Többen rosszul lettek Mészáros erőművének közelében, kivonult a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2019.11.15. 21:38
A klímavédelem miatt több biomasszát éget majd az erőmű, ez semmiképp se kivágott fát jelent
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Büdös, de veszélytelen, mondja a hatóság, ehhez képest történnek a rosszullétek. A gyerekeknek maszkot javasolnak.
Szerdán számolt be arról a Heves megyei katasztrófavédelem, hogy büdös, de veszélytelen kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén. A helyzet azóta nem javult, a 444 több olvasója pénteken is arról számolt be, hogy Visontán elviselhetetlen a bűz, már a környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és hogy gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől. Egy másik olvasónk azt írta, pénteken rengetegen mentek haza Visontán munka közben, légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodva. Az ügyben a Heves megyei katasztrófavédelem ma újabb közleményt adott ki, azt írják, két mobil laborral folyamatosan jelen vannak a Mátrai Erőmű visontai telephelyén és annak környezetében. "Az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban szerdán kén- és foszfortartalmú gázok keletkezését észlelték, amelyek erőteljes szagot árasztanak. Az erőmű a helyzet kezelése érdekében megkezdte a technológiai víz leeresztését és hígítását, emiatt azonban a szag felerősödött. A bűz csökkentése érdekében az üzem leállította a vízleeresztést." A katasztrófavédelem Heves megyei szóvivője a 444 kérdésére megerősítette, hogy a mobil laborok folyamatosan méréseket végeznek, és amennyiben az egészségre ártalmas mennyiségű veszélyes anyagot mérnek, haladéktalanul intézkednek és a katasztrófavédelem tájékoztatja a lakosságot a szükséges teendőkről. Az ország egyik legnagyobb erőművét két éve vásárolta meg a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt, igaz, a hírek szerint hamarosan visszavásárolhatja az állami MVM, egyes vélekedések szerint azért, mert a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt az erőmű veszteséges lett. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.17. 11:03

Több mint 100 ezer bankszámla-tulajdonos nem azonosította magát

Publikálás dátuma
2019.11.15. 20:27

Fotó: Népszava
Az adategyezetési kötelezettség nem csak a bankok, hanem a biztosítók és az önkéntes pénztárak ügyfeleire is vonatkozik.
Mintegy 100-150 ezer ügyfél, vagyis az aktív bankszámlák tulajdonosainak körülbelül 1 százaléka nem azonosította magát az október 31-i határidőre – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 péntek esti műsorában. Binder István szerint a bankok felkészültek az adategyeztetésre, ügyfélszolgálataikat megerősítették, az országos figyelemfelhívó kampány elérte az ügyfeleket. A határidő nem jogvesztő, tehát utólag is elvégezhető az azonosítás, de addig a kifizetéseket zárolják – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az adategyezetési kötelezettség nem csak a bankok, hanem a biztosítók és az önkéntes pénztárak ügyfeleire is vonatkozik.
Szerző

Még Mészárosék is keresik az erőműben terjengő bűz okát

Publikálás dátuma
2019.11.15. 20:09

Fotó: Molnár Ádám
Megtették a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvették a kapcsolatot a hatóságokkal – szögezték le.
A Mátrai Erőmű környezetében lévő településeken riadalmat okozott az a hír, hogy az egység visontai telephelyén kedden, 2019. november 12-én erőteljes szagú bomlástermékeket észleltek – közölte pénteken, november 15-én este a kormányfői strómanként számon tartott Mészáros Lőrinc áttételes tulajdonában álló áramtermelő. Az erőmű megtette a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvette a kapcsolatot a hatóságokkal – szögezték le. A Katasztrófavédelem általuk idézett tájékoztatása szerint a lakosság és az ipari park dolgozói az észlelés napján sem voltak veszélyben. Előzetes felmérésük szerint a bűz az erőmű területén található Őzse-völgyi víztározóban keletkezett bomlásból származott. A légtérelemzések szerint azóta a víztározó környéki bomlástermékek aránya csökkent. Az erőmű környezetében élők és a dolgozók változatlanul biztonságban vannak. A katasztrófavédelem mozgólaborja 2019. november 14-én, csütörtökön 13:38-kor az egység területén már nem észlelt a vizsgált anyagokból kimutatható értéket. A bomlás okainak vizsgálatát a Mátrai Erőmű szakemberei a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel, valamint külső szakértőkkel közösen végzik. A cég csak ezek lezárulta után után alakíthatja ki végleges álláspontját a történtekkel kapcsolatban – zárja sorait az ország második legfontosabb erőműve, ahol azóta szaporodnak a gondok, hogy két éve Mészáros Lőrinc tulajdonába került át.
Szerző