Budapesti Fesztiválzenekar;TAO-pénzek;

2019-11-18 10:27:41

Programokat mond le a Fesztiválzenekar a hiányzó tao-pénzek miatt

Elmaradnak a zenekar társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos programjai – idősotthonokban, iskolákban zajló programok és templomi koncertek –, turnét is lemondanak, és lemondott az ügyvezető igazgató is.

Elmaradnak a Budapesti Fesztiválzenekar társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos programjai – idősotthonokban, iskolákban zajló programok és templomi koncertek –, turnét is lemondanak, és lemondott az ügyvezető igazgató is, miután úgy értesültek, hogy a „megszűnt taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintban részesül, amely az együttes esetében az utóbbi évek taotámogatás-átlagának kevesebb mint 50 százaléka” – írta a zenekar a Népszavához eljuttatott közleményében.

A januártól megszüntetett tao-támogatások kompenzációjával kapcsolatban csaknem egy éve tart a bizonytalanság. A fesztiválzenekar költségvetésének nagyjából egyötödét jelentette az a 400 millió forintos összeg, amely a tavaly októberi döntés értelmében kiesett a büdzséből.

Mivel a BFZ a kompenzációban bízva, az előző évek átlagát alapul véve készítette el következő évadterveit, most csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy. A zenekar a lemondott programok kiválasztásánál azt vette figyelembe, melyek azok az események, amelyek még ilyen késői időpontban is lemondhatók” – írja a zenekar. „Ennek következményeképpen a jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a Balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is” – olvasható az írásban.

Bár kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, úgy tűnik azonban, hogy az élet néha ismétli önmagát. Három és fél évvel ezelőtt ugyanis ugyanezt a stratégiát követte, azaz a közösségi programok elmaradását helyezte kilátásba a zenekar. 2016. áprilisában a fővárosi önkormányzat csökkentette 200 millió forinttal a támogatásukat. Akkor is az idősotthonokban tartott kamarakoncertek, iskolai hangszerválasztók, templomi koncertek és a Balti országokba tervezett turné maradtak volna el. Végül megegyezés született az akkori főpolgármester Tarlós István és a zenekar vezetése között.

Most személyi változásokat is okozott a várt 200 millió hiánya. „A Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója, Martin Hoffmann a tervezés stabil anyagi hátterének hiánya miatt lemondott, utódját keresi a zenekar kuratóriuma. A BFZ stábját is szűkíti, számos munkatársától kényszerül megválni.

A Budapesti Fesztiválzenekart az egész világon Magyarország büszkeségének, legsikeresebb kulturális együttesének tekintik, amely egyedülálló módon szolgálja hazánk kultúráját és jó hírét. A Fesztiválzenekar bízik abban, hogy az előző évek támogatásának helyreállítása a jövőben lehetővé teszi a 2020 januárjától szünetelő sorozatok folytatását, különös tekintettel a rendkívül népszerű ingyenes közösségi és ifjúsági programokra” – fejeződik be a közlemény.