3 éveseknek már a 40 százaléka használt ilyen eszközöket.
"Kutatásunkból azt is megállapíthatjuk, hogy a gyerek mobilozási/tabletezési szokásaira a szülő véleménye és személyes példája is hatással van. A gyerek többet használja a digitális eszközöket, ha a szülő erősebben kötődik a mobiljához. 
Ha egy gyerek azt látja, hogy a szülő folyton mobilozik és érzelmileg fontos számára a telefon, akkor a gyerek is fontosnak tartja majd és többet fog foglalkozni vele"

- idézi a cikk Bunford Nórát, a publikáció egyik szerzőjét.

 A szülő "digitális nevelési stílusa" szintén befolyásolja, hogy mennyit "kütyüzik" a gyereke. A pszichológiai kutatások alapján a szülők nevelési stílusa alapvetően négy típus valamelyikébe tartozik: tekintélyelvű, mérvadó, elkényeztető és elhanyagoló. Mint írják, az Alfa Generáció Labor kutatói elsőként mutatták ki, hogy a szülők a gyerekek digitális tevékenységére is ugyanezen nevelési stílusok valamelyikével reagálnak. Az is kiderült, hogy 
az elkényeztető és mérvadó szülők gyerekei többet kütyüznek, míg a tekintélyelvűeké kevesebbet.

 "Azt feltételezzük, hogy ilyen kis korban a gyerekeknek még szükségük van szülői iránymutatásra a digitális eszközök használatához, ezért azok a gyerekek kütyüznek többet, akiknek a szülei jobban bevonódnak és érdeklődnek az iránt, hogy mit csinál a gyerek az eszközön, esetleg tanítgatják is őt" - idézik Miklósi Ádámot, az Etológia Tanszék vezetőjét.
Az Alfa Generáció Labor frissen lezárult, megjelenés előtt álló kutatásában, amely a digitális eszközhasználat hatásait vizsgálta, megállapítják, hogy a gyerekek kognitív és önkontroll folyamataira, valamint társas készségeire is hat a digitális eszközök használata. Ezért a laborban dolgozó pszichológusok, biológusok és informatikusok kifejlesztettek egy olyan applikációcsomagot, amelynek célja, hogy keretek közé szorítsa a túlzásba vitt digitális eszközhasználatot és kompenzálja annak feltételezett negatív hatásait.
Szerző

Fellendülne a világgazdaság, ha többet sétálnánk

Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:44

Fotó: Nataliya Petrova/NurPhoto / AFP
Nemcsak az egészségnek, hanem a termelékenységnek is jót tesz a mozgás. Egy tanulmány szerint ha naponta 15 perccel többet sétálnának a dolgozók, az évente 100 milliárd dollárral (30 ezer milliárd forinttal) növelné meg a világ gazdasági teljesítményét.
A napi plusz 15 perc séta vagy egy kilométer futás növelné a termelékenységet és a várható élettartamot, ami a gazdaság növekedéséhez vezethet - derült ki a Vitality biztosítási cégcsoport és a RAND Europe kutatóintézet közös tanulmányából.
A gazdasági fellendülés az alacsonyabb halálozási arányból származna, vagyis több ember maradna életben, tovább dolgozna, ezzel gyarapítaná a gazdaságot, miközben kevesebbet hiányozna betegség miatt.
"A kutatás rávilágít a mozgáshiány és a termelékenységcsökkenés közötti jelentős összefüggésre, valamint új perspektívát ad a munkaadóknak és az irányelvek megalkotóinak arról, hogyan lehet növelni a népesség termelékenységét" - mondta Hans Pung, a RAND Europe elnöke.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja, hogy minden felnőtt hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc nagy intenzitású testmozgást végezzen. Egy tavalyi kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek 40 százaléka, Nagy-Britanniában 36 százaléka, Kínában 14 százaléka mozog túl keveset ahhoz, hogy egészséges maradhasson.
A RAND Europe és a Vitality tanulmánya részben azokon az adatokon alapul, amelyeket hét ország összesen nagyjából 120 ezer lakosáról gyűjtöttek. Ezekből kiindulva modellezték, milyen gazdasági előnyei lennének a több testmozgásnak, majd kivetítették egyenként 23 országra és az egész világra. Azt találták, hogy ha a 18-64 év közötti felnőttek napi 15 perccel többet sétálnának, az a világ gazdasági teljesítményét mintegy 100 milliárd dollárral (30 ezer milliárd forinttal) növelné évente. Megállapították azt is, hogy a mozgásszegény életet élő negyvenesek várható élettartama átlagosan 3,2 évvel nőhetne azzal, ha naponta 20 percet futnának.
Szerző