Pécs;Zsolnay Örökségkezelő;

Az új pécsi önkormányzat kirúgta a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetőjét

Egy 200 milliós szerződéshez kellett volna a közgyűlés előzetes hozzájárulása, Vincze Balázs ezt nem kérte.

Péterffy Attila, Pécs új polgármestere (Mindenki Pécsért Egyesület) nem csak azzal néz szembe, hogy mit hagyott maga után Páva Zsolt volt polgármester (Fidesz-KDNP), de három héttel ezelőtt elindította a városi cégek átvilágítását is.

Ez utóbbinak a következménye, hogy a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén azonnali hatállyal visszahívta Vincze Balázst a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (Zsök Nkft.) ügyvezetői tisztségéből - közölte Pécs polgármestere az MTI-vel.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) közleménye szerint a döntés háttere, hogy a városi cégnél a polgármester megbízásából folyó átvilágítás "kötelességszegő magatartást tárt fel" egy olyan nagy összegű szerződéssel kapcsolatban, amit az ügyvezető kötött meg.

A polgármester rendelkezésére álló dokumentumok szerint Vincze Balázs a Zsök NKft. ügyvezetőjeként bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel. Egy ilyen jelentős összegű szerződés aláírása azonban csak az alapító, a pécsi önkormányzat, tehát a városi közgyűlés előzetes hozzájárulása után valósulhatna meg.

Ezt azonban a cég ügyvezetője nem kérte, így megszegte a társaság szervezeti és működési szabályzatát, beszerzési szabályzatát, alapító okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét - sorolta Péterffy Attila közleményében.

A közgyűlés új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére, Rózsa Zoltánt. Őt arra kérte fel Pécs polgármestere, hogy járjon el az ügyben, gondoskodjon annak teljes körű feltárásáról, ha szükséges, igazságügyi média-, reklám- és könyvszakértő bevonásával.

A közleményben Péterffy Attila arra is kitért, hogy ha a vizsgálat az ügyvezető kötelességszegő magatartása mellett a szerződésből eredő vagyoni hátrányt is feltár, felelősségre vonást kezdeményez az ügyben.

Vincze perel

Vincze Balázst elértük telefonon, s ő azt állította, hogy joga volt aláírni a visszahívására indokot adó szerződést, így a közgyűlés döntését megtámadja a bíróságon.

A Pécs kulturális programjait integráló ZSÖK-öt Vincze 2015 óta irányítja. A 43 esztendős, Harangozó-díjas táncművész - aki egyben a Pécsi Balett művészei vezetője is – a múlt évben országos megbotránkozást okozó döntést hozott, amikor egy, a Zsolnayban műsorra tűzött színházi előadást lemondott, mivel abban az egyik főszerepet Alföldi Róbert játszotta. Az előadás végül nem maradt el, mert Szigetvár a kitűzött napon helyet adott Alföldiék produkciójának. Hogy zsúfolt ház volt, abban annak is szerepe lehetett, hogy Vincze „húzása” nagy reklámot biztosított az előadásnak.

A közélet iránt érdeklődő pécsiek így is a város példátlan szégyeneként élték meg a történteket, hisz hasonló eset emberemlékezet óta nem fordult elő a kultúrájára büszke baranyai megyeszékhelyen. Vincze Balázs később azzal magyarázta döntését, hogy nem adhatta át az általa vezetett intézményt egy politikai aktivistának, ő ugyanis – a köztudottan ellenzéki gondolkodású - Alföldit gyakran annak látja. Sokak szerint viszont épp Vincze viselkedett pártkatonakánt.

A balettművész egyébként Nyugotszenterzsébet községben nyert a polgármesterválasztáson. A Fidesz-KDNP jelöltjeként.