Előfizetés

Tusk egyértelműen üzent Orbánnak

Halmai Katalin (Zágráb)
Publikálás dátuma
2019.11.20. 17:54

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Nem mondta ki a nevét, de Orbán Viktort és a hozzá hasonlókat vette célba beszédével Donald Tusk, az EPP elnökjelöltje az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán.
Donald Tusk ismét emlékezetes beszédet tartott az Európai Néppárt kongresszusán, hasonlóan tavalyi megszólalásához az EPP küldötteinek helsinki összejövetelén. Ezúttal elnökjelöltként bírálta a pártcsaládon belüli és kívüli populistákat, önmegvalósítókat, álhír-gyártókat, gyűlöletkeltőket és a manipulátorokat. Neveket nem említett, de néha mintha Orbán Viktorról beszélt volna. Szavai azért is fontosak, mert néppárti elnökként komoly beleszólása lesz abba, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja maradhat-e.
“Mélységesen hiszem, hogy csak azoknak van joguk a hatalomra, akik képesek rendet és biztonságot teremteni az emberek számára, megőrizve egyben szabadságukat és jogaikat”

- fejtette ki nagy tetszést aratott beszédében.

“Semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal. Hogy a határok és országok védelme nem összeegyeztethető a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal. Ez a lényege az Európai Néppárton belüli belső vitánknak. Szeretném, ha minél előbb lezárnánk a vitát, és világos következtetésre jutnánk.”
"Nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség, mert egyszerűen nincs rá szükség. Mert egyáltalán nem zárják ki egymást. Aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból"

- hangsúlyozta Donald Tusk.

A lengyel politikus beszélt arról is, hogy a politikában a benyomások gyakran többet nyomnak a latban, mint a tények, és ezt nem szabad hagyni. “Emlékszem, amikor jópáran napokon és heteken keresztül keményen dolgoztak a Törökországból érkező illegális bevándorlók hullámának visszaszorításért. Több száz órás tárgyalásokon jutottunk el az Ankarával kötött megállapodásig, amelynek köszönhetően az (Európába érkező) migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit sem kell emlékeztetnem arra a szerepre, amelyet Angela (Merkel) játszott ebben a folyamatban. Mégis, a benyomások szerint valaki más vitte el a pálmát. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján és önmegvalósításán, kerítést építve és hirdetőtáblákat emelve migrációellenes propagandával” - mondta Tusk, hozzátéve: “Véget kell vetnünk ennek. A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben. Hinnünk kell önmagunkban és érveink hatalmában. Nem szabad félnünk nyilvánosan elmondani, amit valójában érzünk, mert akkor biztosan hathatunk az érzelmekre és felkelthetjük az emberek figyelmét” - hangsúlyozta beszédében a lengyel politikus.

35 milliárdból utazgathat a kormányzati apparátus

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.20. 17:27

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A maximum három évre szóló utazási megrendelésen öt cég osztozkodhat.
Óriási, 35 milliárd forintos keretösszegű utaztatási tendert ütött nyélbe november 5-én a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből. A főigazgatóság nemzetközi utazásszervezésre adott megbízást, és eleve 35 milliárdra taksálta a munkát, amit a tenderre egyedüli, de közös ajánlattevőként jelentkező öttagú konzorcium (United 4 Bonafini Bindair Kft., Weco-Travel Idegenforgalmi Kft., Jet Travel Kft., OTP Travel Kft., IBUSZ Utazási Irodák Kft.) éppen a becsült értéken is vállalt el. A dokumentumból kiderül, hogy a tender befutói a keretösszeg értékéig, de legfeljebb 36 hónapos időtartamban szervezik meg a minisztériumok és „központi költségvetéssel önálló fejezettel rendelkező költségvetési szervek” alkalmazottjainak külföldi utazásait. Az összeg fejében vállalták többek között:
  • a repülőjegy, vasúti jegy és hajójegy foglalását, az utashoz történő eljuttatását
  • charterjárat foglalását
  • VIP-utasok kezelését, és VIP-várók, sőt kormányvárók foglalását
  • utas- és repülőjegybiztosítás foglalását
  • élőállat szállításának intézését és speciális étkezési igények kielégítését
  • egyéni vagy csoportos szálláshely foglalását
  • vízumügyintézést
A megrendelő ugyanakkor azt is kikötötte, hogy a szolgáltatók foglalásaikat és ügyintézésüket a kifejezetten erre a célra fejlesztett Központi Kormányzati Utaztatási Portálon keresztül bonyolítsák le. A tenderről korábban a Napi.hu is beszámolt.

