Előfizetés

Az új pécsi önkormányzat kirúgta a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 17:00

Fotó: Shutterstock
Egy 200 milliós szerződéshez kellett volna a közgyűlés előzetes hozzájárulása, Vincze Balázs ezt nem kérte.
Péterffy Attila, Pécs új polgármestere (Mindenki Pécsért Egyesület) nem csak azzal néz szembe, hogy mit hagyott maga után Páva Zsolt volt polgármester (Fidesz-KDNP), de három héttel ezelőtt elindította a városi cégek átvilágítását is. Ez utóbbinak a következménye, hogy a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén azonnali hatállyal visszahívta Vincze Balázst a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (Zsök Nkft.) ügyvezetői tisztségéből - közölte Pécs polgármestere az MTI-vel. Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) közleménye szerint a döntés háttere, hogy a városi cégnél a polgármester megbízásából folyó átvilágítás "kötelességszegő magatartást tárt fel" egy olyan nagy összegű szerződéssel kapcsolatban, amit az ügyvezető kötött meg. A polgármester rendelkezésére álló dokumentumok szerint Vincze Balázs a Zsök NKft. ügyvezetőjeként bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel. Egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása azonban csak az alapító, a pécsi önkormányzat, tehát a városi közgyűlés előzetes hozzájárulása után valósulhatna meg.
Péterffy Attila
Fotó: Csortos Szabolcs
Ezt azonban a cég ügyvezetője nem kérte, így megszegte a társaság szervezeti és működési szabályzatát, beszerzési szabályzatát, alapító okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét - sorolta Péterffy Attila közleményében. A közgyűlés új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére, Rózsa Zoltánt. Őt arra kérte fel Pécs polgármestere, hogy járjon el az ügyben, gondoskodjon annak teljes körű feltárásáról, ha szükséges, igazságügyi média-, reklám- és könyvszakértő bevonásával. A közleményben Péterffy Attila arra is kitért, hogy ha a vizsgálat az ügyvezető kötelességszegő magatartása mellett a szerződésből eredő vagyoni hátrányt is feltár, felelősségre vonást kezdeményez az ügyben.

Vincze perel

Vincze Balázst elértük telefonon, s ő azt állította, hogy joga volt aláírni a visszahívására indokot adó szerződést, így a közgyűlés döntését megtámadja a bíróságon. A Pécs kulturális programjait integráló ZSÖK-öt Vincze 2015 óta irányítja. A 43 esztendős, Harangozó-díjas táncművész - aki egyben a Pécsi Balett művészei vezetője is – a múlt évben országos megbotránkozást okozó döntést hozott, amikor egy, a Zsolnayban műsorra tűzött színházi előadást lemondott, mivel abban az egyik főszerepet Alföldi Róbert játszotta. Az előadás végül nem maradt el, mert Szigetvár a kitűzött napon helyet adott Alföldiék produkciójának. Hogy zsúfolt ház volt, abban annak is szerepe lehetett, hogy Vincze „húzása” nagy reklámot biztosított az előadásnak. A közélet iránt érdeklődő pécsiek így is a város példátlan szégyeneként élték meg a történteket, hisz hasonló eset emberemlékezet óta nem fordult elő a kultúrájára büszke baranyai megyeszékhelyen. Vincze Balázs később azzal magyarázta döntését, hogy nem adhatta át az általa vezetett intézményt egy politikai aktivistának, ő ugyanis – a köztudottan ellenzéki gondolkodású - Alföldit gyakran annak látja. Sokak szerint viszont épp Vincze viselkedett pártkatonakánt. A balettművész egyébként Nyugotszenterzsébet községben nyert a polgármesterválasztáson. A Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Szavazzon! Mennyit ér egy gyerek élete?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 16:59

Fotó: Lola Bou / AFP
Két SMA-betegségben szenvedő kisgyerek kezelésére is összegyűlt adakozásból 700-700 millió forint, így nekik a világon legdrágábbnak számító, Európában még nem is törzskönyvezett  gyógyszerrel és a hozzá tartozó terápiával van esélyük kigyógyulni a ritka betegségből. De évente csak Magyarországon 10-15 olyan gyerek születik, akinek szüksége lehet erre a gyógyszerre. Velük mi lesz? Még ha hamarosan meg is történik az európai törzskönyvezés, a társadalombiztosítás támogatására aligha van esély. Az évi mintegy 380 milliárdos gyógyszertámogatásból 7-10,5 milliárdot kellene csak ennek az egyetlen betegségnek a gyógyszerére kifizetni. A témával pénteken alapos, a kérdést minden oldalról körüljáró cikkel foglalkozunk, de addig is kíváncsiak vagyunk a véleményére. Szavazzon!

Orbán szerint magyart csak magyarral lehet pótolni, hét év múlva pedig a NATO-ra sem lesz szükségünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 15:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A miniszterelnök jószívű magyarokról és vádaskodó bevándorláspártiakról beszélt, azt pedig tagadja, hogy ő hangolta volna az ukrán elnök ellen Trumpot.
Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, „magyart csak magyarral lehet pótolni”. Egy fogyatkozó népességű ország nem ringathatja magát abba az illúzióba, hogy meg tudja oldani a népességfogyást saját erőfeszítés nélkül - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön, a  Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott IX. plenáris ülésén.

