Európai Bizottság;Ursula von der Leyen;

Von der Leyen: Az EU-nak rá kell ébrednie saját erejére

Az Európai Unió olyasmit tud felmutatni, ami felbecsülhetetlen: a jogállamot, a szabadságot, a demokráciát, a különböző életpályák iránti nyitottságot – jelentette ki.

Programadó beszédében azt emelte ki az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy Európának határozottabban kell fellépnie a világban, meg kell tanulnia, miként kell az erő nyelvén beszélni – írja a Spiegel.

Ursula von der Leyen Berlinben a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén vázolta, milyen külpolitikai törekvései vannak a többi közt a biztonságpolitikában. A lap tudósítása szerint kifejtette, az EU-nak rá kell ébrednie saját erejére, hiszen semmi oka sincs a csüggedésre. A földrész ma vonzóbb, mint ahogy sokan azt gondolják. Az igaz, hogy a lakosság öregszik és fogy, ám olyasmit tud felmutatni, ami felbecsülhetetlen: a jogállamot, a szabadságot, a demokráciát, a különböző életpályák iránti nyitottságot. Ez sok fiatal számára egyáltalán nem adott Kínában és Oroszországban.

A francia elnöknek ellentmondva von der Leyen azt hangsúlyozta, hogy belépési perspektívát kell adni a Nyugat-Balkán államainak. Észak-Macedóniával és Albániával pedig meg kell kezdeni a felvételi párbeszédet. Mert ha nem, akkor a légüres térbe benyomul, Moszkva, Peking, Ankara vagy Rijád.