Előfizetés

Láncfűrésszel rehabilitálják a Normafát: 220 fa kivágását engedélyezte a kormányhivatal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 18:11

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Pokorni vezette fideszes önkormányzat a pusztulásra ítélt természetvédelmi terület közelében pedig parkosítana egy lebontott épület helyén.
220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy a normafai Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki - tudta meg a 24.hu. Ráadásul azt írja a portál szerint a határozat, hogy a természetvédelmi területen
a kivágott fák pótlása nem szükséges.

A parkolót a "Normafa kapuja" nevű fejlesztés keretében alakítják ki - a beruházás kedvéért már tavaly is nagyobb területeket taroltak le a munkagépek. A XII. kerületnek a fideszes Pokorni Zoltán által vezetett önkormányzata mindezt újságírói kérdésre a Normafa rehabilitációjának nevezte. Kacifántos érvelésükből az bontakozik ki, hogy
a természetvédelmi területen fairtással létrehozott parkolóval többek közt azt akarják megakadályozni, hogy természetvédelmi területen parkoljanak autóikkal a kirándulók.

"A cél, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen, ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetjük, és visszaadjuk ezt a területet a turistáknak és a természetnek" - írták. Válaszuk szerint az érintett terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület.
Egy bontási területet parkosítanak, míg egy értékes zöld területet lerombolnak, hogy lebetonozzák azt,

a Normafa védelmére alakult Normafa – Természetesen csoport képviseletében nyilatkozó Sipos Péter szerint. Az önkormányzat terve a meglévő parkoló bővítéséről szerinte már csak azért is érthetetlen, mert - ha már a tömegközlekedés helyett mindenképp autózásra ösztönöznék a látogatókat, akkor - a nemrég lebontott közeli Hotel Olimpia helyén észszerűbb lenne építkezni. Ám oda pont hogy park kerül. Azt is hangsúlyozta, hogy Pokorniék csak "látszategyeztetést" folytattak a civilekkel, a fontos részletek csak sokkal később derültek ki. Mint fogalmazott, csak "rosszindulatú magyarázattal" talál értelmet a döntésnek: így többet lehet költeni a beruházásra.
"A testületi üléseken akadályozzák a munkát. Ha konkrét kérdéseket teszünk fel vagy rámutatunk problémákra, azt válaszolják, hogy nem tudnak részleteket mondani"

- nyilatkozta Élő Norbert, a hegyvidéki önkormányzat DK-s képviselője. A kérdést előhozta a testületi ülésen, ahol azzal hűtötték le, hogy a szakbizottságban majd részletes felvilágosítást kap. A bizottságok azonban még meg sem alakultak.
Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott a Normafa fejlesztéséről szóló, 2013-as szakmai fórumon arról beszélt, hogy környezetrombolás sehol nem lesz és szándékaik szerint a jövőben kevesebb autó megy majd fel a Normafához. A beruházásról 2015-ben írtak ki népszavazást: a hegyvidékiek mindössze 27,6 százaléka voksolt, 81 százalékuk igennel szavazott.

Példátlan fairtás a fővárosban

2010 óta a főváros közterületi faállományának egész Európában példa nélkül álló pusztítása folyik, a tömeges fairtás pedig még a meglévő, a növényzet védelmét – ha erőtlen eszközökkel is – előíró jogszabályokat is sérti. Arról, hogy hogyan asszisztálnak mindehhez a kormánypárti befolyás alatt álló hatóságok, a Népszava itt írt bővebben.

Hibás lista miatt kapott pozíciót Lackner

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:43
A kispesti alakulóülés
Fotó: Getto Márton / Gajda péter Facebook oldala
Nem a megbeszélt beterjesztés került a képviselők elé Kispesten az önkormányzat csütörtöki alakuló ülésen, így juthatott bizottsági pozícióhoz az MSZP-ből kizárt, botrányokkal terhelt Lackner Csaba.
A Mérce úgy tudja, a momentumos képviselők egy másik listát ismertek, mint amit végül az alakuló ülés elé terjesztettek, az eredeti, mindenki által ismert és átbeszélt listában ugyanis nem szerepelt Lackner. A momentumos Paróczai Anikó egyből jelezte Gajda Péter szocialista polgármesternek a „hibát”. A Momentum úgy tudja: Kispesten a megismételt szavazás után „Lacknernek nem lesz semmilyen pozíciója”, a bizottsági helyét egyébként épp Paróczai Anikó veszi majd át, társadalmi munka keretében.
Kapcsolódó
Erdogan feleségével pózolt, majd a kinevezte Lackner Csabát a kispesti polgármester

Várhelyit csütörtökön hallgatják meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:34
Várhelyi Olivér
Fotó: Zucchi Enzo / MTI/Európai Tanács
Két nappal korábban az EP jogi bizottsága dönt arról, hogy fennáll-e bármilyen pénzügyi összeférhetetlenség.
Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltet, a bővítési és szomszédságpolitikai tárca várományosát november 14-ikén reggel hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Két nappal korábban az EP jogi bizottsága dönt arról, hogy fennáll-e bármilyen pénzügyi összeférhetetlenség, ami megakadályozhatja Várhelyi biztosi megbízatását.  A biztosjelöltek szakbizottsági meghallgatásának előfeltétele, hogy a jogi bizottság megerősítse: nincsen összeférhetetlenség a jelölt pénzügyi érdekeltségei és jövőbeli pozíciója között.