Jószívű magyarok vs vádaskodó bevándorláspártiak

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy a kormány folytatni fogja a migrációval kapcsolatos küzdelmet, mert ez a világjelenség „itt marad”, „Afrika éppen csak mozgolódik” - idézi Orbán szavait az MTI. Szerinte a bevándorláspártiak azzal vádolják a magyarokat, hogy kőből van a szívük, azonban ki kell mondani: Magyarország jó ország, a magyarok igenis jó emberek, hajlandók is tenni a jóért, de a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni. A jószívű magyarok és a bevándorláspártiak szembeállítása meglehetősen átlátszó retorikai fogás;
kormánysajtó szokta az ellenzéket bevándorláspártinak nevezni, a magyarokat pedig senki sem vádolja kőszívűséggel – csak a kormányt,

ami hagyja, hogy rutinszerűen éheztessenek családokat a röszkei tranzitzónában, vagy hogy egy tízéves iráni fiút pedig 11 hónapig őrizetben tartsanak.
A külföldre vitt segítséggel kapcsolatban Orbán felsorolta, hogy támogatást nyújtottak a migráció sújtotta területeken, így Irakban Szíriában, Jordániában, Libanonban, Nigériában és Etiópiában. Igaz – és ezt már nem tette hozzá a miniszterelnök –
a kormány eközben támogatja a Szíriában zajló török offenzívát, ami újabb menekültválság forrása lehet

– hiszen több százezren menekültek el az előrenyomuló török csapatok és fegyveres arab szövetségeik elől. 
Orbán Viktor az önkormányzati választásra is kitért: annak eredményét úgy értékeli, hogy noha a kormánypártok szenvedtek el érzékeny veszteségeket, de felhatalmazást kaptak a kormányzás folytatására, programjuk középpontjában pedig az "erős Magyarország" áll. A gazdasági helyzetről szólva a miniszterelnök méltatta, hogy a magyar gazdaság pénzügyileg stabil lábakon áll, csökken az államadósság, a növekedés pedig 4-5 százalék körüli, bár utóbbi adatot csalókának nevezte, jelezve ugyanis, hogy a magyar gazdaság az export miatt érzékenyen reagál a környező világra, ezért a nemzetközi "lehűlésre" gazdaságvédelmi akciótervvel kell reagálni. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság mindig meghaladja 2 százalékkal az átlagos uniós bővülést -tette hozzá.
A kormányzati ciklus egyik legfontosabb vállalásának a szegénység felszámolását és a cigányság integrálását nevezte Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban ismertette egy egyenlőtlenségkutatás eredményét, amely szerint Magyarországon az elmúlt évtizedek legalacsonyabb szintjére csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma. Ehhez képest tudható, hogy a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint a felét, és
legalább 125 ezer olyan magyar gyerek él olyan háztartásban, ahol senki nem foglalkoztatott és esélye sem nagyon van a munkavállalásra;

igaz, utóbbi nem hivatalos adat, mivel az állami felmérések régóta nem készülnek a témában. A miniszterelnök megismételt egy régebbi bejelentést is a témában, miszerint a kabinet a 30 legszegényebb falura külön fejlesztési programot hirdetett, és a 300 legszegényebb, „gettószerű” létformájú faluban is egy jelentős korszerűsítési programot indítottak.

2026-ra már a NATO nélkül is megvédjük magunkat

Orbán Viktor kiállt az erős hadsereg mellett is, kijelentve: a NATO és a nemzeti haderő együtt egyenlő a biztonsággal. Ugyanakkor Magyarország szerinte 2026-ra juthat el oda, hogy a nemzeti hadserege regionális konfliktusokban a NATO nélkül is képes biztosítani a magyarok biztonságát – közölte. Megismételte azt az álláspontját is, amely szerint olyan magyar politikát kell folytatni, hogy Berlin, Moszkva és Isztambul egyaránt érdekelt legyen Magyarország sikerében, mindhárom nagyhatalommal jó viszonyt kell ápolni. 

Kormányzati gigaberuházások? Orbán szerint ez kultúrpolitikai kérdés

Orbán kultúrpolitikai fejlesztésnek nevezte a Kossuth Lajos tér visszaépítését, a budai Vár rekonstrukcióját, valamint a Liget-programot, amelyről úgy nyilatkozott, "adjunk hálát a Jóistennek, hogy a háromnegyedén túl vagyunk", és a fővárosi erőviszony-változás csak a program egynegyedét-egyharmadát érintheti, bár azt súlyosan.

„Szamárság”, hogy Trumpot befolyásolta volna

Magyarország külpolitikai jelentőségéről szólva Orbán hangsúlyozta, hogy azt nem szabad sem alá-, sem felébecsülni, van azonban, amikor a világ "túlzásba esik" Magyarországgal kapcsolatban. Példaként említette azt a sajtóhírt, amely szerint Donald Trump amerikai elnököt két ember is befolyásolta negatív irányba Ukrajna ügyében: Vlagyimir Putyin orosz elnök és ő. Ezt Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a "szamárságnak nincs fölső határa", majd úgy fogalmazott: az ember csak kapkodja a fejét, és nem is tudja, mi a jó, ha foglalkoznak Magyarországgal, vagy ha békén hagyják. Ukrajnáról szólva közölte: többszöri kísérlet ellenére sem sikerült találkoznia Volodimir Zelenszkij új ukrán elnökkel, de reméli, hogy a korábbi magyarellenes ukrán kormányzat után az új elnök vezette politikai elit elfogadja Magyarország "kinyújtott kezét".

A migránsra nincs szükség, az emigránst segítik

A diaszpórában élő magyarokról a miniszterelnök kifejtette: számuk 2,5 millióra tehető, többségük az Egyesült Államokban és Kanadában él. A magyar kormány számos programmal segíti, hogy a diaszpóraközösséget bekösse a magyar nemzet vérkeringésébe - mondta Orbán, aki szerint kormányzati cél egy magyar emigrációs és diaszpóraközpont létrehozása is.