Előfizetés

A Corvinus mintájára szabják át a győri egyetemet

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.20. 06:00
Egyelőre nem tudni, miből fedezik az önálló működést
Fotó: Béres Márton / Népszava
A BCE után a Széchenyi István Egyetem kerülhet ki az állami fenntartásból. Pedig a mintául szolgáló átalakítás nem volt zökkenőmentes.
Már jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) – értesült lapunk. Pedig a Corvinuson sem zökkenőmentes az átállás. Információink mindez egy hétfői dékáni értekezleten került szóba. Úgy tudjuk, az intézmény vezetése akár már idén is készen állt volna az átalakítási folyamatok megindítására, ám „stratégiai okokból” a későbbi időpont mellett döntöttek. Korábban az SZE rektora, Földesi Péter sem rejtette véka alá, örömmel fogadná az átalakítást. A szeptemberi tanévnyitón arról beszélt: „A Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is”. A Népszava is megírta, hogy idén júliustól már nem az állam, hanem egy erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítvány, a Maecenas Universitatis Corvini a Corvinus Egyetem fenntartója. A működéshez szükséges alaptőkét a MOL és a Richter 10-10 százalékos, összesen 380 milliárd forint értékű, állami tulajdonú részvénypakettje biztosította, amit átadtak az alapítványnak – melynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt MOL-vezér lett. Így a Corvinus kiszabadulhatott az állami fenntartás „béklyóiból”. 
A Corvinus-modell gyors átvétele meglepő, mert bár a kormány szerint siker az egyetem fenntartóváltása, az ott dolgozók közül többen vitatják ezt. Egyikük azt mondta lapunknak: továbbra is nagy a bizonytalanság, a vezetés nem vonja be az oktatókat és a hallgatókat sem az átalakítás folyamataiba, csak kész tények elé állítja őket. Egy másik BCE-munkatárs szerint aggasztó folyamatok kezdődtek, a fenntartó alapítvány kuratóriuma például egyoldalúan, a dékánokból, oktatókból álló szenátus bevonása nélkül módosított az intézmény működési szabályzatán, ami sérti az egyetemi autonómiát. A fenntartóváltás után az oktatók közalkalmazotti státuszukat is elveszítették, ennek következményeiről az egyetemi szakszervezettel továbbra sincs megegyezés. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már augusztusban arról beszélt, hogy a Corvinus új fenntartói modelljének tapasztalatai pozitívak, ezért a tervek között szerepel további felsőoktatási intézmények esetében is e modell megvizsgálása. Potenciális jelöltként említette a Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet is. Nem véletlen, hogy a potenciális jelöltlistán épp a SZE áll az első helyen – háttérben a győri Audi-gyárral. Az Audi Hungaria Zrt. már több mint tíz éve együttműködik az egyetemmel, ahol saját kara is van (Audi Hungaria Járműmérnöki Kar), és a várható átalakításokból is kiveheti a részét. Az Audi Hungaria árbevétele tavaly mintegy 2400 milliárd forint volt. Érdeklődtünk a cégnél, szerepet vállalnak-e az egyetem várható fenntartói modellváltásában, de lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást. A SZE jövőjével kapcsolatban kerestük az intézmény rektorát, Földesi Pétert, valamint a kancellárt, Filep Bálintot is, de nem reagáltak. Hallgatásba burkolózott az Innovációs és Technológiai Minisztérium is.

Mészáros egy lépéssel közelebb a mintagazdasághoz a nagyobb szabadságért

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.11.19. 21:07

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Talentis Agro Zrt. kizárólagos tulajdonába került a több agrárérdekeltséget, köztük a több mint fél évszázados szakmai múltra visszatekintő Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t is magában foglaló Kartali Vagyonkezelő Zrt – tudatta kedden a Mészáros-csoport kommunikációs igazgatósága.
A visontai gazdaságtól hatvan kilométerre lévő tangazdaság az integrációval együtt több mint 4500 hektáros birtokon foglalkozik növénytermesztéssel Kartal és Hatvan térségében, de hozzájuk tartozik az északkelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme, amelynek saját vizsgálati laboratóriuma is van. Övék az ország legnagyobb pálinkafőző üzeme. Lapunk szeptemberben arról írt, nem kell már sokáig várni arra, hogy Orbán Viktor kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc mintagazdaságot alapítson a birtokaira építve – ezeket a törvény „puhábban” kezeli, s nagyobb szabadságot biztosít a termelésben, mint az "egyszerű" agárgazdaságoknak. Ennek egyik feltétele azonban egy kutatóbázis megléte, amely a gödöllői tangazdaság felvásárlásával ugyan még nem teljesült, de informátoraink szerint Mészáros most egy lépéssel közelebb került ehhez is. A tangazdaság több szálon köthető ugyanis a Gödöllői Szent István Egyetemhez – például közösen indítottak duális képzéseket. Az egyetem többségi tulajdonában lévő kutatóintézetnek pedig már most is egy olyan, a tudományokhoz nem köthető szolnoki férfi az ügyvezetője, akinek sokak szerint strómanként az a feladat jutott, hogy a valódi szereplőkről elterelje a figyelmet. 

December 6-án indul a Pesti Hírlap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.19. 18:06

Fotó: Vojnich Pál / Fortepan
Az új fővárosi ingyenes napilap első számát rikkancsok is terjesztik majd, de a terjesztés januártól válik teljesen rendszeressé - írja a Media1.
A portál több forrásból is megerősített értesülése szerint idén december 6-án jelenik meg a Pesti Hírlap című új ingyenes, fővárosi terjesztésű napilap első évfolyamának első száma. Az új újságot az elmúlt években külföldön élő Milkovics Pál médiavállalkozó indítja, illetve az érdekeltségében lévő Scwartz Capital Group által újonnan létrehozott létrehozott vállalkozás, a Global Post Hun Kft. 
A lap tulajdonosának tervei szerint már rikkancsok terjesztik majd. Rendszeressé a terjesztés 2020. január 13-tól válik. Első száma 24 oldalas lesz, a későbbiekre, azaz januártól 16 oldalas terjedelmet terveznek. Mint kiderült, Szekeres Tamás, a Bors egykori főszerkesztője a Kreatívban októberben megjelentekkel ellentétben végül mégsem csatlakozik a stábhoz főszerkesztő-helyettesként az új hírlaphoz. Nincs viszont változás a másik főszerkesztő-helyettesi poszton, amit arra a Makai Józsefre bíztak, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli majd. Szekeres helyett a másik főszerkesztő-helyettest még keresik.