Előfizetés

Vádat emeltek Epstein börtönőrei ellen

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.20. 06:18

Fotó: STEPHANIE KEITH / AFP/Getty Images
Nem ellenőrizték rendszeresen a rabot, ráadásul meghamisították az erről szóló jelentést.
Vádat emeltek a zárkájában halálát lelő pedofil Jeffrey Epstein börtönőrei ellen - jelentette kedden az amerikai média. A 66 éves Jeffrey Epsteint augusztus 10-én találták holtan egy manhattani szövetségi börtön cellájában. A boncolás után kiadott hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett, és két börtönőre ellen most azért emeltek vádat, mert elmulasztották a szokásos ellenőrzést. A pedofíliáért 2008-ban egyszer már elítélt milliárdost azzal vádolták, hogy szexuálisan kizsákmányolt kiskorú lányokat, akiket élettársa, Ghislaine Maxwell - a néhai sajtómágnás, Robert Maxwell lánya - segítségével "kiközvetített" befolyásos barátaihoz is. New York-i és floridai villáinak, vagy a karibi magánszigetén lévő házának vendégei között volt például András herceg, II. Erzsébet királynő fia, Ehud Barak korábbi izraeli kormányfő vagy Bill Clinton volt amerikai elnök is. Bill Clintonról egyébként Epstein manhattani házában olyan festményt találtak, amely női ruhába öltözve ábrázolja a korábbi elnököt. Epstein letartóztatását követően egymás után jelentkeztek tanúvallomásra egykori áldozatai. Jogi szakértők szerint, ha a milliárdost bűnösnek találták volna, akár 45 évig tartó börtönbüntetést szabhattak volna ki rá. Halála után néhány nappal William Barr amerikai igazságügyi miniszter a manhattani börtön súlyos működési zavarairól nyilatkozott. Az igazgatót áthelyezték, két börtönőrt pedig felfüggesztettek. Kedden a manhattani ügyészi hivatal nyilvánosságra hozott dokumentumai szerint vádat emelnek a 31 éves Tova Noel és a 41 éves Michael Thomas börtönőrök ellen. A vádirat szerint nemcsak nem tartották be a szokásos ellenőrzés szabályait, az irodában ülve az internetet böngészték, hanem később hamis jelentést írtak arról, hogy rendszeresen ellenőrizték Epsteint. A vádirat megállapítja: augusztus 9-én este 22.30 és 10-én reggel 6.30 között senki nem ellenőrizte a foglyot. Epstein élettelen testére augusztus 10-én reggel 6.30 körül találtak rá. Jeffrey Epstein Manhattanben élő testvére, Mark Epstein néhány napja nyilatkozott a Miami Herald című lapnak, amelynek kifejtette: meggyőződése, hogy a bátyját eltették láb alól, mert túl sokat tudott befolyásos barátairól, akik szintén aktív résztvevői voltak a kiskorú lányokkal rendezett szexpartiknak. A 65 éves Mark Epstein megbízta Michael Baden patológust, hogy legyen jelen a boncolásnál, majd később felkérte Cyril Wecht igazságügyi orvosszakértőt is a boncolás eredményeinek értékelésére. Mindkét orvos arra a következtetésre jutott, hogy Jeffrey Epstein nem öngyilkos lett, hanem gyilkosság áldozata, sebesülései ugyanis szerintük nem arra utaltak, hogy felakasztotta magát, hanem arra, hogy megfojtották. A két orvos véleménye, valamint az a tény, hogy a New York-i igazságügyi orvosszakértői hivatal nem hozta teljes egészében nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit, feltételezések egész sorát szülte az amerikai sajtóban.

Forróvizes gödörbe zuhant egy autó Oroszországban - ketten meghaltak (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.19. 17:48

Életét vesztette két férfi kedden az oroszországi Penza városában, amikor autójukat elnyelte egy távhővezeték csőtörése miatt kialakult gödör - közölte az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK).
A két férfi egy parkoló személygépkocsiban ült a Moszkvától mintegy hatszáz kilométerre délkeletre lévő város egyik boltja mellett, amikor váratlanul beomlott alattuk az aszfalt, s az autó a csőtörés miatt forró vízzel megtelt gödörbe zuhant. A sajtóban közölt képeken látható volt, hogy az autót teljesen elnyelte a mélyedés. Az Interfax orosz hírügynökségen által közölt felvételek szerint a kocsit daruval emelték ki a gödörből, amelyből közben forró gőz tört fel.