Kiderült: jövő év elején dönt az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról

Halmai Katalin (Zágráb)
Publikálás dátuma
2019.11.20. 15:23

Fotó: Flickr/EPP
Jövő év elején dönt az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról — tudta meg a Népszava az EPP zágrábi kongresszusán.
- A “bölcsek” dolgoznak a jelentésen, és hamarosan készen lesznek vele. Ekkor fogjuk eldönteni, hogy a Fidesz helye az Európai Néppártban van-e - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kereszténydemokrata pártcsalád szerdán megnyílt zágrábi kongresszusán tartott sajtóértekezletén. Egy szakértő, aki jól ismeri a néppárt döntéshozatalt, elárulta a Népszavának, hogy mit jelent a “hamarosan”. Az EPP háromtagú értékelő bizottsága előreláthatólag a jövő év elején, leghamarabb január, legkésőbb február első napjaiban teszi közzé ajánlásait arról, hogy a Fidesz maradhat-e a pártcsaládban, vagy ajtót mutatnak neki. A néppárt politikai gyűlése (választmánya) január 15-én tart ülést, és ha addigra kész a “bölcsek" beszámolója, akkor már ezen dönthetnek a magyar párt sorsáról. Ha nem, akkor a februári tanácskozásra marad a verdikt kimondása. Zágrábi beszélgetőpartnereink nem tudták vagy akarták megjósolni, hogy a grémium mit fog ajánlani a pártcsalád döntéshozóinak. Mint ismeretes, az Európai Néppárt márciusban függesztette a Fidesz tagságát. Ekkor döntött egy háromtagú értékelő bizottság létrehozásáról is, amelyet azzal bízott meg, hogy egy jelentésben állapítsa meg: összhangban van-e a magyar párt tevékenysége az európai kereszténydemokraták értékeivel. Egy sor feltételt is megfogalmaztak Orbán Viktor címére. Az ajánlásokat eredetileg a zágrábi kongresszus elé időzítették volna, hónapokkal ezelőtt Joseph Daul EPP-elnök is ebben a szellemben nyilatkozott. De a “bölcsek” nem tartották magukat a nem hivatalos határidőhöz. Megkérdeztük Siegfried Muresan román EP-képviselőt, az EPP európai parlamenti frakciójának egyik alelnökét, hogy mi az oka a halasztásnak. Muresan szerint először az európai választási kampány, ezután az uniós intézmények felállása kérleltette az értékelést. “Az Európai Bizottság is egy hónappal később léphet hivatalba. Láttuk, hogy az elmúlt hónapokban micsoda hatalmi harc folyt a kereszténydemokraták, a szocialisták és az Újítsuk meg Európát (liberális) frakciók között az EP-ben. A megfontolt döntéshez nyugalmasabb idők kellenek. Ha megkezdi munkáját a Von der Leyen Bizottság, akkor végre a Fidesz tagságával is foglalkozhatunk. El fogjuk végezni a házi feladatot” — mondta Siegfried Muresan. A lapunknak nyilatkozó, néppárthoz közelálló szakértő szerint további okai is lehetnek a késlekedésnek. Egyrészt a Fidesz felfüggesztése “olyan, mint az ópium”, nehezen lehet tőle szabadulni. Másrészt az EPP elnökváltás előtt áll, és senki nem akarta az új vezetőt kész helyzet elé állítani. A pártcsalád várhatóan ma délután emeli az elnöki székbe a Donald Tuskot. Forrásunk megerősítette, hogy a lengyel politikusnak “nagyon fontos szerepe lesz a Fidesz tagságáról szóló döntésben”.