egészségügy;kórház;

2019-11-12 11:08:57

Szavazzon! Mit tesznek a kórházigazgatók a titkos kormányrendelet alapján elrendelt létszámstoppal?

Nehéz helyzetbe hozta a kormány az amúgy is kivéreztetett és csak emberfeletti erőfeszítéssel működő kórházak vezetőit. Mit fognak most tenni?

Egy nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva rendelt el létszámstopot a kórházakban meglehetősen furcsa körülmények között, egy pénteken, a hivatali idő után kiküldött levélben az Állami Egészségügyi Ellátóközpont. Ahogy arról beszámoltunk, a rendelkezés értelmében november 6. után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem.

Ez különösen azért rázta meg az intézményvezetőket mert a betegágyak mellett így is alig van ember. A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek gyógyítókat, ápolókat, műszaki és gazdasági szakembereket.

Nem véletlen, hogy van olyan intézményvezető, aki - miután lapunktól értesült a létszámstopról - határozottan azt mondta: biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül.

 

Szavazzon! Ön szerint mit fognak tenni a kórházi vezetők?