Donald ajándéka Bibinek

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2019.11.19. 15:42

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Az új amerikai álláspont szerint „önmagukban” nem törvénytelenek az Izrael által Ciszjordániában épített városok. Az EU nem ért egyet, a palesztinok fel vannak háborodva.
Az Egyesült Államok többé nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a Ciszjordániában épült zsidó telepeket. Mike Pompeo külügyminiszter ugyan hozzátette, hogy „per se”, azaz önmagukban véve, a bejelentés azonban így is korszakos. Az amerikai diplomácia még 1978-ban nyilvánította  a nemzetközi joggal ellentétesnek a telepeket, s bár három évvel később  enyhítettek a megfogalmazáson, Washington azóta sem támogatta az építkezéseket. Barack Obama kormányzata 2016-ban még keményített is: nem akadályozta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában a „törvénytelen települések” építését elítélő határozatot. Donald Trump ellenben számos gesztust tett Izraelnek – többek között elismerte Jeruzsálem fővárosi státusát és oda vitte az amerikai nagykövetséget. Ezekben és a mostani döntésben is kulcsszerepe volt David Friedman amerikai nagykövetnek, aki bírálói szerint inkább Izraelt képviseli az amerikai kormánynál, semmint fordítva. Az amerikai politika változása kettős célt szolgál. Egyrészt Trump támogatottságát hivatott növelni az Izraelt szívügyüknek tekintő evangéliumi keresztény és zsidó választók körében. A másik cél a szorult helyzetbe került Benjamin „Bibi” Netanjahu izraeli kormányfő megsegítése. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök azonnal háláját fejezte ki Trumpnak, és legnagyobb vetélytársa, a kormányalakítási határidő utolsó napjánál járó Beni Ganz is üdvözölte a fejleményt. Netanjahu szerint az amerikai döntés csupán tükrözi azt a történelmi tényt, hogy „Judeában és Szamáriában a zsidók nem számíthatnak külföldi gyarmatosítónak". Mint mondta, a többi az izraeli bíróságok dolga. Ganz szerint ugyanakkor a telepek sorsát a (palesztinokkal való) megállapodásoknak, a béke és a biztonság szempontjainak kell meghatározniuk. Az Európai Unió külügyi szolgálata közleményben szögezte le, hogy az EU álláspontja nem változott: a telepek ellentétesek a nemzetközi joggal és ártanak a béke esélyeinek. A szöveg egyaránt hivatkozik a BT 2016-os határozatára, illetve az Európai Bíróság közelmúltbeli ítéletére, amely megerősíti a palesztinok önrendelkezéshez való jogát. Palesztin részről hatalmas a felháborodás. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik legtekintélyesebb vezetője, Hanan Asráví szerint az amerikai kormányzat teljességgel figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot, azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen, illetve azt, hogy mit kívánna a béke ügye. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló úgy fogalmazott, hogy a Trump kormányzat döntése csak az utolsó azon lépések sorában, amelyek a dzsungel törvényével akarják felváltani a nemzetközi jogot. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma biztonsági figyelmeztetést adott ki a térségbe utazó amerikaiaknak. Az izraeli hadsereg közleménye szerint az amerikai bejelentést követő órákban négy, Szíria felől érkező rakétát ártalmatlanítottak. 

Beépül a Jordán folyó nyugati partja

Izrael az 1967-es háború után kezdett katonai őrposztokat és polgári településeket építeni az ellenőrzése alá került területeken. A Békét, most! nevű izraeli civil szervezet Ciszjordániában 132 elismert és 113, Izrael szerint sem hivatalos települést tart nyilván, ezeken összesen több mint 413 ezer ember él. Maguk a telepek Ciszjordánia területének 2 százalékát teszik ki, de az utakkal, kerítésekkel, mezőgazdasági földekkel és biztonsági létesítményekkel együtt ennek többszörösét foglalják el.